Chromebook Tidak Akan Menyambung ke Wi-Fi Hotel - Apa yang Perlu Dilakukan

Adakah anda menghadapi masalah pelik, tidak dapat menyambung ke rangkaian Wi-Fi di hotel tempat anda menginap? Anda tidak keseorangan. Chromebook dapat mengalami masalah sambungan tanpa wayar, di mana sambungan terputus setiap beberapa saat atau beberapa minit. Kadang-kadang, sambungan tamat selepas jangka masa yang berlainan, bergantung pada hotel mana yang anda kunjungi.

Chromebook Tidak Akan Menyambung ke Wi-Fi Hotel - Apa yang Perlu Dilakukan

Inilah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi masalah yang mengecewakan ini.

Muatkan semula Wi-Fi

Kadang kala, semua aplikasi dan peranti di luar sana mengalami masalah sambungan. Ini mungkin terdengar sepele, tetapi penyelesaian untuk masalah anda mungkin semudah menghidupkan dan mematikan Wi-Fi. Di sudut kanan bawah Chromebook anda, arahkan ke bar status dan klik padanya. Sekarang, pergi ke Tetapan. Di menu Tetapan, tatal ke bawah hingga anda melihatnya Sambungan internet menuju. Lumpuhkan sambungan Wi-Fi menggunakan butang yang sesuai.

Jangan segera menghidupkan Wi-Fi. Sebaiknya matikan Chromebook, biarkan seperti itu selama 5-10 minit, dan hidupkan semula. Navigasi kembali ke halaman Tetapan dan hidupkan Sambungan Wi-Fi.

buku krom

Reboot Penghala

Anda selalu dapat menghubungi perkhidmatan bilik dan meminta mereka menghidupkan semula penghala. Ini hanya memerlukan beberapa minit sahaja, yang tidak boleh menjadi masalah. Namun, jika ini tidak berfungsi, cuba tetapkan semula penghala di bilik anda. Sebilangan besar hotel mempunyai pemanjangan Wi-Fi untuk menyediakan bilik mereka dengan sambungan yang lebih baik. Pemanjangan Wi-Fi ini pada dasarnya adalah penghala dan, sebagai penghala, mereka kadang-kadang dapat mengalami gangguan.

Tetapkan semula penghala / pemanjang di bilik anda dengan mencabutnya. Tunggu beberapa minit sebelum anda memasangkannya dan hidupkan semula.

Cuba Rangkaian Lain

Sekiranya tiada penyelesaian di atas dapat membantu, anda mungkin mengalami masalah yang lebih kompleks. Cuba log masuk ke rangkaian lain dengan menavigasi ke Tetapan Sambungan di sudut kanan bawah skrin anda. Sekiranya anda tidak mempunyai rangkaian lain di dekat hotel yang dimaksudkan, gunakan telefon anda untuk membuat titik panas. Setelah hotspot disediakan, cuba sambungkan Chromebook anda dengannya, seperti yang anda lakukan dengan rangkaian wayarles lain.

Sekiranya ini berfungsi, ini mungkin bermaksud bahawa Chromebook anda tidak akan tersambung ke rangkaian wayarles hotel kerana sebab tertentu. Kemungkinan besar, ini disebabkan oleh masalah "Captive Portal". Jangan bimbang, kerana penyelesaian untuk masalah ini ada, walaupun menyiapkannya dan menggunakannya sedikit menjengkelkan.

Isu Portal Tawanan

Beberapa Chromebook mungkin mengalami masalah dengan rangkaian Wi-Fi awam. Seolah-olah peranti tidak mempercayai keselamatan rangkaian awam, yang boleh menjengkelkan.

Portal tawanan kelihatan seperti "merampas" sambungan anda dengan mengarahkan anda ke halaman sambungan mereka. Ini sebenarnya merupakan ciri keselamatan yang baik dan kukuh yang ditawarkan oleh banyak tempat awam, seperti lapangan terbang, kedai kopi, dan lobi hotel. Walau bagaimanapun, Chromebook mengesan pengalihan ini sebagai ancaman keselamatan, menyebabkan mereka melarang anda menyambung ke Wi-Fi hotel anda, atau sekurang-kurangnya tidak membenarkan anda menyemak imbas semasa bersambung dengannya. Portal yang cenderung digunakan oleh hotel mengalihkan anda dari halaman yang tidak selamat ke portal yang dimaksudkan, setiap beberapa saat. Setiap kali diarahkan ke portal ini, Chromebook anda menganggap pengalihan semula sebagai ancaman keselamatan, sekali lagi melarang anda menyambung ke rangkaian tanpa wayar. Ini adalah bagaimana kebanyakan rangkaian Wi-Fi hotel disiapkan dan inilah sebabnya masalah ini berlaku.

Oleh itu, jika anda melayari internet menggunakan Wi-Fi hotel, anda akan melayari laman web yang selamat (seperti kebanyakan daripadanya) dan penyemak imbas Chrome anda akan memaparkan mesej "Laman web ini tidak dapat dijangkau" yang ditakuti.

Cuba muat semula halaman setiap kali anda diarahkan kembali ke portal. Untuk seketika, anda akan dapat melihat halaman web yang ingin anda lawati, sehingga anda diarahkan ke halaman portal hotel sekali lagi.

sambung ke wifi hotel

Nasib baik, terdapat pelanjutan Chrome dengan ciri penyegaran semula automatik. Anda tidak perlu mengetahui JavaScript untuk menggunakan aplikasi ini dan anda tidak memerlukan terminal. Auto Refresh Plus adalah contoh baik pelanjutan Chrome yang dapat menyelesaikan masalah ini.

Sambungan ini berfungsi dengan memuatkan semula URL portal. Namun, pelanjutan dilakukan setiap tiga saat, tidak kira sama ada anda telah diarahkan ke portal atau tidak.

Bersedia untuk membersihkan sekumpulan tetingkap pop timbul juga secara manual. Ini boleh menjadi sangat mengganggu tetapi, sekali lagi, ia dapat menyelesaikan masalah dengan portal tawanan.

Powerwash

Sekiranya tiada kaedah di atas nampaknya berjaya, anda mungkin mahu melakukan powerwash, yang pada dasarnya bermaksud melakukan reset kilang pada Chromebook anda. Sebelum melakukan ini, pastikan bahawa anda telah menyandarkan semua yang anda perlukan.

Setelah anda yakin bahawa anda ingin melakukan powerwash, arahkan ke Tetapan menu di Chromebook anda. Tatal ke bawah dan pilih Mahir. Di bahagian Lanjutan, anda akan melihat Powerwash menu. Pilih Powerwash> Mulakan semula. Di kotak yang muncul, pilih Powerwash> Teruskan. Sekarang, ikuti langkah-langkah dan lakukan powerwash.

Kembali Dalam Talian

Chromebook terkenal kerana mengalami masalah penyambungan di hotel, tetapi pembaikannya biasanya hanya memuatkan semula Wi-Fi cepat dan memulakan semula peranti. Sudah tentu, anda harus menghidupkan semula penghala, sekiranya berlaku. Sekiranya anda mengalami masalah portal tawanan, pelanjutan penyemak imbas mungkin menjadi penyelesaiannya. Sekiranya masalah berlanjutan, lakukan powerwash. Sudah tentu, anda sentiasa boleh menghubungi sokongan teknikal Chromebook.

Adakah anda pernah mengalami masalah ini juga? Anda menginap di hotel mana? Adakah anda berjaya menyelesaikan masalah tersebut? Jangan ragu untuk membincangkannya di bahagian komen di bawah.