Cara Memeriksa sama ada Mesej Teks Dihantar

Hidup di dunia dengan beratus-ratus aplikasi pesanan teks, hampir mustahil untuk tidak dapat melihat mesej dengan segera. Inilah sebabnya mengapa menunggu balasan apabila anda mengetahui bahawa mesej yang telah dihantar boleh menjengkelkan, dan kadang-kadang boleh membuat anda merasa tidak dihormati.

Cara Memeriksa sama ada Mesej Teks Dihantar

Tetapi bagaimana jika mesej teks anda tidak dihantar? Terus membaca artikel ini untuk mengetahui cara memeriksa apakah mesej teks dihantar di platform pesanan paling popular.

Snapchat

Anda dapat dengan cepat memeriksa apakah mesej anda di Snapchat telah dihantar. Sekiranya anda masuk ke peti masuk, anda mungkin melihat "Diterima" dan "Dihantar." Apakah maksud ini? Ketika anda mengirim Snap dari aplikasi ke pelayan, itu akan memaparkan "Dikirim." Kemudian, apabila pelayan mengakui bahawa anda mengirim pesan, itu akan memaparkan "Diterima." Snap kemudian dihantar ke penerima, dan aplikasi akan menampilkan "Dihantar."

Snapchat juga mempunyai pilihan "Dibuka". Mesej anda dapat dihantar, tetapi belum dibuka. Teg "Dibuka" hanya akan muncul apabila penerima melihat Snap anda. Penting untuk diingat ini kerana mesej di Snapchat akan luput dan dihapus setelah jangka masa tertentu.

Instagram

Dengan Instagram, apabila anda menghantar mesej, anda akan melihat status mesej anda sebagai "Dihantar" atau "Dilihat". Segera setelah anda menghantar mesej anda, pesan akan ditandai sebagai "Dikirim." Tetapi tidak ada cara untuk memeriksa apakah ia benar-benar dihantar. Contohnya, jika penerima anda tidak menghidupkan telefonnya atau mempunyai akses internet, mesej tersebut tidak akan dihantar. Tetapi akan ditandai sebagai "Dikirim" oleh Instagram. Satu-satunya perubahan status dalam mesej anda adalah dari "Dikirim" menjadi "Dilihat", dan ketika itulah anda dapat 100% yakin bahawa penerima anda telah membuka pesan anda.

Android

Bergantung pada perangkat Android yang Anda gunakan, Anda mungkin dapat melihat pesan Anda sebagai "Dikirim" dan "Dikirimkan" di dalam aplikasi pemesejan yang Anda gunakan. Sekiranya anda tidak dapat melihatnya sebagai "Dihantar," ada satu perkara yang dapat anda lakukan: Aktifkan laporan penghantaran SMS. Dengan melakukan ini, setiap kali anda menghantar pesanan teks, anda akan menerima mesej susulan yang memberitahu anda mengenai penghantaran yang berjaya / tidak berjaya. Ciri ini biasanya dilumpuhkan secara lalai, tetapi anda boleh mengaktifkannya dengan mudah di aplikasi pesanan anda.

Juga, terdapat beberapa aplikasi laporan pengiriman di pasar, jadi anda dapat memilih pilihan yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Isyarat

Isyarat mudah digunakan semasa menghantar, menghantar, dan melihat mesej dan anda boleh memeriksa status mesej anda dengan mudah. Sekiranya mesej anda dihantar kepada penerima, tetapi mereka belum membukanya, anda akan melihat dua bulatan putih kecil dengan tanda tanda kelabu di dalamnya. Sekiranya anda melihat dua bulatan kelabu kecil dengan tanda tanda putih, ini bermaksud bahawa mesej anda telah dihantar, dan penerima telah membukanya.

Penting juga untuk menyebutkan mesej yang hilang kerana hanya bertahan untuk masa yang terhad. Apabila mereka hilang, anda tidak akan dapat melihat statusnya.

WhatsApp

Memeriksa sama ada mesej anda di Whatsapp dihantar sangat mudah. Sekiranya anda melihat dua tanda tanda kelabu tepat di bawah mesej anda, anda boleh memastikan mesej anda dihantar ke penerima, tetapi belum dibuka. Setelah penerima membukanya, tanda tanda akan menjadi biru. Sekiranya anda hanya melihat satu tanda tanda kelabu, ini bermaksud bahawa mesej anda belum dihantar.

Terdapat satu cara lagi untuk memeriksa status mesej anda di Whatsapp, dan anda dapat memeriksa dengan tepat kapan mesej itu dihantar dan dibaca oleh penerima anda:

  1. Ketik dan tahan mesej yang anda hantar.

  2. Ketik butang tiga titik di sudut kanan atas.

  3. Ketik "Maklumat."

Telegram

Sayangnya, tidak ada cara untuk memeriksa apakah mesej anda dihantar di Telegram. Di sini, apabila anda melihat satu tanda semak biru tepat di bawah mesej anda, ini bermaksud bahawa mesej itu telah dihantar, dan apabila anda melihat dua, itu bermakna mesej itu dibuka oleh penerima.

Tidak seperti Whatsapp, Telegram dapat digunakan pada beberapa peranti pada masa yang sama, jadi tidak dapat dilakukan untuk mengesan mesej yang dihantar.

Utusan Facebook

Di Facebook Messenger, jika anda melihat bulatan yang diisi dengan tanda centang tepat di bawah mesej yang anda hantar, anda dapat memastikan bahawa mesej anda telah disampaikan kepada penerima, tetapi belum dibuka. Sekiranya bulatan ini tidak diisi, ini bermaksud mesej anda belum dihantar.

Dalam aplikasi ini, anda juga dapat memeriksa apakah seseorang telah membuka mesej anda. Sekiranya anda menggunakan aplikasi di telefon anda, akan tertera "Dilihat" tepat di bawah mesej yang anda kirim. Sekiranya anda menggunakan aplikasi di komputer, anda akan melihat versi mini gambar profil penerima setelah mereka membuka mesej anda.

iMessage

Sekiranya anda menghantar mesej melalui iMessage, anda dapat memeriksa status mesej anda. Tepat di bawah mesej anda, anda akan melihat "Dihantar" jika penghantaran berjaya. Sekiranya anda meleret ke kiri, anda akan dapat melihat masa tepat mesej dihantar. Sekiranya anda tidak melihat apa-apa di bawah mesej anda, ini bermakna mesej itu tidak dihantar.

Penting untuk ditegaskan bahawa peraturan ini hanya berlaku untuk peranti Apple. Jika anda mengirim pesan kepada seseorang yang tidak menggunakan perangkat Apple, Anda akan melihat "Dikirim sebagai pesan teks" tepat di bawah pesan anda. Dalam kes tersebut, anda tidak dapat memeriksa apakah mesej anda telah dihantar.

Anda juga dapat dengan mudah membezakan mesej ini dengan warna: iMessages berwarna biru dan mesej SMS berwarna hijau.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Mengetahui Bila Anda Disekat?

Snapchat

Anda boleh mengetahui sama ada seseorang telah menyekat anda di Snapchat dengan beberapa cara. Ketik kaca pembesar dan cari nama atau nama pengguna orang itu. Sekiranya anda tidak dapat mencarinya, ada kemungkinan besar mereka telah menyekat anda, tetapi perlu diingat ini juga bermaksud mereka telah menghapus akaun mereka.

Sekiranya anda ingin memastikan bahawa seseorang menyekat anda, anda boleh meminta rakan untuk membantu anda dalam pencarian. Sekiranya mereka dapat menemui orang tersebut di platform, ini mungkin bermaksud anda telah disekat.

Instagram

Terdapat beberapa cara di mana anda dapat memeriksa sama ada anda telah disekat di Instagram. Pertama, anda boleh mencuba mencari nama pengguna orang itu di bar carian. Sekiranya anda tidak dapat mencari profil, ini mungkin bermaksud anda telah disekat.

Anda juga boleh mencuba mencari komen lama orang itu atau perbualan DM. Sekiranya anda dapat menjumpainya, klik pada nama pengguna. Sekiranya anda disekat, anda tidak akan dapat melihat siaran, maklumat asas atau pengikut mereka. Pemberitahuan yang mengatakan "Pengguna tidak ditemukan" mungkin muncul, dan saat itulah Anda dapat memastikan bahawa anda telah disekat.

Android

Tidak mungkin anda dapat mengetahui dengan pasti apakah nombor anda telah disekat oleh seseorang yang menggunakan Android. Tetapi, ada beberapa pilihan yang boleh anda cuba. Yang paling jelas ialah bertanya kepada orang itu jika mereka telah menyekat anda. Sekiranya ini tidak mungkin atau anda tidak mahu melakukannya, berikut adalah sesuatu yang boleh anda cuba.

1. Pergi ke "Kenalan".

2. Ketik pada kenalan yang mungkin menyekat anda.

3. Ketik butang tiga titik.

4. Klik "Padam."

5. Buka semula "Kenalan".

6. Sekiranya anda tidak dapat melihat namanya seperti yang disarankan, ini mungkin bermaksud mereka telah menyekat anda.

Anda juga boleh mencuba memanggil orang itu dari nombor telefon lain. Sekiranya anda dapat menghubunginya, ini kemungkinan nombor asal anda telah disekat.

Isyarat

Isyarat tidak memberitahu anda bahawa anda telah disekat. Ini bermaksud bahawa anda boleh menghantar mesej kepada orang yang menyekat anda, tetapi mereka tidak akan menerimanya. Walaupun mereka menyekat anda, mereka tidak akan dapat melihat mesej yang anda hantar semasa anda disekat.

Sekiranya anda disekat, anda tidak dapat melihat nama dan foto profil orang tersebut.

WhatsApp dan Telegram

Anda dapat menemui beberapa petunjuk bahawa anda mungkin telah disekat oleh seseorang. Pertama sekali, anda tidak akan dapat melihat statusnya di tetingkap sembang. Segala mesej yang anda cuba hantar ke nombor ini hanya akan mempunyai satu tanda semak, yang bermaksud mesej tersebut tidak dihantar. Juga, jika anda cuba memanggil nombor yang menyekat anda, panggilan tidak akan dilalui.

Utusan Facebook

Sekiranya anda ingin mengetahui sama ada anda telah disekat di Facebook Messenger, cuba cari profil orang itu di bar carian. Kemudian, cuba hantarkan mesej kepada mereka. Jika anda mendapat pemberitahuan seperti "Pesan tidak dikirim" atau "Orang ini tidak menerima pesan pada masa itu", anda mungkin telah disekat.

iMessage

Sekiranya anda tertanya-tanya apakah seseorang menyekat anda di iMessage, berikut adalah cara anda dapat memeriksa: jika anda disekat, mesej anda akan dihantar, tetapi tidak dihantar. Sekiranya demikian, anda boleh mencuba menghantar SMS kepada mereka. Sekiranya anda tidak mendapat balasan, kemungkinan besar anda akan disekat.

Bagaimana Mematikan Resit Baca?

Snapchat, Instagram, dan Facebook Messenger

Walaupun tidak ada cara untuk mematikan resit baca untuk aplikasi ini, ada cara untuk mengatasinya.

Contohnya, jika anda ingin melihat mesej di Snapchat tanpa memberitahu pengirim bahawa anda telah melihatnya, ikuti langkah berikut:

1. Ketuk ikon teks untuk mengakses semua Ikatan yang belum dibaca.

2. Hidupkan mod kapal terbang.

3. Kembali ke Snapchat untuk melihat Snaps anda yang belum dibaca.

4. Pergi ke Tetapan, kemudian Tindakan Akaun, kemudian Kosongkan Cache, kemudian Kosongkan Semua.

5. Sekarang, anda boleh mematikan mod kapal terbang dan menghidupkan Wi-Fi.

6. Semua Tangkapan yang anda lihat pada mod kapal terbang akan tetap tidak dibaca.

Peraturan yang sama boleh digunakan untuk Instagram dan Facebook Messenger:

1. Pergi ke DM / Peti Masuk anda untuk memuatkan mesej yang belum dibaca, tetapi pastikan anda tidak membukanya.

2. Hidupkan mod kapal terbang.

3. Kembali untuk melihat mesej anda.

4. Kosongkan Cache.

5. Matikan mod kapal terbang dan hidupkan Wi-Fi.

6. Semua mesej yang anda lihat pada mod kapal terbang akan tetap tidak dibaca.

Android

Pada peranti Android, pesan biasa tidak mempunyai pilihan untuk mendapatkan laporan yang dibaca, tetapi pesan multimedia memang ada.

Anda boleh mematikannya dengan mengikuti beberapa langkah mudah:

1. Pergi ke aplikasi pemesejan anda.

2. Ketik "Tetapan."

3. Ketik "Mesej multimedia."

4. Matikan laporan yang telah dibaca.

Isyarat

Oleh kerana resit baca dalam Isyarat adalah pilihan, anda boleh memilih untuk mematikannya.

1. Pergi ke "Tetapan" di dalam aplikasi.

2. Ketik "Privasi."

3. Ketik "Baca Resit" dan matikannya.

WhatsApp

Anda juga boleh mematikan resit baca di Whatsapp:

1. Ketik butang tiga titik di sudut kanan atas di dalam aplikasi.

2. Pergi ke "Tetapan."

3. Ketik "Akaun."

4. Ketik "Privasi."

5. Matikan resit baca.

iMessage

Untuk mematikan resit baca di iMessage, anda boleh melakukannya untuk setiap mesej yang anda hantar, atau anda boleh mematikannya untuk kenalan tertentu.

Sekiranya anda ingin mematikan semua resit yang telah dibaca:

1. Pergi ke "Tetapan."

2. Ketik "Mesej."

3. Matikan resit baca.

Sekiranya anda ingin mematikan resit baca untuk kenalan tertentu:

1. Pergi ke "Mesej".

2. Klik pada utas sembang orang yang ingin anda periksa.

3. Klik pada ikon profil orang tersebut.

4. Ketik "Maklumat."

5. Lumpuhkan resit baca untuk kenalan ini sahaja.

Mesej diterima!

Sekarang anda telah belajar bagaimana untuk memeriksa sama ada mesej teks dihantar menggunakan platform yang berbeza. Sekiranya anda ingin memastikan bahawa orang menerima mesej anda, gunakan arahan yang disebutkan di atas dan anda tidak akan salah. Cukup pilih platform pesanan yang paling anda sukai dan nikmati.

Apa platform pesanan yang anda sukai dan mengapa? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.