Cara Memasang dan Menggunakan Java Pada Chromebook [Oktober 2019]

Java adalah bahasa pengaturcaraan dan persekitaran operasi yang hebat yang menggunakan pelbagai perkakasan, termasuk Chromebook anda. Salah satu perkara paling keren tentang Java adalah bahawa program dapat dijalankan menggunakan kod yang sama pada banyak mesin yang berbeza.

Cara Memasang dan Menggunakan Java Pada Chromebook [Oktober 2019]

Anda memerlukan Java jika anda mahu bermain Minecraft dan beberapa permainan keren lain di Chromebook anda.

Memasang Java di Chromebook anda supaya anda dapat menggunakan aplikasi Java cukup mudah. Anda perlu berada dalam mod pembangun untuk memasang Java di Chromebook anda, dan anda harus menggunakan Crosh (shell baris perintah) untuk memuat turun Java dan memasangnya.

Ia memerlukan sedikit masa persediaan, tetapi tidak rumit dan tutorial ini akan memandu anda melaluinya. Anda juga boleh mengaktifkan Javascript untuk berjalan di Chromebook anda; itu lebih mudah, dan saya akan menunjukkan cara melakukannya juga.

Saya akan mulakan dengan pilihan paling mudah: membenarkan Javascript berjalan di Chromebook anda. Ini dilakukan hanya dengan menyesuaikan tetapan pada Chromebook anda.

Dayakan Javascript pada Chromebook anda

Cara termudah untuk membiarkan Javascript berjalan pada peranti Chromebook anda adalah seperti berikut dalam arahan ini:

 • Pergi ke gambar profil anda di sebelah kanan bawah Chromebook anda dan kemudian klik padanya.
 • Kemudian, klik pada ikon gear, yang membawa anda ke tetapan Chromebook anda. Tetapan Chromebook
 • Tatal ke bawah ke pautan Tunjukkan Tetapan Lanjutan, yang diserlahkan dengan warna biru. Klik pada Tetapan Lanjutan. Paparkan tetapan terperinci
 • Kemudian, turun ke Tetapan Privasi dan klik butang Tetapan Kandungan kelabu. Tetapan kandungan
 • Anda akan melihat Javascript disenaraikan sebagai item ketiga di tetingkap pop timbul yang muncul. Lihat bulatan di sebelah ‘Benarkan semua laman web menjalankan Javascript (disyorkan)’ jika belum dipilih. Benarkan Javascript

Anda kini telah mengaktifkan Javascript untuk berjalan di Chromebook anda. Mana-mana laman web yang anda lawati yang memerlukan Javascript kini harus berjalan dengan betul dalam penyemak imbas Chrome pada peranti Chromebook anda. Dan tidak lebih sukar daripada menyesuaikan tetapan anda pada waktu lain untuk tujuan lain.

Sekiranya anda ingin meletakkan pemasangan Java sepenuhnya di Chromebook anda, maka ada beberapa langkah tambahan yang harus diambil. Anda juga harus ingat bahawa pemasangan Java anda mungkin tidak stabil, atau mungkin tidak berfungsi sama sekali; Chromebook direka untuk orang yang hanya memerlukan akses ke asas-asasnya, jadi buku ini agak mudah dan dikurangkan jika dibandingkan dengan sistem operasi lain.

Tetapi jika anda memutuskan bahawa anda masih mahu mencuba memasang Java sendiri, teruskan dengan berhati-hati.

Memasang Java pada Chromebook Anda

Setelah meletakkan peranti Chromebook anda dalam mod pembangun dan log masuk ke peranti anda, anda akan terus membuka shell arahan; ia serupa dengan Terminal yang anda gunakan dengan Windows atau Mac. Tekan kekunci Ctrl + Alt + T pada papan kekunci, untuk membuka shell Crosh.

Kemudian, ketik 'shell', yang membuka shell Bash penuh. (Jangan risau jika anda tidak mengetahui perbezaan antara shell ini; tidak penting untuk tutorial ini.) Sekarang anda akan dapat menjalankan perintah dengan sudo, yang memungkinkan anda menjalankan perintah sebagai "root" dari akaun pengguna biasa anda.

 • Ketik "sudo su" (tanpa tanda kutip) dan tekan Enter di papan kekunci Chromebook anda.
 • Anda akan diminta mendapatkan kata laluan. Bergantung pada build Chrome OS yang anda gunakan, kata sandi bisa berupa "chronos", "chrome", "facepunch", atau "password". Sekiranya anda telah menetapkan kata laluan shell anda sendiri, mungkin kata laluan itu.

Seterusnya, anda perlu membuat fail sistem dapat ditulis.

 • Ketik "mount -o remount, exec, rw /" kemudian tekan kekunci Enter pada papan kekunci anda.
 • Ketik "cd / home" dan tekan Enter lagi.

Anda akan memuat turun aplikasi Java 8 dari laman web Oracles. Sekiranya anda mempunyai peranti 32-bit:

 • Ketik "wget ​​//javadl.sun.com/webapps/downlo…undleId=106238 -Ojre.tar.gz" kemudian tekan Enter.

Sekiranya anda mempunyai peranti Chromebook 64-bit:

 • Ketik "wget ​​//javadl.sun.com/webapps/downlo…undleId=106240 -Ojre.tar.gz" kemudian tekan Enter.

Langkah seterusnya adalah mengekstrak fail yang baru anda muat turun. Untuk melakukan itu:

 • Ketik "tar zxvf jre.tar.gz" dan kemudian tekan Enter pada papan kekunci.
 • Ketik "mv jre1.8 * / bin" dan tekan Enter.
 • Ketik "cd / bin" dan tekan Enter; yang akan membuka folder yang boleh dilaksanakan pada peranti anda.
 • Ketik "1n -s / bin / jre1.8.0_45 / bin / java / bin / java" dan tekan Enter (tetapi ganti angka 45 dengan jumlah versi Java yang terdapat di laman web Java).

Sekiranya semuanya berjalan sesuai dengan rancangan, anda kini boleh menjalankan Java pada peranti Chromebook anda. Perlu diingat, itu adalah sekiranya semuanya berjalan mengikut rancangan. Sudah tentu, sesuatu boleh berlaku semasa proses ini.

Ketik "versi java" di shell untuk menulis versi Java yang baru anda pasang ke dalam sistem operasi Chrome.

Harap maklum bahawa memasang Java mungkin tidak berfungsi pada semua Chromebook kerana masalah keserasian. Sistem anda boleh membeku dan menjadi tidak responsif. Sekiranya ini berlaku, but semula peranti anda; mungkin tidak serasi dengan Java.

Anda sekarang tahu cara mengaktifkan Javascript pada peranti Chromebook anda, dan jika anda merasa suka bertualang, anda boleh melakukan pemasangan aplikasi Java yang sebenarnya ke Chromebook anda.

Perlu diingat bahawa mengaktifkan Javascript melalui Chromebook anda adalah alternatif yang lebih selamat dari keduanya, dan lebih stabil dan lebih dipercayai daripada cuba memasang aplikasi Java. Sekiranya anda memutuskan untuk memasang Java melalui mod pengembang di shell perintah, lakukan dengan berhati-hati. Lakukan dengan risiko anda sendiri.

Sekiranya sistem anda membeku, reboot dan batalkan misi untuk memasang Java, kerana anda tidak akan mendapat apa-apa kecuali sakit kepala daripada percubaan selanjutnya. Tidak pantas menghancurkan Chromebook anda berulang kali untuk memasang Java.

Sekiranya anda adalah pengguna Chromebook, anda mungkin menganggap artikel TechJunkie lain berguna, termasuk ini:

Chromebook Tidak Akan Menyambung ke Pencetak — Cara Memperbaiki

Cara Menggunakan Skrin Berpisah pada Chromebook

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada Chromebook

Chromebook Tidak Akan Booting - Apa Yang Perlu Dilakukan

Sudahkah anda memasang Java pada Chromebook anda? Sekiranya demikian, adakah anda mempunyai nasihat untuk pengguna Chromebook yang cuba memasang Java? Sila tinggalkan komen di bawah!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found