Cara Menggunakan Kekunci F pada Chromebook

Papan kekunci Chromebook tidak seperti papan kekunci standard. Tetapi jangan biarkan itu mencegah anda mencuba Chromebook. Anda akan segera mengetahui bahawa papan kekunci lebih berfungsi daripada yang kelihatannya.

Cara Menggunakan Kekunci F pada Chromebook

Namun, jika anda masih tidak dapat menemui beberapa kunci pada Chromebook, ini adalah artikel untuk anda. Kami akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan kekunci F dan banyak lagi.

Di mana kunci F saya?

Setelah bertahun-tahun menggunakan papan kekunci tradisional, anda mungkin agak terkejut pada kali pertama anda melihat papan kekunci Chromebook. Sebilangan besar kunci hilang, dan beberapa kunci baru disertakan, seperti bar Cari. Dan jangan bersusah payah mencari kunci F, kerana anda tidak akan menjumpainya.

Semasa mengeluarkan beberapa kunci, pereka Chromebook percaya bahawa papan kekunci baru lebih berfungsi dan mudah digunakan. Anda mungkin tidak berfikir begitu sekarang, tetapi seiring waktu, anda akan melihat beberapa faedahnya.

Bahagian yang paling mencabar adalah mengeluarkan kunci F tanpa kehilangan fungsi penting. Mereka hadir dengan penyelesaian inovatif yang membolehkan anda menggunakan fungsi ini dan banyak lagi. Dalam artikel ini, kami akan meneroka semua pilihan yang ada.

chromebook menggunakan kekunci f

Bagaimana Menggunakan Kekunci F?

Kami sekarang akan menunjukkan kepada anda cara terpantas untuk menggunakan kekunci F di Chromebook anda. Seperti yang anda lihat, penyelesaiannya cepat dan mudah.

 1. Tekan dan tahan butang Cari.
 2. Tekan nombor kekunci fungsi yang anda perlukan.

Itu sahaja! Sekiranya anda memerlukan F5, tekan sahaja butang Cari dan nombor lima pada masa yang sama. Segera akan menjadi semula jadi, seolah-olah anda selalu melakukannya dengan cara itu

chromebook cara menggunakan kekunci f

Penyelesaian Lebih Kekal

Penyelesaian pertama sangat baik untuk orang yang hanya memerlukan kekunci F sekali-sekala. Tetapi beberapa profesion, seperti pemaju, memerlukan kunci F dengan kerap. Ini tidak bermaksud bahawa pembangun harus menyerah pada Chromebook dan menggunakan beberapa peranti lain sebagai gantinya. Anda boleh menyesuaikan papan kekunci mengikut keperluan anda.

Dengan kemas kini terbarunya, perisian Chromebook membolehkan anda mengaktifkan kekunci F pada papan kekunci anda secara kekal. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat menggunakan kekunci baris atas sebagai kekunci fungsi. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Buka Tetapan Chrome.
 2. Buka menu Peranti.
 3. Klik pada Papan Kekunci.
 4. Aktifkan "Perlakukan kekunci baris atas sebagai kekunci fungsi".

Di sana anda memilikinya! Anda kini boleh menggunakan kekunci fungsi seperti dulu.

Walau bagaimanapun, terdapat satu kelemahan. Apabila anda mengaktifkan pilihan ini, anda tidak akan dapat menggunakan pintasan Chromebook dengan kekunci baris atas. Oleh itu, anda harus memutuskan jalan pintas mana yang anda perlukan lebih banyak.

Pintasan Chromebook boleh berguna untuk kawalan kelantangan atau mengambil tangkapan skrin. Sebaliknya, kunci F sangat penting dalam beberapa profesion, terutamanya jika anda seorang pengaturcara atau pembangun. Malangnya, anda tidak dapat memiliki keduanya pada masa yang sama. Oleh itu, anda mesti membuat pilihan.

Catatan: Ini boleh dilakukan hanya pada OS Chromebook terkini. Sekiranya anda belum mengemas kini sistem anda, teruskan dan lakukan sekarang, dan pilihan ini semestinya tersedia untuk anda.

Pintasan Chromebook Terbaik

Sekiranya anda baru menggunakan Chromebook, anda mungkin akan kehilangan potensi penuhnya. Chromebook mempunyai banyak jalan pintas yang membolehkan anda melakukan banyak perkara dalam beberapa saat. Cara yang paling biasa untuk mengaktifkan jalan pintas adalah dengan menekan Ctrl atau Alt, dan kemudian kekunci lain. Berikut adalah beberapa yang terbaik:

 1. Caps Lock - Anda mungkin menyedari bahawa Chromebook anda tidak mempunyai kunci Caps Lock, begitu umum pada peranti lain. Sekiranya anda ingin menghidupkan atau mematikan Caps Lock, yang perlu anda lakukan ialah tekan Alt dan Search pada masa yang sama.
 2. Memaksimumkan / Meminimumkan Windows - Satu lagi ciri menarik membolehkan anda melihat lebih banyak tingkap pada masa yang sama dan bertukar sekelip mata. Sekiranya anda ingin meminimumkan tetingkap, tekan Alt dan "-" (kekunci tolak) pada masa yang sama. Sebagai alternatif, jika anda ingin memaksimumkan tetingkap, tekan Alt dan kekunci "=".
 3. Tukar di antara tab di Chrome - Sekiranya anda mempunyai banyak tab terbuka, anda boleh beralih dari satu ke yang lain dengan mudah dengan menekan Ctrl dan nombor dari 1 hingga 9. Nombor 1 akan membawa anda ke tab pertama, nombor 2 ke kedua , dan lain-lain.
 4. Kunci skrin anda - Sekiranya anda perlu keluar tetapi tidak mahu menutup semuanya, anda boleh mengunci skrin anda. Yang harus anda lakukan ialah tekan Search dan "L" pada masa yang sama. Monitor anda akan terkunci, sehingga tidak ada orang lain yang dapat mengaksesnya. Anda mesti memasukkan kata laluan anda untuk membukanya, dan anda akan menemui semuanya seperti yang anda tinggalkan.
 5. Bantuan - Ini adalah jalan pintas yang berguna apabila anda memerlukan bantuan. Cukup tekan Ctrl dan "?" dan tetingkap Bantuan akan muncul. Anda boleh melihat-lihat soalan atau menonton tutorial.

Terdapat lebih daripada lima puluh jalan pintas di Chromebook. Sudah tentu, semuanya bergantung pada apa yang anda perlukan dan sama ada anda menggunakan Chromebook anda untuk bekerja atau hanya melayari untuk bersenang-senang.

Terokai Papan Kekunci Anda!

Beralih dari satu sistem ke sistem yang lain boleh menjadi agak tertekan. Terutama jika anda terlepas fungsi yang telah anda gunakan sebelumnya. Walau bagaimanapun, papan kekunci Chromebook cukup intuitif dan praktikal. Kami telah menunjukkan beberapa ciri yang menarik bagi kami. Anda kini boleh meneroka dan menemui banyak ciri menarik yang tidak pernah anda ketahui ada.

Adakah anda suka papan kekunci Chromebook? Berapa lama masa yang anda perlukan untuk membiasakannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found