Cara Menghilangkan Kotak Jingga di Chromebook

Sekiranya anda hanya menggunakan Chromebook seperti biasa suatu hari dan tiba-tiba kotak oren muncul di skrin anda, atau Chromebook anda mula bercakap dengan anda entah dari mana, jangan risau. Chromebook anda tidak hancur, paparannya tidak rusak, dan semuanya baik-baik saja. Yang berlaku hanyalah anda mengaktifkan beberapa ciri kebolehaksesan pada mesin anda.

Cara Menghilangkan Kotak Jingga di Chromebook

ChromeVox adalah pembaca skrin Google dan teknologi paparan adaptif untuk Chromebook. Pengguna yang mempunyai masalah penglihatan menggunakan ciri ini untuk menjadikan mesin berfungsi dengan lebih baik untuknya. Namun, jika anda tidak mengalami masalah penglihatan, maka ciri-ciri ini akan menyusahkan anda (sebab itulah biasanya mereka dimatikan). Nasib baik, mudah untuk memperbaiki keadaan ini sekiranya timbul.

Mengaktifkan / Menyahdayakan ChromeVox

Apabila anda menekan Ctrl + Alt + Z pada papan kekunci Chromebook anda, sama ada secara sengaja atau tidak sengaja, ia membolehkan ChromeVox anda. Terdapat juga pengaturan untuk menghidupkan atau mematikan ChromeVox dalam tetapan kebolehcapaian Chromebook anda. Untuk menuju ke tetapan kebolehaksesan Chromebook anda, ikuti langkah-langkah berikut;

  1. Klik pada kotak di sebelah kanan bawah Chromebook anda di mana masa, Wi-Fi, bateri dan gambar akaun Google anda berada. Profil Chromebook
  2. Seterusnya, klik pada Tetapan di mana ikon roda gigi dipaparkan. Tetapan Chromebook
  3. Setelah anda membuka kotak tetapan, tatal ke bawah.
  4. Klik pada Paparkan tetapan terperinci kemudian tatal ke bawah sehingga anda melihat kebolehcapaian. Chromebook Lanjutan
  5. Sekiranya kotak pilihan di sebelah Dayakan ChromeVox (maklum balas lisan) dicentang, hapus centangnya. Chromebook Chromevox

Dengan tidak memilih ChromeVox pada Chromebook anda, kotak oren tidak akan dapat dilihat lagi di skrin anda dan Chromebook anda akan berhenti berbicara dengan lantang kepada anda. Anda juga boleh menekan Ctrl + Alt + Z untuk menghidupkan atau mematikan tetapan kebolehcapaian ChromeVox dengan cepat.

Sekiranya kotak tetapan ChromeVox tidak dicentang dalam tetapan Kebolehaksesan pada Chromebook anda dan kekunci pintasan tidak berfungsi, matikan sepenuhnya Chromebook anda dan nyalakan semula. Melakukan ini juga telah diketahui untuk menyelesaikan masalah kotak oren.

Oleh itu, sama ada anak anjing, anak kucing, haiwan peliharaan isi rumah, anak anda atau anda telah menghidupkan Google ChromeVox tanpa sengaja, anda kini dapat mengetahui cara mematikannya.

Adakah anda mempunyai petua hebat untuk menggunakan ChromeVox di Chromebook anda? Sila kongsikannya dengan kami di bahagian komen di bawah!