Chromebook Tidak Akan Menerima Kata Laluan - Apa yang Perlu Dilakukan

Anda tidak dapat mengakses tablet atau komputer riba Chromebook tanpa bukti kelayakan e-mel anda. Walau bagaimanapun, Chromebook anda mungkin menolak alamat e-mel atau kata laluan anda dan mencegah anda masuk. Anda boleh mendapatkan pelbagai mesej ralat dengan petunjuk ke mana masalahnya.

Chromebook Tidak Akan Menerima Kata Laluan - Apa yang Perlu Dilakukan

Nasib baik, ada penyelesaian dan penyelesaian untuk setiap mesej ralat yang mungkin anda terima. Kami akan membahasnya satu persatu dan kemudian meneroka pilihan pemulihan.

Masalah Pengesahan Kata Laluan dan Akaun

Sekiranya anda tidak dapat menyambung ke Chromebook, anda mungkin menemui salah satu daripada banyak mesej ralat. Namun, ada tiga perkara yang secara khusus merujuk kepada masalah pengesahan kata laluan dan akaun. Ini termasuk:

 1. "Salah kata laluan. Cuba lagi"
 2. "Tidak dapat menemui Akaun Google anda"
 3. "Maaf, kata laluan anda tidak dapat disahkan"

Sekiranya anda melihat salah satu daripadanya setelah percubaan log masuk yang gagal, pertama-tama anda harus memastikan bahawa anda memasukkan nama dan kata laluan yang betul dari akaun Google anda. Taip semula keduanya dan tekan Enter. Sekiranya gagal, periksa sama ada Chromebook disambungkan ke internet dan apakah sambungannya kuat dan stabil.

Sekiranya anda menukar kata laluan akaun anda akhir-akhir ini, anda boleh mencuba log masuk dengan yang lama. Tidak semua orang yang menggunakan Chromebook juga mempunyai akaun Google. Sekiranya tidak, periksa dua kali jika anda memasukkan alamat e-mel dengan betul.

Akhirnya, jika semuanya gagal, pergi ke halaman pemulihan akaun Google.

Masalah Kesambungan

Sekiranya Chromebook anda menghadapi masalah dengan Wi-Fi, anda mungkin mendapat mesej ralat ini setelah percubaan yang tidak berjaya untuk masuk: "Nama pengguna atau kata laluan anda tidak dapat diverifikasi di jaringan saat ini." Pada dasarnya, Chromebook cuba memberitahu anda bahawa rangkaian Wi-Fi yang ada tidak cukup kuat atau stabil.

Untuk menyelesaikannya, anda harus mempertimbangkan untuk menetapkan semula Wi-Fi Chromebook anda. Begini bagaimana ia dilakukan.

 1. Klik pada ikon Wi-Fi di sudut kanan bawah skrin.
 2. Klik pada butang gelangsar hidup-mati untuk menyahaktifkan Wi-Fi.

  Matikan Wi-Fi

 3. Klik sekali lagi untuk mengaktifkan Wi-Fi.
 4. Tunggu Chromebook log masuk ke rangkaian anda dan cuba log masuk.

Sekiranya itu tidak membantu, anda mungkin mahu log keluar dari rangkaian semasa dan log masuk ke rangkaian lain. Untuk melakukan ini, ikuti langkah-langkah ini.

 1. Klik pada ikon Wi-Fi di sudut kanan bawah skrin.
 2. Klik pada rangkaian pada senarai yang anda tidak log masuk.
 3. Berikan kata laluan, jika diminta.

Sekiranya masih tidak ada hasil, anda mungkin ingin mencuba kaedah lain yang disenaraikan di halaman ini.

Akaun Dihapus atau Dilumpuhkan

Sekiranya anda melihat mesej ralat "Akaun anda mungkin telah dihapus atau dinonaktifkan", satu-satunya jalan keluar adalah masuk dengan akaun lain.

Akaun yang dilumpuhkan dan dihapus dilarang masuk ke semua dan semua perkhidmatan Google. Daripada mesej ralat di atas, anda mungkin dialihkan ke halaman ini. Sebagai alternatif, Google mungkin memberitahu anda dengan pesanan teks atau e-mel bahawa akaun yang anda cuba log masuk dinonaktifkan atau dihapuskan.

Anda boleh meminta Google untuk mengembalikan akaun anda. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Cuba log masuk ke akaun anda yang dilumpuhkan atau dihapuskan.
 2. Seterusnya, pilih pilihan "Cuba pulihkan".
 3. Ikut arahan.

Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke halaman ini dan mengisi borang pemulihan akaun rasmi Google.

Kekurangan Kebenaran

Sekiranya anda bukan pemilik Chromebook yang ingin anda log masuk, anda mungkin mendapat mesej ralat berikut: "Maaf, anda tidak mempunyai izin untuk masuk." Ini boleh berlaku sekiranya pemilik membatalkan hak anda untuk masuk, sama ada secara tidak sengaja atau sengaja.

Kekurangan Kebenaran

Hanya ada dua jalan keluar dari masalah di sini. Yang pertama adalah bercakap dengan pemilik peranti dan memujuk mereka untuk memberi anda kebenaran yang anda kekurangan. Sekiranya pemiliknya tidak ada atau anda tidak dapat menghubungi mereka, anda boleh memilih untuk log masuk sebagai tetamu. Untuk melakukannya, klik pada butang Browse as Guest pada skrin log masuk. Ia mesti berada di bahagian bawah skrin.

Masalah Pengaktifan Rangkaian

Kadang-kadang, Chromebook mungkin gagal mengaktifkan rangkaian Wi-Fi sebelum anda cuba log masuk. Jika anda mendapat mesej ralat "Sebelum masuk, mulailah sesi Tamu untuk mengaktifkan rangkaian" semasa anda cuba log masuk, anda harus log masuk sebagai tetamu. Chromebook kemudian akan membimbing anda melalui penyediaan rangkaian.

Sekiranya mesej muncul lagi setelah anda membuat sambungan, anda harus cuba menyambung ke rangkaian lain yang tersedia.

Tetapan semula

Terlepas dari mesej ralat yang anda terima, anda selalu dapat melakukan hard reset. Kaedah mudah dan berkesan ini diketahui dapat menyelesaikan banyak masalah berkaitan perisian pada Chromebook. Untuk melakukannya, ikuti langkah-langkah ini.

 1. Matikan Chromebook anda sepenuhnya.
 2. Tekan bersama-sama butang Power dan Refresh pada papan kekunci.

  Tekan Kuasa dan Segarkan

 3. Tahan butang Refresh sehingga peranti dihidupkan semula.

Inilah cara menetapkan semula tablet Chromebook dengan sukar.

 1. Tekan bersama butang Kuasa dan Kelantangan.
 2. Tahan selama 10 saat, sekurang-kurangnya.
 3. Lepaskan butang dan tunggu peranti reboot.

Beberapa peranti Chromebook mempunyai prosedur reboot khas. Lihat bahagian "Cara lain" di halaman ini. Sekiranya model anda ada dalam senarai, ikuti arahan di bawah namanya.

Setelah Chromebook anda reboot, cuba log masuk sekali lagi.

Jangan Terkunci

Komputer riba dan tablet Chromebook mungkin menghalang pengguna daripada masuk kerana pelbagai masalah perisian dan rangkaian. Walau bagaimanapun, kaedah yang dinyatakan dalam artikel ini harus menyelesaikan masalah anda. Sekiranya anda masih tidak dapat berhubung, anda mungkin ingin menghubungi sokongan Google.

Adakah anda pernah terkunci dari Chromebook anda? Bagaimana anda menyelesaikan masalah ini? Sekiranya kami terlepas kaedah penyelesaian masalah yang baik, beri tahu kami di bahagian komen di bawah.