Perkara Yang Harus Dilakukan Apabila Chromebook Anda Tidak Booting

Di dunia yang terobsesi dengan produktiviti dan kecekapan kos, Chromebook adalah wajar. Mereka menyediakan platform yang mantap dan stabil yang mendorong kerjasama. Tetapi, pada dasarnya mereka masih komputer riba. Seperti komputer riba yang lain, mereka boleh menghadapi masalah perisian dan perkakasan dan enggan dihidupkan.

Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Chromebook Anda Tidak Booting

Titik penjualan utama Chromebook adalah kosnya, tetapi dekat adalah kebolehpercayaan. Ramai orang memilih Chromebook kerana mempunyai rekod stabiliti yang hebat, jadi sangat mengecewakan jika seseorang enggan melakukan boot. Dalam artikel ini, anda akan menemui beberapa cara untuk menangani masalah umum yang menghalang Chromebook memulakan atau boot.

Bantuan, OS Chrome Tidak Memuat

Sebelum kita bermula, perlu diperhatikan bahawa semua Chromebook menjalankan OS yang sama tetapi dihasilkan oleh beberapa syarikat yang berbeza. Langkah-langkah yang ditunjukkan di sini mungkin sedikit berbeza tetapi mereka harus mengikuti garis besar yang sama tidak kira jenama mana pun.

Peranti Luaran

Kadang-kadang periferal dan peranti luaran lain mungkin menyebabkan masalah pada Chromebook dan menghalang OS Chrome memuat dengan betul. Itu adalah tempat yang baik untuk bermula. Sekiranya anda mempunyai peranti USB yang terpasang, lepaskan. Juga, pastikan semua kad memori dikeluarkan dari slot yang berkaitan. Apa-apa yang tidak penting harus diputuskan, termasuk cakera keras luaran.

Setelah mengeluarkan semua peranti, mulakan Chromebook. Sekiranya ia boot, salah satu peranti menyebabkan masalah. Sambungkan semula satu per satu dan mulakan semula Chromebook anda setelah menyambung semula setiap peranti untuk mengetahui yang mana.

Sekiranya ini tidak menyelesaikan masalah, penyelesaian seterusnya adalah melakukan tetapan semula keras.

Tetapan semula

Reset paksa tidak akan menghapus data yang disimpan di cakera keras komputer. Apa-apa yang disimpan di Google Drive tidak akan terjejas dan juga tidak akan berlaku di bank memori luaran.

Berita baiknya ialah jika ini berfungsi, Chromebook anda harus berjalan seperti yang pertama kali anda memulakannya.

Untuk melakukan tetapan semula keras, anda harus menekan dan menahanButang Refresh ”dan“ Power ”turun selama lima saat. Komputer harus dimatikan sepenuhnya (lampu tidak akan menyala) dan kemudian hidupkan semula. Sekiranya tidak menyala selepas semua lampu mati, tunggu selama lima saat dan tekan butang kuasa sekali lagi. Jika anda menggunakan Chromebook gaya tablet, tekan dan tahan butang "Naikkan Volume" dan kuasa.

powerref

Sekiranya lampu padam tetapi tidak menyala sama sekali, kesalahan dalam sistem operasi mungkin disalahkan. Untuk memperbaikinya, anda perlu melakukan pemulihan sistem.

Pemulihan sistem

Sekiranya Chromebook anda tidak dimulakan, jalani semua pembaikan lain sebelum melakukan ini, kerana ia lebih banyak melibatkan diri. Sekiranya tidak ada yang berjaya, cuba tanyakan di forum pakar untuk penyelesaian masalah khusus anda. Jika ia adalah memulakan tetapi menunjukkan mesej "OS Chrome hilang atau rosak" maka ia memerlukan pemulihan sistem.

Pemulihan sistem akan menghapus semua yang ada di Chromebook anda, termasuk tetapan dan apa sahaja di folder muat turun. Anda juga memerlukan komputer lain yang berfungsi untuk melakukan pemulihan, serta pemacu USB kosong dengan memori sekurang-kurangnya 8GB.

Pertama, pasang penyemak imbas Chrome pada komputer anda yang berfungsi dan muat turun Utiliti Pemulihan Chrome. Mulakan utiliti dan pilih model Chromebook anda dari senarai. Anda juga dapat memilih nombor model yang akan ditampilkan di bahagian bawah mesej ralat di Chromebook. Kemudian, klik "Teruskan."

nombor model

Masukkan pemacu USB ke komputer yang berfungsi dan pilih dari menu lungsur yang muncul dan klik Teruskan lagi. Pada layar berikut, Anda harus mengklik "Buat Sekarang" untuk menyelesaikan prosedur. Anda kemudian boleh mengeluarkan pemacu denyar dari komputer anda.

Sekarang anda perlu memasuki mod pemulihan di Chromebook. Tekan dan tahan kekunci Escape and Refresh dan tekan butang Power sekali. Apabila anda melihat mesej di skrin, lepaskan kekunci lain. Anda akan melihat mesej "OS Chrome hilang atau rosak. Sila masukkan tongkat USB atau kad SD pemulihan. " di skrin anda. Apabila itu berlaku, masukkan pemacu USB yang anda sediakan ke dalam Chromebook dan ikuti arahan yang muncul di skrin.

Apabila sistem dipulihkan sepenuhnya, anda akan diminta untuk membuat semula persediaan awal.

Permulaan baru

Chromebook pada umumnya sangat stabil dan boleh dipercayai. Namun, itu tidak bermaksud bahawa mereka tidak sempurna, dan jika anda menghadapi masalah dengan kaedah anda, salah satu kaedah ini akan membantu.

Pastikan anda melalui setiap kemungkinan sebelum anda melakukan Pemulihan Sistem. Sebenarnya, pemulihan sistem hanya boleh dilakukan jika Chromebook secara terang-terangan memanggilnya dengan mesej ralat.

Adakah anda gembira dengan Chromebook anda? Sekiranya anda menghadapi masalah apa penyebabnya dan bagaimana anda memperbaikinya? Kongsi pendapat anda dalam komen.