Cara Memperbaiki Chromebook yang Tidak Akan Dibebankan

Chromebook telah menjadi sangat popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Biasanya ringan, mudah digunakan, dan lebih murah daripada peranti komputer riba lain yang ada di pasaran sekarang, Chromebook sangat sesuai untuk pelajar, guru, penulis dan banyak lagi. Chromebook adalah peranti komputer riba yang menjalankan ChromeOS. Maksudnya, ia tidak seperti Mac atau PC, tetapi mengemas banyak fungsi dalam peranti mudah.

Cara Memperbaiki Chromebook yang Tidak Akan Dibebankan

Seperti kebanyakan perkakasan hari ini, anda boleh mengalami kerosakan seperti masalah pengecasan. Sekiranya Chromebook anda tidak dicas, kami telah menulis artikel ini untuk membantu anda menghidupkannya semula.

Cara Mengatasi Masalah Mengecas Kegagalan pada Chromebook

Pertama, kami ingin menyebutkan bahawa, seperti PC, terdapat beberapa pengeluar Chromebook. Dari Lenovo ke HP, peranti anda mungkin berbeza. Tetapi, semua Chromebook menjalankan sistem operasi ChromeOS. Atas sebab inilah langkah penyelesaian masalah untuk semua peranti ChromeOS hampir sama.

Kegagalan untuk mengecas boleh disebabkan oleh beberapa faktor. Inilah yang perlu dipertimbangkan:

 • Pengecas dibebaskan, tidak disambungkan dengan betul, atau tidak mendapat bekalan elektrik dari dinding.
 • Outlet dinding anda tidak beroperasi. Ini adalah masalah pengecasan yang sering diabaikan. Cuba soket lain, pastikan suis lampu menyala jika tersambung ke satu, dan cuba kedua soket di soket yang sama.
 • Chromebook belum lama dicas. Ini bermaksud memerlukan sedikit masa untuk menghidupkan.

Ini hanya beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum kita maju. Selalunya, beberapa saat menyelesaikan masalah perkara yang kami senaraikan di atas akan menjimatkan banyak masa anda untuk mencari jalan penyelesaian.

Pembetulan Apabila Chromebook Tidak Dihidupkan

Sekiranya Chromebook anda telah menghabiskan seluruh kuasanya dan tidak menyala, kami telah memasukkan perbaikan di bahagian ini.

1. Periksa Kabel Pengecas dan Sambungan Tersambung

Lapisan fizikal selalu menjadi hentian pertama untuk menyelesaikan masalah. Ini bermaksud bahawa anda ingin melihat pengecas itu sendiri, terutamanya jika masalah ini berlaku pada kali pertama. Anda boleh bermula dengan memastikan bahawa penyesuai AC dipasang dengan betul ke soket dinding. Adalah tidak biasa bagi penjepit untuk menggeliat dari soket, terutamanya jika anda sering menggerakkan komputer riba.

Laman Web ASUS

Sekiranya sambungan tidak berfungsi dengan baik, ini mungkin berlaku kerana outlet tidak berfungsi dengan baik. Syukurlah, kebanyakan kedai mempunyai dua soket. Kecuali anda mempunyai penguji untuk memeriksa sama ada outlet benar-benar menyediakan elektrik, teruskan dan pasangkan penyesuai AC ke soket yang berdekatan. Sekiranya perlu, anda boleh mencabut apa sahaja yang ada pada masa ini untuk menguji apakah soket asal penyesuai AC komputer riba anda dipasang, sebenarnya tidak berfungsi.

Yang perlu diingat ialah penyesuai AC sebenarnya terdiri daripada dua kabel. Ada yang anda mainkan sekarang yang dipasang ke stopkontak. Kabel ini mempunyai hujung kedua yang dipasang ke penyesuai itu sendiri. Kabel kedua adalah kabel yang anda dapati bermula dari penyesuai dan berakhir dengan sambungan ke komputer riba anda. Pastikan bahawa semua ini terpasang dengan betul ke pintu masuk yang betul.

2. Fungsi Lampu Petunjuk LED

Sebilangan besar pengeluar Chromebook telah menyertakan penunjuk lampu LED untuk memberitahu anda bahawa peranti anda mengesan pengecas. Walaupun ini berbeza-beza bergantung pada bentuk dan modelnya, ia harus mudah dilihat.

Laman Web Samsung

Dengan andaian anda melihat cahaya Chromebook anda mendapat sedikit caj. Sekiranya ini berlaku, anda mungkin mahu menunggu dua puluh hingga tiga puluh minit sebelum mencuba menghidupkannya. Juga, periksa bunyi. Sekiranya Chromebook anda mengeluarkan suara, tetapi layarnya hitam, anda mungkin mempunyai skrin yang salah atau masalah lain di luar bateri.

Namun, jika lampu LED masih tidak menyala, kita harus menyelami lebih mendalam mengenai penyelesaian masalah kita. Perhatikan juga bahagian bawah komputer riba. jika lampu LED tidak akan menyala, tetapi bahagian bawah komputer riba mulai memanas, putuskan dengan segera untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut.

3. Tetapan Semula Pengawal Terbenam (EC)

Ada kemungkinan Chromebook anda tidak bertindak balas terhadap sambungan pengecas kerana ia mungkin dibekukan. Dalam kes ini, anda boleh melakukan tetapan semula Pengawal Tertanam dalam usaha untuk membekukannya; pastikan bahawa anda melakukannya semasa komputer riba masih disambungkan ke pengecasnya.

Untuk melakukan tetapan semula EC, lakukan ini:

 1. Pastikan Chromebook anda dimatikan (kemungkinan besar jika anda membaca bahagian ini).
 2. Pasang pengecas anda ke dinding dan Chromebook anda.
 3. Dengan menggunakan papan kekunci, tekan dan tahan butang Power dan butang Refresh.

 4. Lepaskan butang Segarkan semasa Chromebook anda dihidupkan.

 5. Chromebook anda harus dihidupkan sekarang. Apabila berlaku, anda perlu melakukan reset untuk terus maju.

Sekiranya anda menggunakan tablet Chromebook, gunakan kekunci Kelantangan dan Kekuatan untuk melakukan langkah ini.

Semoga Chromebook anda dihidupkan dan berjalan lancar sekarang. Tetapi jika tidak, anda perlu menghubungi pengeluarnya. Anda mungkin mempunyai jaminan atau anda memerlukan langkah penyelesaian masalah khusus peranti. Syukurlah, Google mempunyai senarai pengeluar dan nombor telefon mereka di sini supaya anda dapat lebih banyak bantuan dengan cepat.

Kuasa Memudar Tetapi Chromebook Tidak Akan Mengecas

Bahagian ini adalah untuk mereka yang mempunyai Chromebook yang mempunyai kuasa tetapi tidak akan lama kerana bateri masih tidak dicas. Selagi komputer riba berfungsi dengan baik, kita dapat mengetahui langkah penyelesaian masalah.

Sebelum kita bergerak maju, periksa pengecas, penyesuai, dan stopkontak anda, seperti yang kami lakukan di atas.

Setelah itu diurus, dan anda masih perlu maju, anda boleh memulakan dengan melakukan perkara berikut:

 1. Pertama, matikan sepenuhnya Chromebook anda dan kemudian tutup penutupnya.
 2. Seterusnya, cabut pengecas dari soket dinding dan cabut komputer riba anda dari pengecas.
 3. Anda kemudian boleh menyambungkan semula pengecas anda ke Chromebook dan kemudian pasangkan penyesuai AC ke stopkontak yang berfungsi.
  • Pastikan penutup tetap ditutup sepanjang proses ini.
  • Cari lampu penunjuk LED. Sekiranya penunjuk LED muncul, Chromebook anda sedang dicas. Anda boleh membiarkannya mengecas, tidak terganggu, selama kira-kira satu jam sebelum mengangkat penutupnya.
 4. Cuba menghidupkan komputer riba.

Sekiranya langkah ini berjaya, maka anda sudah jelas. Walau bagaimanapun, jika masalah ini masih belum dapat diselesaikan dan komputer riba masih tidak dapat dicas, kami boleh mendapatkan beberapa penyelesaian masalah.

1. Tetapan Semula Pengawal Terbenam (EC)

Kami akan melakukan langkah terakhir dari bahagian penyelesaian masalah pertama terlebih dahulu. Apa yang ingin anda lakukan ialah tekan dan tahan butang penyegaran dan kuasa secara serentak selama tiga saat untuk menghidupkan semula komputer riba (selagi anda masih mempunyai cukup jus untuk melakukannya). Sekiranya ia tidak dapat dihidupkan dan baterinya habis, cuba mengecasnya semula. Sudah tentu, lakukan ini walaupun boot, atau ini adalah langkah yang tidak berguna.

Sekiranya, selepas tetapan semula, komputer riba masih tidak dapat dicas, inilah masanya untuk beralih ke langkah seterusnya.

2. Pengesahan Caj Penyesuai AC

Chromebook dilengkapi dengan cara yang baik untuk mengetahui sama ada penyesuai AC sebenarnya mengalirkan arus ke bateri komputer riba anda. Proses pengecasan cukup mudah, jadi jika bateri tidak mengisi hanya terdapat banyak bahagian yang boleh menjadi masalah.

Sekiranya anda ingin mengetahui bahawa penyesuai AC anda bukan salah satu bahagian yang tidak berfungsi, yang harus anda lakukan ialah:

 1. Pasangkan penyesuai AC ke soket dinding yang berfungsi dan pastikan hujung yang lain disambungkan ke komputer riba anda. Seharusnya pas, tidak goyah.
 2. Sekiranya komputer riba dimatikan, anda kini boleh meneruskan dan menghidupkannya.
 3. Buka penyemak imbas Chrome di Chromebook anda.
 4. Apa yang perlu anda lakukan sekarang ialah tekan Ctrl + Alt + T kunci secara serentak untuk dibuka Gila .

 5. Taipkan perkara berikut: ujian_ bateri 1 ke kawasan yang disediakan di crosh, dan kemudian tekan Masukkan kunci.
 6. Hasil yang dipaparkan akan memberitahu anda apakah penyesuai AC sedang atau tidak membenarkan arus berjalan dan mengecas bateri Chromebook anda.

Apa yang harus ditunjukkan jika penyesuai AC baik adalah "Bateri sedang diisi." Sekiranya ini bukan yang ditunjukkan, maka penyesuai AC tidak mengecas bateri dan kemungkinan menjadi punca masalahnya. Cabut dengan segera penyesuai AC dari soket dinding dan periksa kabel dan penyesuai dengan teliti untuk sebarang kerosakan atau lekukan.

Mempunyai pengecas lain di tangan akan sangat berguna dalam keadaan ini kerana ia akan memberikan perspektif yang lebih baik mengenai apakah penyesuai AC semasa, sebenarnya, gagal. Bagi mereka yang tidak mempunyai penyesuai tambahan, mungkin masa untuk meletakkan Chromebook anda ke tangan profesional. Bawa ke kedai pembaikan teknologi terdekat, sediakan semua langkah penyelesaian masalah yang telah anda ambil dan lihat apa yang dapat mereka lakukan untuk anda. Atau ...

3. Pemeriksaan Pelepasan Kadar Bateri

Kami hanya berusaha teliti di sini. Ini mungkin tidak memberi apa-apa, atau sebenarnya dapat menyelesaikan masalahnya. Lagipun, bukankah itu sebabnya anda berada di sini? Mungkin sudah tiba masanya untuk memeriksa kesihatan bateri itu sendiri. Sekiranya bateri hampir habis, pastinya jelas mengapa ia tidak dicas.

Hasil yang anda cari adalah:

 • Bateri dengan peratusan kesihatan lebih besar daripada 80% bermaksud bahawa bateri berada dalam had jangka haus yang diharapkan.
 • Bateri yang berumur kurang dari satu tahun dengan peratusan kesihatan 50% atau kurang dipertimbangkan di luar had pakai yang diharapkan dan Chromebook anda akan mendapat faedah daripada penggantian.
 • Hasil yang menunjukkan "Tidak diketahui" ketika menguji bateri bermaksud bahawa lebih kerap daripada memerlukan, memerlukan penggantian.

Untuk melakukan pemeriksaan kesihatan bateri menggunakan Chromebook, lakukan langkah-langkah berikut:

 1. Mulakan dengan melepaskan kabel pengecasan yang sedang disambungkan ke Chromebook anda.
 2. Boot Chromebook anda dengan menghidupkan kuasa, dan log masuk ke akaun anda.
 3. Sekiranya ada aplikasi yang sedang dibuka, anda mesti menutupnya. Ini termasuk mana-mana dan semua tab yang dibuka secara automatik semasa pelancaran juga.
 4. Seterusnya, kurangkan kecerahan skrin ke tahap terendah.
 5. Lancarkan penyemak imbas Chrome dan di bar alamat, ketik chrome: // sambungan / , dan kemudian tekan Masukkan .
  • Anda juga boleh mengklik ikon Lagiā€¦ di sudut kanan atas skrin. Yang kelihatan seperti tiga titik bertumpuk menegak. Dari sana, pilih Lebih banyak alat dan kemudian Sambungan .
 6. Matikan setiap satu daripada sambungan dengan menukar setiap suis biru, yang terletak di kanan bawah setiap pelanjutan, menjadi kelabu. Togol akan kelihatan kelabu apabila dilumpuhkan.
 7. Buka Crosh pada mesin anda dengan menekan Ctrl + Alt + T kunci.
 8. Sama seperti langkah yang anda ambil untuk mengesahkan apakah penyesuai AC membenarkan arus mengalir ke bateri anda, membolehkannya mengecas, ketik ujian_ bateri 1 ke dalam crosh, dan kemudian tekan Masukkan .

Anda akan mendapat paparan skrin yang sama seperti sebelumnya, hanya kali ini fokus pada apa yang ditunjukkan oleh kesihatan bateri semasa anda. Bergantung pada hasil yang ditunjukkan, bateri mungkin menjadi penyebab masalah anda, dan anda mungkin perlu menggantinya.