Chromecast Berkelip Merah - Apa yang Perlu Dilakukan

Chromecast adalah peranti yang murah dan mudah untuk streaming fail muzik dan video melalui aplikasi mudah alih dan web. Pada masa ini, terdapat tiga generasi Chromecast, tetapi kerana masih merupakan peranti baru, ada beberapa masalah kecil yang mungkin dialami pengguna.

Chromecast Berkelip Merah - Apa yang Perlu Dilakukan

Sebelum anda memutuskan bahawa dongle kecil ini bukan untuk anda, pastikan anda telah memeriksa semua kemungkinan penyebab masalah anda. Sebilangan besar masa, pengguna mengalami kilatan lampu merah peranti secara berterusan. Ini harus menunjukkan bahawa ada masalah dengan Chromecast atau sambungannya.

Apa maksud Lampu Merah Berkelip?

Setiap generasi Chromecast mempunyai isyarat yang berbeza untuk pelbagai jenis masalah. Generasi pertama Chromecast mempunyai isyarat putih dan merah, sementara yang kedua dan ketiga mempunyai lampu putih dan oren. Sekiranya Chromecast anda berkedip merah, itu bermakna anda mempunyai Chromecast generasi pertama.

Terdapat empat kemungkinan senario:

 • Sekiranya Chromecast berkelip merah dan anda dapat melihat bahawa Chromecast sedang dikemas kini di latar belakang, semuanya baik-baik saja. Anda tidak boleh mencabut peranti atau mencuba menggunakannya sehingga semuanya selesai.
 • Sekiranya berkelip merah dan skrin anda kelihatan baik, masalah mungkin berlaku semasa memasang kemas kini.
 • Sekiranya berkelip merah dan layar berwarna hitam, ini bermakna ada ralat. Anda mungkin perlu menetapkan semula peranti.
 • Sekiranya terdapat lampu merah padat (tidak berkedip), mungkin juga terdapat kesalahan pada peranti anda walaupun layar berfungsi seperti biasa. Anda mungkin perlu menghidupkan semula peranti.

Kemunculan lampu merah yang berkelip dalam bentuk apa pun di Chromecast anda sangat membimbangkan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, anda boleh menyelesaikan masalah secara manual.

Bagaimana Membuatnya Berhenti?

Anda boleh mencuba pelbagai kaedah untuk menghentikan kelipan. Kadang-kadang but semula mudah mungkin mencukupi. Pada masa lain, anda mungkin perlu melakukan tetapan semula kilang sepenuhnya.

Inilah cara mencuba dan menghentikannya.

Mengelakkan HDCP

Kadang-kadang masalahnya ialah Protokol Sambungan Digital Jalur Lebar Tinggi (HDCP), yang wujud untuk mengelakkan bermain audio dan / atau video pada peranti yang tidak dibenarkan. Protokol ini kadangkala boleh mengganggu Chromecast.

Inilah yang boleh anda lakukan untuk memeriksa sama ada ini:

 1. Cuba pasangkan Chromecast ke peranti lain. Tidak semua peranti mempunyai HDCP, jadi anda dapat memeriksa sendiri jika ini menyebabkan kesalahan.
 2. Cuba pasangkan Chromecast anda ke port HDMI yang lain.
 3. Anda juga boleh menggunakan pemanjang HDMI untuk mengatasi masalah ini.

Terdapat pendapat di internet bahawa beralih ke kabel USB berkualiti tinggi dapat menyelesaikan masalah dengan port USB.

Reboot Peranti

Terdapat dua cara untuk memulakan semula peranti anda. Anda boleh melakukan reboot biasa atau melakukan reset kilang. Sekiranya anda memilih untuk menetapkan semula kilang, ingatlah bahawa ia akan membuang semua tetapan, pilihan anda, dan data lain yang disimpan.

Reboot Biasa

Reboot biasa akan memulakan semula peranti dan mengambil dari mana ia berhenti.

Untuk but semula peranti:

 1. Matikan TV anda dan cabut dari sumber elektrik.
 2. Cabut palam Chromecast dari port HDMI dan dari soket dinding.
 3. Hidupkan TV sekali lagi.
 4. Sambungkan semula Chromecast ke sumber kuasa tetapi tidak ke TV.
 5. Tunggu setengah minit.
 6. Pasang Chromecast ke port HDMI.
 7. Tukar TV anda ke input HDMI (port yang sama dengan Chromecast).

Sekiranya anda menemui lampu merah yang berkelip untuk kali pertama dan ini menyelesaikan masalah secara kekal, itu bagus. Sekiranya lampu merah muncul semula, anda mungkin perlu memulakan semula kilang.

Mulakan Kilang

Tetapan semula kilang mengembalikan Chromecast ke pilihan utamanya.

Inilah caranya:

 1. Buka aplikasi Google Home.
 2. Pilih peranti yang anda mahu but semula di menu dan ketiknya.
 3. Di kanan atas, tekan ikon 'Tetapan'.
 4. Kemudian ketik ‘More’ (tiga titik menegak).
 5. Tekan ‘Reboot’.

Tetapan semula

tetapan semula Chromecast

Setiap peranti Chromecast mempunyai butang terpasang untuk menetapkannya semula secara manual. Semasa ia dipasang ke TV, anda harus menekan butang dan menahannya selama sekitar 30 saat. Lampu putih akan mula berkelip dan skrin TV menjadi hitam. Ini bermaksud bahawa tetapan semula telah dimulakan.

Sekiranya Anda Menggunakan Chromecast di PC

Sekiranya anda memasang Chromecast generasi pertama di PC, anda boleh melakukan tetapan semula kilang dari aplikasi web Chromecast.

Logo Chromecast
 1. Buka Aplikasi Web Chromecast.
 2. Apabila tetingkap terbuka, klik pada 'Tetapan'.
 3. Klik pada butang ‘Reset Kilang’ di bahagian bawah tetingkap.
 4. Amaran akan muncul. Sekiranya anda mahu meneruskan, tekan ‘Reset’.

Tetapkan Semula Chromecast

Soalan Lazim

Bagaimana saya membetulkan Chromecast saya jika ia tidak dikemas kini dengan betul?

Seperti yang disebutkan di atas, lampu merah yang berkelip bermaksud Chromecast anda sedang diperbarui. Kemas kini berlaku ketika pembangun perisian berusaha memperbaiki bug dan meningkatkan protokol keselamatan. Sekiranya Chromecast anda terus menyala merah untuk jangka masa yang lebih lama daripada biasa (lebih dari sepuluh minit), cubalah salah satu kaedah di atas untuk menghidupkannya semula.

Sekiranya anda menghidupkan semula peranti tetapi masih tidak dapat menyelesaikan kemas kini, gunakan Aplikasi Google Home untuk memeriksa sambungan wifi anda. Gangguan pada sambungan mungkin bermaksud bahawa sambungan internet anda menghalang kemas kini yang berjaya.

Chromecast saya tidak mendapat sambungan internet. Apa yang sedang berlaku?

Chromecast anda adalah alat yang mudah dan sukar untuk menyelesaikan masalah atau menyelesaikan masalah. Kerana dipasangkan dengan Aplikasi Google Home pada telefon pintar anda, pastikan kedua-dua peranti disambungkan ke rangkaian WiFi yang sama.

Pertama, pergi ke tetapan pada telefon anda (atau tablet) dan klik pada ikon WiFi. Periksa kedua-dua nama sambungan WiFi anda dan jalurnya (2.4Ghz atau 5Ghz).

Seterusnya, pergi ke Aplikasi Google Home anda dan ketuk Chromecast anda (jika tidak muncul cari peranti baru dan klik pada Chromecast dari senarai peranti yang tersedia).

Sekiranya anda menggunakan penghala Nighthawk, anda mungkin perlu melumpuhkan Kawalan Akses, kemudian pergi ke Tetapan Tetamu di Aplikasi Google Home dan beralih pada pilihan untuk "Membolehkan tetamu saling melihat dan mengakses rangkaian tempatan saya."

Terakhir, pastikan Aplikasi Google Home terkini dan internet anda berfungsi dengan betul pada peranti lain.

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Tidak Ada yang Menyelesaikan Masalah Anda

Sekiranya semuanya baik sekarang dan anda berjaya menyelesaikan masalahnya, nikmati penstriman anda!

Tetapi jika lampu merah berkedip berterusan setelah anda mencuba semua kaedah yang dijelaskan dalam artikel ini, anda harus menghubungi pasukan sokongan Google. Jelaskan perincian masalah anda dan minta bantuan mereka.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found