Chromebook Tidak Akan Memasuki Mod Pemulihan - Apa yang Perlu DILAKUKAN

Menyiapkan pemacu pemulihan untuk Chromebook anda adalah idea yang baik. Ia berfungsi dengan cara yang sama seperti pada Windows 10. Anda harus membuat pemacu pemulihan sekiranya anda menghadapi masalah yang memerlukan powerwash atau pemulihan sistem. Satu-satunya masalah adalah bahawa lebih senang dikatakan daripada selesai. Utiliti Pemulihan Chromebook tidak sempurna. Ia tidak berfungsi setiap kali, dan anda mungkin perlu mengulangi prosesnya beberapa kali sebelum menyelesaikan masalahnya.

Chromebook Tidak Akan Memasuki Mod Pemulihan - Apa yang Perlu DILAKUKAN

Mod Pemulihan Tidak Berfungsi

Sekiranya anda tidak dapat memasuki mod pemulihan dengan kombinasi kunci standard, ini mungkin disebabkan oleh bug atau kesalahan. Banyak pengguna yang menghadapi masalah ini pada masa lalu dapat menyelesaikan masalah dengan memasang semula sistem operasi.

Sekiranya anda tidak dapat membuka mod pemulihan, anda harus terlebih dahulu mencuba setiap pilihan yang ada sebelum memasang semula Chromebook anda sepenuhnya.

mod pemulihan

Mulakan semula Chromebook Anda

Perkara pertama yang harus anda cuba apabila peranti berhenti berfungsi ialah mulakan semula. Ramai orang mengabaikan penyelesaian itu dengan berfikir bahawa ia tidak akan membuat perubahan, tetapi ia sering berlaku. Matikan Chromebook anda dan biarkan sejuk selama beberapa minit. Hidupkan semula dan cuba masuk ke mod pemulihan sekali lagi. Sekiranya masih tidak berfungsi, teruskan ke kaedah seterusnya.

Tetapkan semula Chromebook Anda ke Tetapan Lalai

Sekiranya memulakan semula tidak memberikan hasil, anda harus mencuba menetapkan semula Chromebook anda ke keadaan semula. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai tetapan semula kilang di sini. Selepas itu, mulakan Chromebook anda, log masuk, dan cuba tahan butang Esc + Refresh + Power untuk memasuki mod pemulihan. Sekiranya anda masih mendapat mesej "OS Chrome hilang atau rusak", anda harus memasang semula Chrome OS. Anda harus terlebih dahulu menyediakan pemacu USB Pemulihan Chrome.

Menyiapkan Pemacu Pemulihan

Anda perlu membuat Utiliti Pemulihan Chromebook pada peranti lain. Mana-mana komputer riba Windows PC atau Mac yang berfungsi. Ia mungkin tidak berfungsi dengan segera, tetapi jika anda mencubanya beberapa kali, ia akan berjaya. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Buka penyemak imbas Chrome di komputer anda. Pergi ke Kedai Web Chrome dan muat turun Utiliti Pemulihan Chromebook.
 2. Jalankan program dan pilih "Bermula."
 3. Penyediaan akan meminta nombor model Chromebook anda. Ketik nombor dan klik "Teruskan."
 4. Masukkan pemacu USB kosong. Cari di menu lungsur dan tekan "Teruskan" sekali lagi.
 5. Pastikan semuanya seperti mestinya dan pilih "Buat sekarang."
 6. Utiliti Pemulihan kemudian akan memuat turun versi baru ChromeOS. Ia akan membongkar bundle pemasangan OS dan membuat pemacu USB yang dapat di-boot secara automatik.
 7. Apabila proses selesai, Utiliti Pemulihan Chrome akan memberitahu anda bahawa media pemulihan anda sudah siap.
 8. Cabut pemacu USB, dan anda sudah bersedia untuk memulihkan OS Chromebook anda.

Memulihkan Chromebook dengan USB Stick

Sekali lagi, anda mungkin mengalami masalah semasa menyiapkan tongkat pemulihan USB anda, jadi teruskan mencuba sehingga selesai. Inilah cara memulihkan Chromebook anda dengan tongkat USB.

 1. Putuskan sambungan semua periferal dari Chromebook anda. Itu termasuk tetikus, papan kekunci, pembesar suara, dan sebagainya.
 2. Tekan kekunci butang Esc + Refresh + Power untuk memasuki mod pemulihan. Sekiranya anda memiliki Chromebox atau Chromebit, anda akan menemui butang kecil di bahagian bawah yang melakukan perkara yang sama.
 3. Masukkan tongkat USB dengan fail pemulihan dan ikuti arahannya.

  buku krom

 4. Proses akan bermula secara automatik sebaik sahaja anda memasukkan USB. Ia akan memakan masa sehingga gambar tersebut disahkan. Sekiranya anda mendapat ralat yang bermaksud media pemulihan tidak berfungsi dengan betul. Ulangi proses persediaan sekali lagi dan cuba sekali lagi. Itu harus menyelesaikan masalah.
 5. Apabila akhirnya mula dipasang, anda akan melihat bar kemajuan di tengah-tengah skrin.
 6. Kemudian, skrin baru akan muncul selepas kira-kira 5 minit. Ia akan mengatakan, "Pemulihan sistem sedang berjalan." Tunggu proses selesai.
 7. Apabila anda mendapat mesej "Pemulihan sistem selesai", anda boleh mengeluarkan tongkat USB pemulihan dan Chromebook anda akan dimulakan semula secara automatik.

Kali berikutnya anda menjalankan Chromebook, ia akan berada dalam bentuk yang sama seperti ketika anda membelinya. Ini bermakna anda perlu memasang semula semua aplikasi dari bawah ke bawah.

masuk ke mod pemulihan

Perkara Yang Perlu Tahu

Utiliti Pemulihan Chromebook tidak berfungsi dengan lancar seperti yang diharapkan. Ini boleh menyebabkan masalah dan anda mungkin memerlukan sedikit kesabaran untuk berjaya. Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan semasa cuba memulihkan Chromebook anda:

 1. Utiliti pemulihan tidak berfungsi dengan semua media. Beberapa jenama USB sama sekali tidak berfungsi. Kad SD SanDisk dan tongkat USB adalah pertaruhan paling selamat, tetapi yang lain mungkin juga berfungsi.
 2. Sekiranya anda tidak dapat mengakses utiliti pemulihan, lebih baik anda memformat stik USB sebelum menyalin fail pemulihan sekali lagi.
 3. Matikan antivirus anda semasa memuat turun Utiliti Pemulihan Chromebook untuk mengelakkan masalah lain.
 4. Siapkan utiliti pada komputer Windows atau Mac sebelum cuba memasang semula ChromeOS.

Banyak Ruang untuk Penambahbaikan

Chromebook berjalan di ChromeOS, yang jauh lebih ringan dan mudah digunakan daripada kebanyakan sistem operasi lain. Walau bagaimanapun, ChromeOS masih mempunyai jalan yang panjang untuk mencabar Windows, macOS dan sistem operasi besar yang lain.

Mod pembangun membolehkan pengguna membetulkan kesalahan dan memperbaiki pepijat, tetapi jika anda tidak berhati-hati, anda mungkin membuat pepijat dan masalah lain, menyebabkan ChromeOS menjadi lebih tidak stabil. Sekiranya anda perlu memasang semula sistem operasi pada Chromebook anda, jangan putus asa jika ia tidak berfungsi pada percubaan pertama.

Adakah anda tahu penyelesaian yang lebih mudah untuk masalah ini? Bagaimana anda berjaya menjadikan utiliti pemulihan berfungsi pada Chromebook anda? Beritahu kami bagaimana anda melakukannya di bahagian komen di bawah.