Cara Menambah Gmail ke Desktop PC Anda

Tanpa ragu, Gmail adalah pelanggan e-mel percuma yang paling popular. Anda boleh mengaksesnya menggunakan penyemak imbas web atau melalui aplikasi di banyak peranti mudah alih.

Cara Menambah Gmail ke Desktop PC Anda

Tetapi bayangkan betapa senangnya aplikasi desktop Gmail di PC anda.

Malangnya, aplikasi desktop Gmail rasmi belum ada. Tetapi itu tidak bermakna anda tidak dapat mencari jalan penyelesaian untuk menambahkan pautan Gmail yang mudah diakses ke desktop PC anda.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan bagaimana anda dapat "mengalahkan sistem" dan mendapatkan akses yang lebih mudah ke Gmail dari desktop PC anda, dan kami juga akan menjawab beberapa pertanyaan yang berkaitan.

Bagaimana Menambah Gmail ke Desktop PC Anda?

Untuk memastikan Gmail dapat berfungsi sebagai aplikasi desktop, pertama-tama anda harus mengaktifkan mod luar taliannya yang asli. Anda boleh melakukan ini dengan menggunakan penyemak imbas web pada Windows dan PC macOS. Log masuk ke akaun Gmail anda dan ikuti langkah berikut:

  1. Buka peti masuk Gmail anda dan arahkan ke roda tetapan di sudut kanan atas penyemak imbas.

  2. Pilih "Lihat semua tetapan", dan kemudian beralih ke tab "Luar Talian".

  3. Periksa pilihan "Dayakan mel luar talian".

  4. Anda dapat memilih "Simpan data di luar talian di komputer saya" atau "Hapus data luar talian dari komputer saya."

  5. Pilih "Simpan Perubahan."

Sekiranya anda menggunakan komputer di rumah dan anda yakin tidak ada orang lain yang dapat mengakses data anda, anda dapat memilih "Simpan data di luar talian di komputer saya."

Anda juga akan mendapat akses ke tetapan tambahan seperti sama ada memuat turun lampiran atau berapa lama menyimpan e-mel di PC anda.

Membuat Pintasan Desktop Gmail

Setelah anda mengaktifkan mod luar talian di akaun Gmail anda, inilah masanya untuk membuat pintasan desktop Gmail yang akan melancarkan tetingkap Gmail luar talian.

Proses ini akan sedikit berbeza bergantung pada penyemak imbas yang anda gunakan, tetapi pertama-tama kami akan merangkumi Chrome, memandangkan ia paling serasi dengan Gmail dan anda boleh menggunakannya pada PC Windows dan macOS.

Pertama, pastikan masuk ke akaun Gmail anda menggunakan penyemak imbas web Chrome dan kemudian ikuti arahan berikut:

  1. Buka peti masuk Gmail anda dan arahkan ke tiga titik menegak di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas.

  2. Pilih "Lebih Banyak Alat" dan kemudian, dari menu yang meluas, pilih "Buat Jalan pintas."

  3. Tetingkap pop timbul akan muncul. Masukkan nama jalan pintas - "Gmail", misalnya - dan tandakan kotak "Buka sebagai Tetingkap".

  4. Klik "Buat."

Jalan pintas Gmail akan muncul secara automatik di desktop anda. Apabila anda mengkliknya, Gmail anda akan dilancarkan di tetingkap yang terpisah, bukan di penyemak imbas Chrome. Ini adalah yang paling dekat dengan aplikasi Gmail berfungsi di desktop PC anda.

Soalan Lazim Tambahan

1. Adakah Terdapat Aplikasi Gmail untuk Windows?

Google belum membuat aplikasi Gmail untuk Windows. Penyelesaian terdekat adalah dengan menambahkan akaun Gmail ke klien desktop e-mel Microsoft Outlook.

Sekiranya anda sudah menggunakan Office 365, anda mungkin tahu bahawa Outlook menyokong penggunaan beberapa akaun e-mel secara serentak. Inilah cara anda dapat menambahkan akaun Gmail anda ke klien desktop Outlook:

1. Buka Outlook dan kemudian pilih "Fail" dari bar alat utama. Anda akan menemui butang "+ Tambah Akaun" di sudut kiri atas.

2. Ketikkan alamat Gmail anda dan klik "Sambung." Outlook akan melancarkan tetingkap Gmail secara automatik dan meminta kata laluan.

3. Apabila anda memasukkan kata laluan anda, klik pada pilihan "Masuk". Sekiranya sebelumnya anda telah membuat pengesahan 2 faktor di Gmail, anda akan diminta memasukkan kod yang akan dihantar ke peranti mudah alih anda.

4. Apabila Outlook selesai menambahkan akaun Gmail anda, pilih "Selesai."

Outlook akan diselaraskan dengan akaun Gmail anda secara automatik. Prosesnya mungkin memakan masa. Selain itu, anda mungkin akan menerima e-mel di peti masuk Gmail anda yang memberitahu bahawa terdapat log masuk baru. Perkara ini diharapkan, dan anda boleh mengabaikannya dan meneruskannya.

2. Apakah Aplikasi Gmail Terbaik untuk Desktop Mac?

Terdapat banyak klien e-mel desktop percuma dan langganan yang boleh anda gunakan pada PC Mac anda. Namun, ketika menggunakan Gmail, anda dapat menambahkan akaun anda dengan mudah ke aplikasi Apple Mail rasmi di komputer anda.

Sehingga Google hadir dengan aplikasi desktop Gmail rasmi, berikut adalah cara anda boleh menyambungkan akaun Gmail anda ke Apple Mail di Mac anda:

1. Pada skrin utama anda, klik pada logo Apple di sudut kiri atas dan kemudian pilih "System Preferences."

2. Sekarang, klik pada ikon "Akaun Internet".

3. Pilih "Google" dari senarai Akaun Internet di tetingkap pop timbul.

4. Klik "Buka Penyemak Imbas" ketika diminta dan masukkan alamat e-mel akaun Google anda. Kemudian, klik "Seterusnya."

5. Masukkan kata laluan anda dan klik "Next" sekali lagi.

6. Dari menu drop-down, pilih "Mail" dan kemudian klik "Selesai."

Aplikasi Apple Mail akan segera memulakan penyiapan akaun Gmail anda. Pada masa seterusnya anda melancarkan aplikasi Apple Mail di Mac anda, anda akan melihat peti masuk Gmail disenaraikan di sebelah e-mel iCloud dan akaun e-mel lain yang mungkin anda selaraskan.

3. Bolehkah Anda Memuat turun Gmail di Mac?

Tidak ada akaun Gmail rasmi yang boleh anda muat turun ke PC Mac anda. Apa yang boleh anda lakukan ialah membuat jalan pintas dari penyemak imbas anda dan mempunyai akses pantas ke Gmail apabila anda memerlukannya.

Cara tercepat untuk membuat jalan pintas ke Gmail menggunakan penyemak imbas apa pun, termasuk Safari, adalah dengan menyorot URL di penyemak imbas anda dan menyeretnya ke desktop anda. Pastikan untuk mengurangkan ukuran tetingkap penyemak imbas terlebih dahulu untuk mempermudah proses ini.

Sebaik sahaja anda mempunyai jalan pintas di desktop Mac, anda boleh menamakannya semula jika anda mahu. Namun, perlu diingat bahawa jika anda mahu jalan pintas Gmail anda membuka peti masuk di tetingkap yang terpisah dan bukan di penyemak imbas, anda mesti mengaktifkan mod luar talian Gmail terlebih dahulu. Untuk melakukannya, pergi ke peti masuk Gmail anda dan kemudian:

1. Klik pada ikon Pengaturan roda gigi dan pilih "Lihat semua tetapan."

2. Kemudian, beralih ke tab "Offline" dan pilih "Enable mail offline."

3. Centang kotak "Simpan data offline di komputer saya" dan pilih "Simpan Perubahan."

4. Bagaimana Saya Menambah Gmail ke Bar Alat Mac Saya?

Apabila anda membuat jalan pintas Gmail dan mengaktifkan mod luar talian, anda boleh menambahkannya ke Dock pada Mac dengan hanya menyeret jalan pintas ke lokasi tersebut.

Seterusnya, klik kanan pada jalan pintas Gmail di Dock dan pilih "Keep in Dock." Dengan begitu, anda akan dapat mencarinya di sana bila-bila masa anda memerlukannya.

5. Adakah Terdapat Aplikasi Gmail untuk Mac Desktop?

Tidak, aplikasi Gmail rasmi untuk desktop Mac tidak ada, paling tidak belum. Pilihan anda ialah membuat jalan pintas ke peti masuk Gmail anda dan menyematkannya ke Dock anda untuk akses mudah, atau menggunakan klien e-mel desktop pihak ketiga dan menyegerakkan akaun Gmail anda dengannya.

6. Bagaimana Saya Masuk ke Gmail?

Semasa anda menyiapkan akaun Gmail anda pada klien e-mel desktop pihak ketiga atau membuat jalan pintas, anda harus memberikan alamat e-mel dan kata laluan anda. Anda mesti log masuk ke akaun Gmail anda melalui penyemak imbas terlebih dahulu. Oleh itu, mari kita ikuti langkah-langkah yang perlu anda lakukan:

1. Pergi ke halaman Gmail rasmi menggunakan penyemak imbas apa pun.

2. Masukkan alamat e-mel akaun Google anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan nombor telefon anda jika didaftarkan ke akaun Google anda.

3. Masukkan kata laluan anda juga. Sekiranya anda telah menetapkan pengesahan 2 faktor, anda akan menerima kod melalui SMS yang perlu anda masukkan juga.

Sekiranya anda lupa alamat e-mel atau kata laluan anda, Google memberikan beberapa pilihan penyelesaian masalah.

Mempunyai Akses ke Gmail Dari Desktop PC Anda

Adalah lebih baik jika anda dapat memuat turun aplikasi Gmail dari Microsoft Store atau mendapatkan aplikasi yang dioptimumkan untuk macOS untuk Mac anda.

Sehingga pengguna Gmail di seluruh dunia mendapat akses kepada sesuatu seperti itu, mereka harus bergantung pada penyelesaian yang berbeza tetapi berkesan. Perbaikan yang mudah adalah menghubungkannya ke akaun Apple Mail atau Outlook anda dan menyiapkan Kotak Masuk Gmail anda dalam beberapa minit.

Sekiranya anda tidak sabar untuk menggunakan Gmail dalam antara muka bukan asli, menyiapkan pintasan peti masuk Gmail juga berfungsi dengan baik.

Apakah cara pilihan anda untuk menambahkan Gmail ke desktop PC anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.