Sumber Chromecast Tidak Disokong? Cuba ini!

TV pintar moden membolehkan penyatuan yang lancar dengan pelbagai peranti luaran, membolehkan hiburan dalam pelbagai cara. Salah satu pilihan yang popular adalah menghantar video ke TV anda terus dari peranti mudah alih. Anda juga boleh menghantar kandungan dari komputer desktop anda.

Sumber Chromecast Tidak Disokong? Cuba ini!

Sekiranya TV anda tidak menyokong ciri ini, anda boleh menggunakan peranti penstriman untuk membuat sambungan ini. Salah satu peranti tersebut ialah Chromecast Google. Dimuat dengan banyak aplikasi penstriman, Anda dapat menggunakannya untuk menghantar kandungan walaupun dari penyemak imbas Google Chrome. Malangnya, kadangkala Chromecast mungkin tidak dapat mengesan sumber yang anda cuba gunakan.

Sumber ChromeCast Tidak Disokong

Dalam artikel ini, kami akan meninjau beberapa petua yang terbukti untuk mengatasi ralat ‘Sumber Tidak Disokong’ yang biasa ditunjukkan ketika cuba mencerminkan satu peranti ke yang lain.

Sumber Tidak Disokong

Terdapat banyak sebab mengapa anda tidak dapat menghantar ke TV melalui Chromecast. Aplikasi yang anda gunakan mungkin mengalami bug sesekali. Sambungan internet anda mungkin tidak menghantar lebar jalur yang mencukupi pada satu ketika.

Atau mungkin ada yang tidak kena dengan tetapan pada peranti mudah alih, penghala, atau rangkaian Wi-Fi yang anda sambungkan. Apa pun alasannya, ikuti nasihat penyelesaian masalah yang dinyatakan di bahagian berikut.

Mulakan semula Peralatan

Semasa berurusan dengan peranti pintar, mulakan semula mudah dapat membantu mengembalikan fungsi tertentu. Lebih baik lagi, anda mungkin mahu mematikannya sepenuhnya, tunggu sebentar, dan kemudian mulakan semula. Dengan cara ini semua proses latar akan mendapat permulaan yang baru, berpotensi menghilangkan sebarang kerosakan yang tidak anda sedari.

 1. Matikan TV anda.
 2. Sekarang cabut Chromecast Google anda dari TV.
 3. Seterusnya, matikan modem Internet dan penghala Wi-Fi. Sekiranya anda menggunakan modem dengan penghala Wi-Fi bersepadu, maka anda akan mempunyai satu peranti kurang untuk dimulakan semula.
 4. Tunggu selama setengah minit.
 5. Sekarang hidupkan modem anda. Biarkan ia melakukan semua keajaiban permulaannya sekurang-kurangnya satu atau dua minit.
 6. Selepas itu, anda boleh menghidupkan penghala Wi-Fi. Sekali lagi, biarkan sehingga dua minit sehingga dapat menstabilkan sambungan dengan penghala dan peranti lain yang dilayannya.
 7. Hidupkan TV anda dan tunggu selama 20 saat.
 8. Sekarang pasangkan Chromecast anda ke TV.
 9. Chromecast sekarang akan diinisialisasi, jadi sekali lagi biarkan 20-30 saat sehingga semua sambungan dibuat.

Apabila semua peranti dalam talian dan bersedia untuk pergi, cuba hantar kandungan yang sama dengan yang anda hadapi. Dengan cara ini anda akan mengetahui sama ada memulakan semula melakukan muslihat. Sekiranya tidak, anda boleh mencuba cadangan berikut.

Periksa Rangkaian Wi-Fi

Oleh kerana beberapa penghala Wi-Fi memiliki kemampuan untuk membuat beberapa rangkaian Wi-Fi pada waktu yang sama, Anda mungkin ingin memeriksa rangkaian yang digunakan oleh peranti anda. Sebagai contoh, penghala anda mungkin mempunyai dua rangkaian yang berjalan serentak - "Home 1" dan "Home 2". Sekiranya Chromecast anda disambungkan ke "Home 1" dan telefon anda menggunakan rangkaian "Home 2", mereka tidak dapat saling mencari. Walaupun kedua-duanya menggunakan penghala fizikal yang sama, mereka sebenarnya berada di dua rangkaian yang sama sekali berbeza yang tidak dapat berkomunikasi antara satu sama lain.

Untuk memastikan semua peranti menggunakan Wi-Fi yang sama, periksa tetapan Wi-Fi yang sesuai, dan cari nama rangkaian yang sedang mereka gunakan. Sekiranya mereka menggunakan Wi-Fis yang berlainan, cukup alihkan ke yang disambungkan oleh Chromecast anda.

Periksa Aplikasi yang Anda Gunakan untuk Mentransmisikan

Bergantung pada aplikasi yang digunakan untuk transmisi, aplikasi mungkin tidak berfungsi dengan baik pada saat ini. Dalam kes ini, lebih baik memulakan semula aplikasi itu sendiri. Sekiranya anda cuba menghantar dari komputer riba atau komputer desktop, tutup aplikasi yang bermasalah dan mulakan semula.

Sumber ChromeCast

Jika anda melakukan transmisi dari telefon pintar atau tablet Android, mulakan semula aplikasi menggunakan "Pengurus Aplikasi". Sebelum meneruskan, harap perhatikan bahawa jika aplikasi tidak menyimpan tetapan pengguna anda dalam talian, tindakan ini mungkin menetapkan semula semuanya menjadi lalai. Setelah selesai, anda mungkin perlu log masuk semula menggunakan kelayakan anda, jadi pastikan anda mengetahui apa itu.

 1. Buka folder "Aplikasi".
 2. Ketuk ikon "Tetapan".
 3. Sekarang anda perlu membuka "Pengurus Aplikasi". Bergantung pada versi Android yang anda gunakan, ikuti salah satu jalan berikut:
  1. Versi lama - Ketuk tab "Umum", dan kemudian ketuk "Pengurus Aplikasi".
  2. Versi yang lebih baru - Tatal ke bawah ke "Pengurus Aplikasi" atau "Aplikasi". Sekiranya anda menjumpai pilihan "Aplikasi", ketika Anda mengetuknya, Anda akan melihat "Pengurus Aplikasi" di antara pilihan yang tersedia.
 4. Sekarang tatal ke bawah ke aplikasi yang menghadapi masalah untuk menghantar ke TV anda. Apabila anda menemui aplikasinya, ketik aplikasinya.
 5. Setelah berada di menu aplikasi, ketuk "Paksa Berhenti".
 6. Di bahagian "Penyimpanan", ketuk "Hapus Data".
 7. Di bahagian "Cache", ketuk "Kosongkan Cache".
 8. Sekarang kembali ke skrin utama anda dan mulakan semula aplikasinya.

Ini akan menyelesaikan semua masalah yang timbul dari ketidakstabilan aplikasi. Sekiranya anda melakukan penghantaran langsung dari penyemak imbas Chrome dan anda masih mengalami masalah dengan mesej "Sumber Tidak Disokong", cubalah cadangan berikut.

Hidupkan Pencerminan di Chrome

Sekiranya anda tidak dapat melakukan streaming ke Chromecast menggunakan penyemak imbas Chrome di komputer riba atau komputer desktop anda, pastikan pilihan pencerminan Chrome diaktifkan. Sekiranya Chrome telah menerima kemas kini baru-baru ini, ia mungkin mengakibatkan Perkhidmatan Pencerminan dinonaktifkan secara lalai. Untuk menyelesaikannya, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Buka penyemak imbas Chrome di komputer riba / desktop anda.
 2. Ketik "chrome: // flags" di bar alamat penyemak imbas.
 3. Tekan Ctrl + F pada papan kekunci anda untuk memunculkan medan "Cari".
 4. Taipkan "Mirroring".
 5. Sekarang anda akan melihat bahagian "Perkhidmatan Pencerminan".
 6. Dari menu lungsur ke bawah, pilih "Aktifkan".
 7. Tutup Chrome dan mulakannya semula.

Sekiranya pencerminan adalah alasan untuk tidak dapat menghantar dari penyemak imbas Chrome anda, ini pasti akan menyelesaikan masalahnya.

Perkara-perkara lain yang mesti dicuba

Sekiranya percubaan anda untuk melancarkan masih tidak berjaya, ada beberapa perkara lain yang perlu dicuba sebelum menghubungi pasukan sokongan.

Sekiranya anda menggunakan Windows, beberapa pengguna merasa sangat berguna untuk mematikan Windows Defender. Walaupun anda tidak mahu mendedahkan komputer anda kepada virus, Windows Defender dapat menyebabkan timbulnya masalah antara komputer dan Chromecast anda.

Pengguna lain telah menyatakan bahawa mereka harus menetapkan Chrome sebagai penyemak imbas lalai mereka. Walaupun kami belum dapat meniru pembetulan ini, perlu dicuba jika tidak ada yang lain yang berfungsi.

Satu lagi usaha terakhir adalah menetapkan semula Chromecast anda dari kilang. Anda boleh melakukan ini di Aplikasi Rumah di peranti mudah alih anda. Berhati-hatilah, data atau tetapan yang disimpan akan dihapuskan dan anda harus bermula dari awal.

Chromecasting Hebat!

Menstrim ke TV anda dari mana-mana peranti luaran adalah cara yang sangat baik untuk mendengar muzik atau melihat-lihat video YouTube. Dengan Chromecast, anda boleh melakukannya walaupun TV anda tidak menyokong pilihan secara lalai. Lain kali rakan anda datang berkunjung, anda boleh membiarkan mereka menambahkan lagu kegemaran mereka ke senarai main TV, terus dari telefon pintar mereka.

Adakah anda berjaya menyelesaikan masalah pemeran? Apakah punca masalahnya? Sila kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.