Chromecast Terus Mogok - Pembaikan Yang Paling Umum

Chromecast membolehkan tontonan yang lebih baik dengan mengambil komputer kegemaran anda, peranti mudah alih, atau kandungan berasaskan internet dan membolehkan anda memproyeksikannya ke layar besar definisi tinggi anda.

Chromecast Terus Mogok - Pembaikan Yang Paling Umum

Ini adalah konsep yang luar biasa apabila berfungsi seperti yang diharapkan. Namun, kadang-kadang boleh menderita akibat sambungan, penyanggaan, dan masalah pembekuan rawak. Syukurlah, ada perkara yang boleh anda cuba sekiranya Chromecast anda terus rosak.

Dalam artikel ini, kami telah mengumpulkan langkah dan petua untuk membantu anda menyelesaikan masalah umum, termasuk cara memulakan semula peranti Chromecast dengan betul dan, jika perlu, cara menetapkan semula kilang.

Chromecast Terus Mogok

Masalah dengan menghantar ke Chromecast anda biasanya menunjukkan salah satu masalah berikut:

 • Komputer atau peranti mudah alih anda tidak disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama dengan Chromecast, atau sebaliknya.
 • Terdapat perubahan atau kemas kini yang dibuat ke penghala atau moden oleh ISP anda.
 • Anda menggunakan apl "Google Home" atau penyemak imbas Chrome versi lama.
 • Peranti Chromecast tidak menerima kuasa yang mencukupi untuk melakukan streaming.
 • Peranti Chromecast berada lebih dari enam meter dari komputer atau peranti mudah alih anda.

Mulakan semula Peranti Chromecast Anda

Perkara pertama yang harus anda cuba ialah menghidupkan semula peranti Chromecast. Untuk but semula melalui aplikasi:

 1. Pastikan bahawa peranti mudah alih atau komputer anda dan Chromecast disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Lancarkan aplikasi "Google Home".

 3. Pilih Chromecast anda.

 4. Dari kanan atas, klik pada ikon gear "Tetapan" - menu tiga titik - kemudian klik "Reboot."

Untuk but semula dari sumber kuasa:

 1. Putuskan sambungan kabel kuasa dari Chromecast anda.

 2. Biarkan selama satu minit atau lebih sebelum memasangnya semula.

Untuk but semula dari Google TV:

 1. Gunakan alat kawalan jauh suara untuk memilih "Profil", lalu "Tetapan".

 2. Klik "Sistem", "Mulakan semula" dan "Mulakan semula".

Dari sumber kuasa Google TV:

 1. Putuskan sambungan kabel kuasa dari TV Google.

 2. Biarkan tidak bersambung selama satu minit sebelum memasukkan kabel kembali ke TV.

Setelah dimulakan, cubalah menghantarnya lagi. Ini biasanya menyelesaikan masalah keretakan. Sekiranya tidak, cubalah petua berikut.

But semula komputer atau telefon pintar anda

Komputer atau peranti mudah alih anda mungkin menjadi masalah. Oleh itu, cubalah but semula cepat untuk memuat semula dan semoga dapat menyelesaikan masalahnya.

Periksa Bekalan Kuasa

Sekiranya anda mendapati Chromecast anda dimulakan semula atau reboot semasa main semula, penyebabnya ialah bekalan kuasa. Chromecast memerlukan bekalan 5V 1Amp. Sekiranya anda memasang USB terus ke TV anda, mungkin tidak cukup amp untuk menghantar kuasa berterusan ke Chromecast anda. Sebabnya ialah port USB TV untuk peranti storan USB dan tidak streaming stik HDMI.

Cuba gunakan bekalan kuasa Chromecast, atau penyesuai kuasa telefon pintar satu-AMP atau yang lebih besar, untuk melihat apakah ia membantu.

Periksa Isyarat Wi-Fi

Sekiranya anda telah menyiapkan lebih dari satu rangkaian Wi-Fi di rumah, mungkin peranti mudah alih, komputer, atau Chromecast anda tidak tersambung ke rangkaian yang sama. Periksa rangkaian Wi-Fi yang disambungkan oleh peranti atau komputer anda, kemudian periksa tetapan Chromecast anda. Tukar sama ada tetapan sambungan agar sesuai dengan yang lain.

Kemas kini Penyemak Imbas Chrome Anda

Periksa sama ada komputer yang anda gunakan untuk menghantar dari Chrome versi terbaru yang terpasang. Ini boleh menjadi sebab mengapa ia terus terhempas. Untuk memeriksa / mengemas kini versi Google Chrome anda melalui Windows atau macOS:

 1. Lancarkan penyemak imbas Chrome.

 2. Dari kanan atas, klik menu "Lagi" tiga titik.

 3. Pilih "Kemas kini Google Chrome." Butang ini tidak akan tersedia jika Chrome terkini.

 4. Pilih "Lancarkan semula."

Tetapan semula kilang

Masih tiada kegembiraan hubungan? Sudah tiba masanya untuk membawa senjata besar dan cuba menetapkan semula Chromecast anda kembali ke tetapan asalnya. Ini akan mengubah nombor Chromecast anda dan anda perlu menyelesaikan keseluruhan proses penyediaan sekali lagi. Nasib baik, ia tidak akan menghapus data aplikasi anda. Dengan melakukan ini, mudah-mudahan akan beroperasi seperti yang berlaku semasa anda pertama kali membelinya.

Tepat bagaimana anda melakukan tetapan semula kilang bergantung pada apakah modelnya adalah Chromecast generasi pertama, kedua, atau ketiga, atau Chromecast Ultra.

 1. Untuk gen kedua atau ketiga, Chromecast, atau Chromecast Ultra, tekan butang tetapan semula yang terdapat di sisi dongle sehingga cahaya berhenti berkelip jingga dan menjadi putih.
 2. Untuk gen pertama, butang reset berada di bahagian belakang. Tekan lama butang sehingga lampu mula berkelip. Ini mungkin mengambil masa sekurang-kurangnya 25 saat dan anda mesti menekan butang sepanjang masa.
 3. Sekarang tanggalkan kabel USB selama beberapa saat.
 4. Untuk menyelesaikan tetapan semula kilang, sambungkan semula kabel ke Chromecast anda.

Sebagai alternatif, anda boleh menetapkan semula melalui aplikasi:

 1. Lancarkan Google Home melalui peranti mudah alih anda.

 2. Klik pada peranti Chromecast anda. Peranti rumah anda akan dipaparkan di bahagian bawah skrin.

 3. Pilih ikon gear "Tetapan".

 4. Klik pada "Factory reset" ke arah bawah.

 5. Pilih "OK" kemudian "OK" sekali lagi untuk mengesahkan.

Menikmati Chromecast Bebas Kerosakan Anda

Chromecast mengalirkan kandungan kegemaran anda ke skrin besar sehingga dapat dihargai dalam definisi tinggi - tidak perlu lagi menyipitkan mata! Tetapi seperti teknologi yang serupa, kemungkinan terdapat masalah sambungan sesekali menyebabkan kemalangan itu. Nasib baik, semua tidak hilang. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba sendiri untuk menyelesaikan punca dan kembali melihat dengan lancar.

Sekarang kami telah menunjukkan kepada anda beberapa penyelesaian untuk menyelesaikan masalah kerusakan Chromecast anda, dan semoga anda sekarang menikmati pengalaman Chromecast tanpa kerosakan, apa yang anda cuba pada akhirnya untuk menyelesaikan masalah tersebut? Beritahu kami bagaimana anda memperbaikinya di bahagian komen di bawah.