Chromecast vs Firestick — Mana Yang Harus Anda Beli?

Peranti seperti Google Chromecast dan Amazon Firestick sepenuhnya mengubah cara semua orang melihat dan menggunakan TV mereka. Sekiranya anda ingin mendapatkan salah satu peranti penstriman ini untuk menonton filem dan mengubah TV anda menjadi TV pintar, artikel ini akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui untuk membuat pilihan yang tepat.

Chromecast vs Firestick — Mana Yang Harus Anda Beli?

Pecahannya

Mari kita perhatikan lebih dekat apa yang ditawarkan Chromecast dan Fire TV Stick / Cube, menunjukkan kebaikan dan keburukan kedua-dua siri peranti ini. Dengan cara itu, anda dapat mengetahui mana yang paling sesuai dengan keperluan anda. Chromecast dan Firestick baik untuk streaming TV, tetapi terdapat beberapa perbezaan yang harus anda ketahui sebelum membuat pilihan anda.

Mengenai Chromecast

Chromecast adalah peranti kecil yang menghubungkan ke TV anda dengan kabel HDMI. Anda perlu memasangkannya ke port USB TV anda kerana memerlukan kuasa, walaupun anda boleh menggunakan penyesuai kuasa yang disediakan untuk prestasi maksimum. Idea asal di sebalik Chromecast adalah membolehkan anda mengubah set TV menjadi TV pintar dan menggunakan telefon pintar anda sebagai alat kawalan. Anda juga boleh menghantar aplikasi dan menstrim laman web seperti YouTube, Hulu, Netflix, dan lain-lain dari telefon ke TV anda.

kromecast

Kelebihan Chromecast Google

Google mengembangkan Chromecast, dan dengan demikian, ia berfungsi dengan sangat baik, dan mudah digunakan. Anda boleh menyembunyikannya di belakang TV, dan anda tidak memerlukan alat kawalan jauh untuk mengawalnya (tetapi anda memerlukan telefon pintar). Chromecast juga dapat berfungsi selaras dengan peranti Google Home, yang bermaksud bahawa anda dapat menggunakan kawalan suara untuk memberitahunya apa yang harus dilakukan.

1. Persediaan

Hanya memerlukan beberapa minit untuk menyiapkan aplikasi Google Home. Yang harus anda lakukan ialah pasangkan peranti ke TV anda, muat turun aplikasi Google Home, sahkan prosesnya dengan kod yang akan anda terima, dan anda sudah bersedia.

2. Gunakan Telefon Pintar Anda sebagai Pengawal

Anda boleh menghantar sebarang video atau laman web dari telefon pintar ke TV dengan mengetuk ikon transmisi. Ciri ini sangat sesuai untuk menonton Netflix, membaca artikel, dan bermain permainan. Anda bahkan boleh menggunakan Chromecast untuk bekerja. Kemungkinannya hampir tidak berkesudahan.

3. Kawalan Suara

Oleh kerana Chromecast serasi dengan Google Home, anda dapat memasangkan keduanya dan mendapatkan lebih banyak lagi ciri berharga. Pertama, jika anda mempunyai set TV HDMI CEC, anda boleh mengawalnya melalui Google Home. Anda dapat menghidupkan dan mematikan TV, dan anda boleh menukar kelantangan menggunakan suara anda. Anda juga boleh memberitahu Google Home untuk memainkan rancangan TV kegemaran anda, dan TV akan dihidupkan secara automatik dan memainkannya untuk anda.

lwn

Kekurangan Google Chromecast

Sekiranya anda sudah menggunakan Google Home untuk mengawal pelbagai peranti, Chromecast adalah pilihan terbaik untuk anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelemahan untuk difahami.

1. Aliran Sumber

Chromecast adalah peranti yang sangat baik, tetapi bergantung pada peranti lain untuk mencerminkan aplikasi dan perkhidmatan. Chromecast tidak mempunyai aplikasi bawaan untuk perkhidmatan seperti Netflix, Hulu, Paramount +, dan lain-lain. Anda menggunakan telefon pintar anda untuk melakukan streaming pada Chromecast anda, yang sering menyekat penggunaan telefon anda yang lain semasa anda menonton rancangan TV atau filem kegemaran anda.

2. Saiz

Chromecast kecil berbanding peranti elektronik lain, tetapi kadangkala tidak cukup kecil untuk dipasang di belakang mana-mana set TV. Sekiranya anda tidak mempunyai cukup ruang di belakang TV atau di sekitar port HDMI, anda mungkin menghadapi masalah menyambungkannya. Port USB percuma di TV anda juga diperlukan untuk menghidupkan Chromecast, kecuali anda menggunakan kabel USB panjang dengan penyesuai kuasa yang disediakan.

3. Tiada Jauh Pilihan

Sekiranya anda ingin menggunakan Chromecast sebagai sumber TV utama anda, anda harus menggunakan telefon pintar anda untuk mengawalnya, yang oleh sesetengah pengguna menjengkelkan. Sebagai perbandingan, Firestick dilengkapi dengan alat kawalan jauh, jadi anda tidak memerlukan telefon anda untuk menukar saluran.

Mengenai Chromecast dengan Google TV

Selain daripada model Chromecast standard, anda juga mempunyai Chromecast dengan Google TV sebagai pilihan peranti yang menambahkan fungsi Google TV ke Chromecast.

Selama ini, Chromecast dengan peranti Google TV membandingkan lebih baik dengan barisan Fire TV Stick / Cube daripada Chromecast, terutamanya kerana ia menampilkan aplikasi pada peranti dan berjalan di OS TV Google dan bukannya variasi Android.

Chromecast dengan Kelebihan TV Google

1. Sumber Aplikasi Penstriman Berlimpah

Oleh kerana Chromecast dengan TV Google mempunyai aplikasi Google / Play Store, anda mendapat kebanyakan aplikasi streaming terus pada peranti daripada menggunakan telefon pintar anda untuk mencerminkan atau menghantarnya. Keuntungan ini bermaksud anda boleh menggunakan telefon anda dengan bebas semasa menikmati siri TV terkini atau filem aksi kegemaran.

2. Kemas kini Kerap

Chromecast dengan TV Google berjalan di Sistem Operasi TV Google. Oleh itu, anda mendapat banyak kemas kini dan pembaikan keselamatan berkala untuk peranti. Sekiranya ada aplikasi atau permainan penstriman baru yang dikembangkan, peranti ini semestinya memilikinya.

Kemas kini: Pada 18 Februari 2021, aplikasi Apple TV + yang sangat dituntut telah tersedia di Chromecast dengan Peranti TV Google, sepadan dengan ketersediaan peranti Fire TV Stick dan Fire Cube.

3. Keseronokan Jauh

Seperti model Amazon Fire TV Stick dan peranti Fire TV Cube, Chromecast dengan Google TV termasuk alat kawalan jauh untuk menavigasi sistem, yang tidak dimiliki peranti Chromecast biasa. Ukuran kecil dan padat alat kawalan jauh penuh dengan fungsi, termasuk kawalan suara Google, butang kuasa / kelantangan HDMI CEC dan butang input untuk TV anda, butang akses pantas Netflix dan YouTube, dan banyak lagi. Ya, alat kawalan jauh ini mempunyai butang input TV!

Chromecast dengan Kekurangan TV Google

1. Persediaan

Walaupun fungsi dan ciri Chromecast dengan Google TV sangat mengagumkan, penyediaannya sedikit lebih rumit daripada peranti Firestick dan Fire TV Cube. Sebilangan besar proses penyediaan memerlukan telefon pintar anda, dan menyambungkan Wi-Fi dan peranti boleh menjadi sukar.

2. Kekurangan Apple TV + Casting dari iPhone

Walaupun Chromecast dengan Google TV menampilkan aplikasi penstriman yang paling popular dan mendapat yang baru dengan lebih cepat berbanding pesaing, ia tidak membenarkan pemutaran Apple TV + atau kandungan Apple Music atau Apple TV yang dibeli dari iPhone. Namun, ia membolehkan anda melakukan streaming dari aplikasi Apple TV + pada peranti.

Tongkat TV Api Amazon

Amazon Firestick sangat mirip dengan Chromecast, kerana ia juga dipasang ke port HDMI TV anda dan menjadikan TV anda menjadi peranti pintar. Anda juga boleh menggunakan suara anda untuk mengawalnya, tetapi ia dilengkapi dengan alat kawalan jauh tambahan. Daripada Google Home, anda memerlukan kawalan suara Alexa untuk menukar saluran.

firestick

Kelebihan Stick TV Kebakaran

Firestick adalah satu-satunya pesaing sebenar Chromecast, kerana ia menawarkan ciri serupa yang direka untuk rumah pintar. Sangat mudah untuk disiapkan, dan anda boleh menggunakan kawalan suara untuk mengendalikan set TV dan kamera keselamatan anda.

1. Persediaan

Anda boleh menyiapkan Firestick dalam beberapa minit. Cukup pasangkannya ke set HDMI TV anda, masukkan beberapa bateri ke alat kawalan jauh Alexa, sambungkan ke Wi-Fi anda, dan selesaikan penyediaannya di skrin TV anda.

2. Alexa Jauh

Alat kawalan jauh Firestick mengubah cara kita melihat fungsi jarak jauh. Ia hanya mempunyai beberapa butang yang dapat anda gunakan untuk perintah dasar, serta pembantu suara bawaan yang membolehkan anda melakukan lebih banyak lagi dengan menggunakan suara anda. Ia sesuai untuk orang tua, kerana senang digunakan.

3. Hantar dari Telefon Anda

Sama seperti Chromecast, Firestick juga dilengkapi dengan fitur cast - ia membolehkan anda mencerminkan skrin telefon anda ke TV anda. Ia tidak sehebat fitur pemeran Google Chromecast, tetapi menyelesaikannya.

Kekurangan TV Stick

Firestick adalah peranti yang berguna, tetapi tumit Achilles ada di dalam perisian.

1. Native Only Bekerja dengan Amazon App Store

Oleh kerana Firestick adalah pesaing langsung Chromecast Google, anda hanya dapat menggunakannya untuk aplikasi Amazon kecuali anda cukup mahir teknologi untuk mengatasi sekatan tersebut. Ini bermakna tidak ada Play Store, tidak ada ciri Android tambahan, dan UI yang kikuk. Perisian ini kadang-kadang perlahan dan membingungkan.

Sebagai penutup, kedua-dua Chromecast / Chromecast dengan Google TV dan Amazon Fire Stick / Fire Cube dengan mudah menggabungkan TV anda dengan peranti Android atau iPhone anda dan menawarkan fungsi untuk banyak produk rumah pintar yang lain. Mereka mempunyai ciri dan fungsi yang serupa, tetapi Chromecast menyediakan lebih banyak aplikasi dan perkhidmatan kerana merupakan OS popular yang disasarkan oleh banyak pembangun. Firestick, sebagai perbandingan, terhad kepada ekosistem Amazon, jadi anda tidak akan dapat menggunakan beberapa ciri yang sesuai dengan Google. Sebaliknya, ramai yang menganggap Firestick lebih senang digunakan.