Percepatan Perkakasan Chrome Dijelaskan

Pecutan perkakasan adalah istilah pengguna aplikasi web yang menjadi semakin biasa. Ringkasnya, ini bermaksud bahawa aplikasi anda akan memuatkan beberapa tugas ke komponen perkakasan lain agar dapat berfungsi dengan lebih lancar.

Percepatan Perkakasan Chrome Dijelaskan

Terdapat banyak aplikasi yang memerlukan lebih daripada RAM untuk berfungsi dengan baik, dan penyemak imbas web seperti Google Chrome ada di antara mereka.

Artikel ini akan menjelaskan apa itu pecutan perkakasan, serta cara mengaktifkannya dan memeriksa apakah ia berfungsi di Google Chrome.

Apakah Percepatan Perkakasan?

Sekiranya anda mengaktifkan pecutan perkakasan, anda membenarkan aplikasi anda menggunakan bahagian perkakasan anda untuk meningkatkan prestasi keseluruhannya. Pada masa lalu, pemproses komputer anda sudah cukup untuk menangani sebahagian besar tugas penting aplikasi, terutamanya penyemak imbas web.

Tetapi seiring kemajuan teknologi, keperluan aplikasi web kecil menjadi lebih besar dari sebelumnya. Beberapa aplikasi tidak dapat berfungsi dengan sepenuhnya jika hanya menggunakan kapasiti pemproses anda.

Contohnya, peramban web. Laman web menjadi lebih digilap dan menuntut, jadi penyemak imbas anda mungkin perlu 'meminjam' sedikit tenaga dari grafik dan kad suara anda agar lebih cekap. Google Chrome adalah salah satu penyemak imbas tersebut.

Cara Memeriksa Percepatan Perkakasan di Chrome

Sebelum anda menghidupkan atau mematikan pecutan perkakasan, anda harus memeriksa statusnya. Untuk melakukan ini, anda perlu:

 1. Buka Google Chrome, taip “krom: // gpu"Di bar alamat di bahagian atas, dan kemudian tekan Masukkan.
krom

Setelah anda melaksanakan perintah tersebut, Chrome akan memaparkan senarai pelbagai data mengenai perisian tersebut. Untuk pecutan perkakasan, anda hanya perlu memperhatikan bahagian ‘Status Ciri Grafik’.

status ciri grafik

Di sebelah setiap parameter, anda akan melihat sama ada Perkakasan dipercepat, Perisian only. Pecutan perkakasan dilumpuhkan, Kurang Upaya, atau Tidak ada.

Sekiranya sebahagian besar item ini mempunyai Perkakasan dipercepat nilai yang dipaparkan dalam warna hijau, ini bermaksud bahawa ciri itu diaktifkan. Sebaliknya, jika Kanvas, Kilat, Menggubah, WebGL, dan yang lain dilumpuhkan, anda perlu menghidupkan pecutan perkakasan.

Menghidupkan Pecutan Perkakasan di Chrome

Anda boleh menghidupkan pecutan perkakasan dengan mengikuti beberapa langkah mudah:

 1. Klik Lebih banyak lagi butang (tiga titik menegak) di bahagian kanan atas tetingkap Chrome anda.
 2. Seterusnya, pilih Tetapan dari menu lungsur turun.

  tetapan

 3. Sekarang, klik Mahir menu di sebelah kiri dan kemudian klik Sistem.Menu Sistem Chrome
 4. Kemudian, hidupkan Gunakan pecutan perkakasan apabila ada di bawah Sistem bahagian.

  gunakan pecutan perkakasan apabila ada

 5. Sekiranya Chrome memberitahu bahawa ia perlu dimulakan semula, tutup semua tab dan lancarkan semula.
 6. Sekarang, untuk memastikan ia berfungsi, ketik “krom: // gpu"Di bar alamat sekali lagi dan tekan Masukkan.
 7. Periksa sama ada sebahagian besar item di bawah ‘Status Ciri Grafik’ mempunyai Perkakasan dipercepat nilai.

Untuk mematikan pecutan perkakasan, ikuti langkah 1-3 dan beralih Gunakan pecutan perkakasan apabila ada pilihan mati.

Perhatikan bahawa jika Gunakan pecutan perkakasan apabila ada pilihan sudah dihidupkan semasa anda memasuki Tetapan dan nilainya dinyahaktifkan, anda perlu menggunakan kaedah lain.

Memaksa Pecutan Perkakasan dalam Chrome

Sekiranya tidak ada yang lain yang berfungsi, anda boleh cuba menukar bendera sistem Chrome. Untuk melakukannya, anda harus:

 1. Taip “krom: // bendera"Di bar alamat dan tekan Masukkan.

  krom 2

 2. Cari Tolak senarai rendering perisian pilihan.
 3. Seterusnya, klik pada menu lungsur di sebelahnya, ia mungkin akan ditetapkan ke Kurang Upaya.
 4. Tukar status ke Diaktifkan.

  didayakan

 5. Kemudian, klik pada Lancarkan semula butang di bahagian bawah tetingkap untuk memulakan semula penyemak imbas. Butang Melancarkan Semula Chrome
 6. Sekarang, kembali ke "krom: // gpu"Dan periksa sama ada perkakasan dipercepat, anda mesti melihat Perkakasan dipercepat bersebelahan dengan kebanyakan parameter.

Bagaimana Sekiranya Kaedah Tidak Berfungsi?

Sekiranya pecutan perkakasan dinonaktifkan walaupun selepas anda mengatasi bendera sistem, maka masalahnya mungkin tidak ada pada perisian Chrome.

Sebaliknya, anda harus mencuba dan mengemas kini pemacu video anda atau memeriksa sama ada kad grafik mempunyai masalah fizikal.

Cara Melihat Jika Percepatan Perkakasan Membantu

Terdapat laman web yang bagus yang dikembangkan oleh Mozilla yang menunjukkan demonstrasi potensi grafik penyemak imbas web. Laman web ini juga berfungsi dengan baik di Google Chrome. Di sini, anda boleh menyemak prestasi animasi 2D dan 3D, video yang boleh diseret, media yang disematkan SVG, filem HD, dll.

Sekiranya anda mengetahui beberapa laman web yang menggunakan animasi flash atau permainan video berkualiti tinggi, anda boleh membukanya dan melihat apakah penyemak imbas anda melambatkan atau berfungsi dengan lancar.

Anda juga dapat menonton video HD di YouTube atau platform streaming video lain dan memeriksa kualiti gambar. Perlu diingat bahawa penyanggaan video biasanya ada kaitan dengan sambungan internet, jadi pecutan perkakasan tidak akan memberi perbezaan.

Anda Tidak Boleh Mempercepat Semuanya

Sekiranya perkakasan anda berada di hujung spektrum yang lebih rendah, memuatkan sebahagian tugas ke dalamnya mungkin menjadikan komputer anda lebih perlahan daripada sebelumnya. Itulah sebabnya penting bahawa anda mempunyai kad video dan suara yang kukuh untuk pengalaman menyemak imbas web yang baik. Sekiranya anda menyedari bahawa penyemak imbas web anda berfungsi dengan perlahan setelah anda menghidupkan pecutan perkakasan, cubalah mematikannya dan lihat apakah ia bertambah baik.

Apa yang anda sukai - melayari dengan atau tanpa pecutan perkakasan? Mengapa itu pilihan utama anda? Kongsi jawapan dan fikiran anda dalam komen di bawah.