Cara Menggunakan VPN dengan Chromecast [Ogos 2021]

Untuk menjaga keselamatan dalam talian, tidak ada yang lebih baik daripada VPN. Walaupun tidak sempurna, VPN membantu anda tetap dilindungi dengan mengarahkan lalu lintas anda secara anonim melalui pelayan di seluruh dunia, untuk membuat jejak kaki anda hilang. Sama ada anda hanya ingin mengelakkan dilacak oleh pengiklan, atau anda ingin mengubah lokasi anda untuk menstrimkan filem Netflix di luar wilayah, menggunakan VPN ketika menyemak imbas dalam talian tidak perlu dilakukan.

Sudah tentu, VPN tidak memberi kebaikan kepada anda jika anda meninggalkan serbuk roti yang mengarah tepat ke pintu anda. Itulah yang boleh berlaku sekiranya anda menggunakan Chromecast tanpa liputan VPN yang betul. Anda mungkin menjalankan VPN anda di peranti mudah alih anda, tetapi pada saat anda menghantar ke televisyen untuk malam filem, anda berisiko dilacak lagi. Adakah cara untuk menggunakan VPN anda dengan Chromecast, atau anda pasti ditangkap tidak kira apa?

Cara Menghubungkan Chromecast ke VPN Anda

Bahagian ini akan menunjukkan cara menyambungkan Chromecast anda ke VPN. Pertama, penting untuk memahami bahawa anda perlu menyediakan penghala atau rangkaian maya pada PC atau Mac untuk melakukan ini. Kami akan menerangkan cara melakukannya lebih jauh di bawah.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Anda juga perlu memuat turun dan menyediakan aplikasi Google Home pada peranti iOS atau Android. Setelah disiapkan, anda perlu memasukkan Chromecast ke stopkontak dan layar yang akan digunakan. Kemudian, anda boleh mengikuti langkah-langkah ini untuk menyambungkan Chromecast ke VPN anda.

Catatan: Kami menggunakan rangkaian maya untuk menghubungkan Chromecast ke VPN kami.

 1. Buka aplikasi Google Home dan pilih peranti Chromecast yang sedang Anda gunakan.
 2. Kemudian, di bawah Sambungkan Chromecast ke Wi-Fi anda, pilih rangkaian VPN yang anda siapkan.

Menggunakan VPN dengan Chromecast Standard

Jelas sekali, Chromecast anda memerlukan sambungan internet untuk berfungsi dengan baik, berjalan betul-betul di atas rangkaian rumah anda untuk membolehkan pemutaran filem, rancangan, dan muzik dari telefon anda. Tidak seperti peranti seperti Fire Stick Amazon atau Apple TV, Chromecast Google tidak menjalankan aplikasi khusus (atau sekurang-kurangnya, ia tidak biasa — lebih banyak lagi pada akhir artikel ini), jadi tidak ada cara untuk memasang aplikasi VPN pada peranti anda.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Demikian juga, tidak ada cara untuk menyelami tetapan Chromecast anda untuk mengubah tetapan rangkaiannya seolah-olah ia adalah telefon pintar, yang bermaksud anda mungkin tidak bernasib baik.

Atau paling tidak, anda mungkin, jika VPN tidak fleksibel. Walaupun anda tidak dapat memasang VPN secara langsung pada peranti anda, anda boleh sediakan VPN anda untuk berfungsi secara asli dengan penghala anda, memindahkan semua lalu lintas di rangkaian rumah anda melalui VPN anda. Ini tidak semudah memasang VPN di komputer atau telefon pintar anda, tetapi jika anda mempunyai masa, benar-benar bernilai mengamankan seluruh rangkaian anda.

Penghala VPN

Anda dapat mengkonfigurasi penghala maya pada komputer Windows atau Mac tetapi jika anda mempunyai penghala yang menggunakan VPN, lebih aman dan lebih mudah menggunakannya. Mengarahkan semua lalu lintas internet anda melalui penghala secara lalai bermaksud tidak ada konfigurasi pada komputer, telefon, atau perangkat IoT di rumah anda. Anda tidak perlu memasang perisian VPN dan anda tidak perlu ingat untuk menghidupkannya.

Tawaran Terhad: PERCUMA 3 bulan! Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra streaming.

Jaminan wang dikembalikan selama 30 hari

Sekiranya anda tidak mempunyai penghala berkemampuan VPN (dan kemungkinan anda melakukannya, kerana menyiapkan VPN kebanyakannya berasaskan perisian), anda berpotensi meningkatkan perisian firmware ke DD-WRT atau Tomato. Kedua-dua ini berfungsi dengan pelbagai model dan model penghala. Sekiranya anda mempunyai penghala yang serasi, anda boleh menaik taraf firmware anda menjadi salah satu dari ini dan mengubah penghala $ 100 anda menjadi sesuatu yang biasanya harganya hampir $ 1000.

Cara Menyiapkan ExpressVPN Menggunakan Penghala Maya Menggunakan Mac

ExpressVPN serasi dengan pelbagai penghala. Anda dapat melihat apakah milik anda ada dalam senarai di laman web ini. Dengan andaian anda mempunyai penghala yang serasi, anda dapat mengikuti langkah-langkah berikut untuk menggunakan VPN dengan Chromecast anda:

 1. Daftarkan Alamat IP penghala anda dengan ExpressVPN di laman web ini.
 2. Log masuk dan klik Tetapan DNS disebelah kiri.

 3. Klik Daftarkan alamat IP saya di sebelah Alamat IP penghala anda.

 4. Alamat IP anda didaftarkan secara automatik apabila anda menyelesaikan langkah-langkah ini.

Seterusnya, kami akan menyediakan VPN anda di Mac anda. Ini caranya:

 1. Klik pada ikon Apple di sudut kiri atas Mac anda dan klik Keutamaan Sistem. Kemudian, klik pada Rangkaian.

 2. Klik pada simbol ‘+’ di sudut kiri bawah.

 3. Namakan sambungan anda (ExpressVPN dalam contoh ini), pilih Lalai sebelah Konfigurasi.

 4. Jenis 12345678 di kotak Alamat Pelayan.

 5. Dan akhirnya, tampal nama pengguna yang anda ambil dari laman web ExpressVPN dalam arahan di atas.

 6. Tandakan kotak ke Tunjukkan status VPN di bar menu dan klik Tetapan Pengesahan.

 7. Masukkan kata laluan yang kami salin dalam arahan di atas. Kemudian, masukkan 12345678 bersebelahan dengan Kongsi Rahsia kotak.

 8. Klik Okey di tetingkap pop timbul. Kemudian, dari halaman Rangkaian, klik Mahir.

 9. Tandakan kotak ke Hantar semua lalu lintas melalui sambungan VPN. Kemudian, klik Okey.

 10. Akhirnya, klik Memohon di sudut kanan bawah.

Setelah mendaftarkan Alamat IP anda, inilah masanya untuk mengatur perkongsian di Mac anda. Jangan risau, proses ini mudah. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka Keutamaan Sistem seperti yang kita lakukan di atas. Kemudian, klik pada Berkongsi.

 2. Tandakan kotak di sebelah Perkongsian Internet disebelah kiri.

 3. Sebelah Kongsi sambungan anda dari: pilih rangkaian VPN yang telah anda siapkan.

 4. Akhirnya, periksa Wi-Fi kotak di sebelah Ke komputer menggunakan:

Sekarang, anda boleh pergi ke aplikasi Google Home pada telefon pintar anda dan menyambungkannya ke Rangkaian yang baru anda buat. Apabila sambungan diatur, anda dapat mengalirkan kandungan ke Chromecast anda dengan kedok VPN.

Cara Menyiapkan ExpressVPN Menggunakan Penghala Maya Menggunakan PC

PC tidak jauh berbeza dengan Mac kerana ia juga boleh berfungsi sebagai penghala maya untuk VPN anda. Terdapat beberapa maklumat yang anda perlukan untuk mendapatkan terus dari penyedia VPN anda. Setelah mengumpulkan data, ikuti langkah berikut:

 1. Pasang VPN anda di PC anda. Kemudian, log masuk ke akaun anda dan aktifkan VPN anda.
 2. Sekarang, buka Tetapan dan klik pada Rangkaian & Internet.

 3. Seterusnya, klik pada Hotspot Mudah Alih, terdapat di menu di sebelah kiri skrin. Halaman Rangkaian & Internet
 4. Kemudian, klik pada Kongsi sambungan internet saya dengan peranti lain butang togol untuk menghidupkannya. Halaman Hotspot Mudah Alih
 5. Dari sini, klik pada Tukar pilihan penyesuai dalam menu di sebelah kanan skrin. Menu sebelah halaman Rangkaian & Internet
 6. Sekarang, klik kanan pada penyesuai untuk VPN anda dan pilih Hartanah.
 7. Seterusnya, klik pada Berkongsi tab di bahagian atas tetingkap baru. Sifat Penyesuai Rangkaian
 8. Kemudian, klik kotak pilihan untuk Benarkan pengguna rangkaian lain berhubung melalui sambungan internet komputer ini dan kemudian pilih hotspot yang baru anda buat dari senarai sambungan. Properti Berkongsi Penyesuai Rangkaian
 9. Pilih okey apabila anda selesai.

Anda kini menyediakan penghala maya pada Windows 10.

Menyiapkan VPN pada Penghala Anda

Menyiapkan VPN pada penghala anda memerlukan Anda mengetahui tetapan VPN dari penyedia anda. Anda memerlukan URL atau alamat IP pelayan VPN, nama pengguna, kata laluan, dan tetapan keselamatan yang digunakan oleh penyedia. Ini semua biasanya terdapat di bahagian akaun di laman web penyedia.

Sebilangan besar penyedia yang baik akan menawarkan panduan dan panduan untuk menyiapkan perkhidmatan mereka di penghala anda. Adalah masuk akal untuk mengikuti mereka jika mereka memilikinya. Beberapa penyedia penghala menyediakan firmware mereka sendiri yang dapat anda pasang pada penghala anda, tetapi saya sarankan menggunakan konfigurasi sebagai gantinya kerana ia tetap mengawal apa yang dilakukan oleh penghala anda.

Konfigurasi penghala khas harus seperti ini:

 1. Tambahkan tetapan DNS dan DHCP seperti yang disediakan oleh penyedia VPN Anda ke penghala.
 2. Lumpuhkan IPv6 jika diperlukan.
 3. Pilih alamat pelayan VPN dari yang tersedia dari pembekal anda.
 4. Pilih TCP atau UDP sebagai protokol terowong.
 5. Pilih kaedah penyulitan (AES).
 6. Tambahkan nama pengguna dan kata laluan VPN anda.

Anda ingin melihat pilihan VPN anda untuk melihat arahan khusus untuk menyiapkan penghala anda. Pilihan utama kami untuk VPN, ExpressVPN, mempunyai arahan mereka di sini.

Sekat DNS Google

Seterusnya, anda perlu menyekat DNS Google agar Chromecast dapat berfungsi dengan baik melalui VPN. Ini lebih banyak konfigurasi penghala tetapi sangat mudah. Anda pada dasarnya membuat laluan statik yang memintas DNS Google. Ini tidak akan berfungsi jika anda sudah menggunakan DNS Google pada penghala anda. Sekiranya anda ingin menggunakan Chromecast melalui VPN, anda harus menukar DNS anda terlebih dahulu.

Sekali lagi, sukar untuk menjadi spesifik kerana konfigurasi penghala berbeza antara pengeluar, tetapi pada penghala Linksys saya harus melakukan ini:

 1. Log masuk ke router dan pilih Connectivity dan kemudian Advanced Routing.
 2. Pilih Tambah Laluan Statik dan beri nama.
 3. Tambahkan IP Destinasi sebagai 8.8.8.8 (alamat DNS Google).
 4. Tambahkan subnet mask sebagai 255.255.255.255.
 5. Tambahkan alamat gerbang sebagai alamat IP penghala anda.
 6. Pilih Simpan.
 7. Ulangi untuk alamat DNS Google yang lain 8.8.4.4

Setelah anda menyimpan konfigurasi ini, anda akan dapat melakukan streaming menggunakan Chromecast anda tanpa masalah. Anda juga akan mendapat keuntungan dari peningkatan keselamatan dengan semua lalu lintas internet anda. ISP, pemerintah, dan orang lain yang berminat dengan apa yang anda lakukan dalam talian tidak lagi dapat melihat apa yang anda lakukan dan anda telah mengambil langkah besar dalam meningkatkan privasi dalam talian anda.

Chromecast dengan TV Google

Sudah lama kami mendapat Chromecast baru, tetapi akhirnya kami melihat pelancaran stik streaming baru Google pada musim lalu. Walaupun masih disebut Chromecast dan mengekalkan bentuk kepingan klasik yang kami kenal dan sukai, ini adalah peranti baru yang terus menerus. Sebenarnya, ini adalah perubahan terbesar pada Chromecast yang pernah kita lihat, menggabungkan utiliti Google Cast dengan alat kawalan jauh dan antara muka baru yang disebut "Google TV" berdasarkan Android TV.

Sekiranya anda tidak biasa dengan Android TV, tidak mengapa — inilah yang penting bagi anda. Pemilik Chromecast baru ini (yang berharga $ 49 dan menyokong 4K dan HDR di luar kotak, menandakan penurunan harga dari Chromecast Ultra yang lebih lama) dapat memperoleh akses ke Play Store, yang memungkinkan untuk memuat turun sejumlah VPN untuk Google TV , termasuk tetapi tidak terhad kepada:

 • ExpressVPN
 • NordVPN
 • Surfshark
 • CyberGhost
 • IPVanish

Ini bererti bahawa, daripada dipaksa menyiapkan VPN anda melalui cara luaran, anda boleh bergantung pada aplikasi asas melalui Android seperti yang anda lakukan pada kebanyakan peranti pintar lain. Ini adalah penambahan yang ketara dan menjadikan peningkatan ke Chromecast baru Google menjadi cadangan yang lebih menggoda.

Perkara yang Perlu Diingat Semasa Menggunakan VPN

Kelemahan VPN adalah bahawa semua lalu lintas anda akan melalui VPN kecuali anda mematikan VPN di tingkat penghala. Sebahagian besarnya, ini tidak boleh menimbulkan masalah, tetapi jika anda memilih titik akhir VPN di negara lain atau di tempat yang tidak berdekatan dengan anda, mana-mana laman web yang mengetahui lokasi akan keliru dan memerlukan campur tangan manual. Sekali lagi, ini mungkin bukan masalah bagi anda, tetapi perlu diketahui akibatnya. Contohnya, jika anda membeli-belah dalam talian, anda mungkin menerima senarai dan harga yang berbeza daripada yang anda lakukan di negara asal anda. Ini adalah masalah kecil — dan jika anda menetapkan VPN untuk membuat laluan di negara asal anda, yang tidak akan menjadi masalah bagi anda — tetapi sesuatu yang perlu diingat bergantung pada bagaimana anda menggunakan internet.

Kelemahan utama VPN yang lain berasal dari lokasi titik akhir anda. Titik akhir VPN adalah tempat terowong selamat anda berakhir dan kembali ke sambungan internet standard. Sebilangan besar penyedia VPN menyebarkan beratus-ratus titik akhir di seluruh negara, tetapi masih merupakan idea yang baik untuk memastikan anda berada dalam sambungan yang stabil. Cari penyedia VPN yang mempunyai titik akhir di bandar atau wilayah anda, selain negeri dan negara lain. Dengan cara itu, anda mendapat penyebaran maksimum dan dapat memilih lokasi anda bergantung pada keperluan anda.

Kelajuan pernah menjadi masalah dengan VPN berkat lalu lintas yang berlebihan. Ini adalah data tambahan yang dihasilkan oleh keselamatan VPN dan fakta lalu lintas harus bergerak lebih jauh. Ini tidak menjadi masalah sekarang, terutamanya jika anda menggunakan penyedia VPN berkualiti tinggi. TechJunkie mempunyai banyak artikel mengenai memilih penyedia VPN untuk membantunya.