Cara Menambah Dana ke Google Play

Sebilangan kandungan di gedung aplikasi Google Play rasmi Android adalah percuma, tetapi kandungan lain memerlukan pembayaran. Terdapat dua cara utama untuk membayar di Google Play. Anda boleh menambahkan kaedah pembayaran, yang bermaksud menambahkan kad kredit / debit ke akaun anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan kredit Google Play melalui kad hadiah.

Cara Menambah Dana ke Google Play

Inilah cara anda dapat menambahkan dana ke Google Play.

Menambah Kaedah Pembayaran

Pilihan ini berfungsi sama dengan menambahkan kaedah pembayaran ke mana-mana laman web atau aplikasi eCommerce. Inilah cara melakukannya di Google Play.

Buka aplikasi Play Store, biasanya terdapat di skrin Utama peranti Android anda. Di dalam aplikasi, arahkan ke sudut kiri atas dan ketuk ikon menu hamburger (diwakili oleh tiga garis mendatar). Anda akan melihat menu di sebelah kiri skrin.

Dari menu ini, pilih Cara bayaran. Ia mempunyai ikon kad di sebelahnya. Ia akan meminta anda masuk ke akaun Google Play anda. Sekiranya tindakan ini mendorong anda memilih penyemak imbas, pilih penyemak imbas yang anda sukai dan ketik Hanya sekali.

tambah dana ke google play

Pada skrin seterusnya, pilih Tambahkan kad kredit atau debit. Pilihan ini membolehkan anda memasukkan maklumat kad yang diperlukan. Ingatlah bahawa anda mungkin layak untuk menambahkan akaun bank atau menggunakan PayPal untuk ini. Namun, itu bergantung pada lokasi anda, dan juga pilihan kedai.

Sekarang, masukkan maklumat kad anda. Nombor kad adalah nombor 16 digit yang terletak di bahagian depan kad fizikal anda. Medan seterusnya menunjukkan tarikh luput kad (MM / YY). Seterusnya, masukkan kod CVC / CVV anda. Pada kad anda, anda boleh mendapatkan nombor tiga digit ini di bahagian belakang atau sebelah.

Akhirnya, masukkan alamat pengebilan anda, yang merangkumi nama penuh, negara, dan poskod anda. Seterusnya, ketik Jimat. Perlu diingat bahawa anda mungkin diminta untuk mengesahkan kaedah pembayaran sebelum meneruskan.

Itu sahaja! Sekarang anda mempunyai kaedah pembayaran di akaun Google Play anda.

Menambah Kad Hadiah ke Google Play

Anda tidak perlu melampirkan kad / akaun bank / akaun PayPal ke akaun anda untuk membuat pembelian di Google Play. Anda boleh menambahkan baki ke Google Play menggunakan kad hadiah.

Namun, ingatlah bahawa anda tidak dapat memindahkan atau berkongsi dana antara akaun Google Play. Berkongsi dana tidak mungkin dilakukan, walaupun anda memiliki kedua-dua akaun Google Play.

google play bagaimana menambah dana

Seperti di laman web dan aplikasi eCommerce lain, anda boleh menambahkan kad hadiah dengan sejumlah wang di atasnya. Kad hadiah ini sesuai kerana anda boleh menghantarnya kepada orang lain supaya mereka dapat membuat pembelian Google Play. Anda boleh membeli kad hadiah Google Play di seluruh web.

Untuk menebus kad hadiah Google Play, pergi ke aplikasi Play Store, ketuk menu hamburger, dan kemudian ketuk Tebus. Sekarang, masukkan kod yang terdapat pada kad hadiah dan ketik Tebus lagi.

Di beberapa negara, anda boleh menambahkan wang tunai dari kedai serbaneka ke baki Google Play anda. Perlu diingat bahawa anda mungkin perlu membayar yuran tambahan jika memilih laluan ini.

Memeriksa Baki

Anda boleh memeriksa baki Google Play anda sepanjang masa, selagi anda mempunyai sambungan internet. Untuk melakukan ini, pergi ke aplikasi Google Play Store. Kemudian, pergi ke menu hamburger, log masuk jika diminta, dan ketuk Cara bayaran.

cara menambah dana ke google play

Membelanjakan Wang di Google Play

Terdapat dua cara utama untuk menambahkan dana ke Google Play - menambahkan kad ke akaun anda atau menggunakan kad hadiah. Di beberapa negara, anda boleh menambahkan wang tunai dari kedai serbaneka. Gunakan kaedah mana sahaja yang paling sesuai dan nikmati kandungan Google Play yang berkualiti.

Bagaimana anda menambah dana ke Google Play? Adakah anda mempertimbangkan untuk menghubungkan kad ke akaun anda, atau adakah anda lebih suka kad hadiah? Jangan ragu untuk membuka bahagian komen di bawah dengan sebarang pertanyaan yang anda ada.