Cara Menetapkan Halaman Utama di Chrome pada PC atau Telefon Pintar

Setiap kali anda menekan ikon rumah di Chrome, anda akan melihat kotak carian Google. Ini tidak menghairankan kerana Google membenarkan anda menjalankan carian pantas dan mengumpulkan maklumat dalam sekelip mata. Namun, anda mungkin ingin menukar laman utama anda ke lokasi yang sering anda gunakan - peti masuk e-mel, YouTube, atau rangkaian sosial kegemaran anda.

Cara Menetapkan Halaman Utama di Chrome pada PC atau Telefon Pintar

Mempelajari cara mengatur beranda di Chrome membolehkan anda menyesuaikan penyemak imbas anda dan menyesuaikannya dengan pilihan anda. Dalam artikel ini, kami akan memandu anda melalui proses penyesuaian halaman utama anda di pelbagai platform.

Cara Menetapkan Halaman Utama Lalai di Chrome pada PC

Seperti yang disebutkan, bar carian Google akan menjadi perkara pertama yang anda lihat semasa anda membuka Chrome. Sekiranya anda ingin mengubahnya dan menggunakan PC, ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Chrome.

 2. Tekan tiga titik di sudut kanan atas.

 3. Tekan "Tetapan."

 4. Pilih tab "Penampilan" dari menu di sebelah kiri.

 5. Sekiranya butang rumah dilumpuhkan, alihkan togol di sebelah "Tunjukkan butang rumah." Anda akan melihat ikon rumah muncul di sebelah kiri bar alamat.

 6. Tekan lingkaran di sebelah "Masukkan alamat web khusus" untuk memilih halaman apa yang muncul ketika Anda mengetuk ikon rumah.

 7. Salin pautan ke laman utama pilihan dan masukkan ke dalam tetingkap alamat.

Semua selesai. Mulai sekarang, setiap kali anda menekan ikon rumah, halaman yang anda pilih akan muncul di Chrome.

Adakah Kemungkinan Menetapkan Halaman Utama di Chrome pada iPhone

Malangnya, jika anda menggunakan Chrome di iPhone, anda tidak dapat menetapkan halaman utama anda. Anda hanya dapat melakukannya jika menggunakan komputer atau peranti Android.

Oleh kerana Safari adalah penyemak imbas lalai untuk iPhone, kami mengesyorkan menetapkan halaman utama dalam penyemak imbas itu.

Cara Menetapkan Halaman Utama di Chrome pada Peranti Android

Dengan mengetuk ikon rumah di Chrome pada peranti Android anda, anda akan dipindahkan ke halaman utama Google. Sekiranya anda ingin mengubahnya, anda akan gembira mengetahui bahawa anda boleh melakukannya hanya dalam beberapa langkah. Ikuti langkah di bawah:

 1. Buka Chrome pada peranti anda.

 2. Pergi ke halaman yang ingin anda gunakan sebagai halaman utama dan salin URL.

 3. Ketik tiga titik di sudut kanan atas.

 4. Ketik "Tetapan."

 5. Tatal ke bawah ke tab "Lanjutan".

 6. Ketik "Halaman Utama."

 7. Tampal pautan ke halaman pilihan.

Setiap kali anda mengklik ikon rumah di sebelah kiri bar alamat, anda akan diarahkan ke halaman yang anda tambahkan dalam tetapan.

Adakah Kemungkinan Menetapkan Halaman Utama di Chrome pada iPad

Menetapkan laman utama di Chrome pada iPad tidak boleh dilakukan. Malangnya, anda hanya dapat melakukannya jika anda mempunyai PC atau peranti Android.

Cara Mengubah Halaman Utama Chrome untuk Semua Pengguna di PC

Anda boleh menukar halaman utama Chrome untuk semua pengguna di PC anda. Ikuti langkah di bawah untuk melakukannya:

 1. Pergi ke Komputer> Konfigurasi Pengguna> Templat Pentadbiran> Google Chrome> Tetapan Lalai> Halaman Utama.
 2. Cari "Gunakan Tab Baru sebagai Halaman Utama" dan aktifkan.
 3. Pergi ke halaman tab baru.
 4. Aktifkan "Konfigurasikan URL Halaman Tab Baru" dan masukkan URL ke halaman pilihan anda.

Laman Utama (halaman) Adalah Tempat Hati

Walaupun halaman utama lalai adalah Google, Chrome membolehkan anda menyesuaikannya dan menetapkan halaman lain sebagai gantinya. Mempelajari cara mengatur laman utama di Chrome membolehkan anda mengakses laman web kegemaran anda dengan hanya satu klik. Pilihannya tersedia untuk pengguna PC dan Android, tetapi sayangnya, anda tidak dapat menggunakannya jika anda mempunyai iPhone atau iPad Apple.

Adakah anda pernah menukar laman utama anda di penyemak imbas lain? Apakah halaman utama anda di Chrome sekarang? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found