Chrome tidak Meminta Menyimpan Kata Laluan - Cara Memperbaiki

Amalan keselamatan yang baik adalah mempunyai kata laluan yang unik dan sukar ditebak untuk setiap log masuk yang anda gunakan. Itu baik dalam teori tetapi tidak mungkin kita dapat mengingat semua log masuk yang kita gunakan setiap hari. Itulah sebabnya penyemak imbas web menawarkan untuk mengingatnya untuk anda. Oleh itu, setiap kali anda perlu melog masuk ke laman web, anda akan ingat. Tetapi apa yang berlaku apabila Chrome tidak meminta untuk menyimpan kata laluan?

Chrome tidak Meminta Menyimpan Kata Laluan - Cara Memperbaiki

Pertama, anda semestinya tidak bergantung pada penyemak imbas anda untuk mengingat log masuk. Mereka tidak dianggap cukup selamat pada masa ini. Anda akan lebih baik menggunakan pengurus kata laluan khusus. Saya akan membahasnya sedikit lagi dalam satu minit. Mula-mula izinkan saya menangani masalah asal, menjadikan Chrome meminta untuk menyimpan kata laluan sekali lagi.

Chrome Tidak Meminta Menyimpan Kata Laluan

Perkara pertama yang harus dilakukan ketika Chrome berhenti meminta menyimpan kata laluan adalah memastikan tetapan untuk menyimpannya belum dimatikan. Perkara ini tidak boleh berlaku melainkan anda berkongsi akses ke komputer anda tetapi ini adalah pemeriksaan pantas jadi masuk akal untuk melakukannya terlebih dahulu.

 1. Buka Chrome dan taip 'chrome: // tetapan / kata laluanKe dalam bar URL. Bar Carian Chrome
 2. Pastikan Tawaran untuk Menyimpan Kata Laluan dihidupkan. Tetapan Kata Laluan Chrome
 3. Periksa di bawah Tidak Pernah Disimpan untuk laman web yang anda log masuk, hapus dari senarai jika ada. Tetapan Kata Laluan Chrome 2

Anda akan melihat senarai Kata Laluan yang Disimpan di bawah bahagian Log Masuk secara automatik, yang akan menunjukkan log masuk yang paling baru anda gunakan yang diakses melalui Chrome. Bahagian Tidak Pernah Disimpan adalah senarai laman web yang anda minta Chrome untuk tidak menyimpan kata laluan. Periksa senarai ini untuk laman web yang anda kunjungi dan tidak meminta untuk menyimpan kata laluan, sekiranya berlaku.

Sekiranya Chrome diatur untuk meminta menyimpan kata laluan dan laman web tertentu tidak ada dalam senarai Jangan Pernah Disimpan, kita perlu melakukan penyelesaian masalah sedikit lagi.

Log Masuk dan Keluar Lagi

Masalah kata laluan mungkin merupakan masalah penyegerakan antara Chrome dan akaun Google anda. Walaupun kata laluan disimpan secara tempatan, kata laluan juga diselaraskan ke awan. Log keluar dari akaun Google anda dan log masuk semula. Cuba semula log masuk.

Kosongkan Data Penyemakan Imbas

Cache Chrome kadang-kadang boleh menyebabkan masalah dengan penyemak imbas. Ini tidak unik untuk Chrome dan berlaku pada semua penyemak imbas dan puluhan aplikasi. Untuk mengosongkan cache di Chrome, lakukan ini:

 1. Buka Chrome dan pilih ikon menu tiga titik di kanan atas. Menu Chrome
 2. Pilih Lebih banyak alat> Hapus data penyemakan imbas ...Pilihan Menu Chrome
 3. Pilih semua pilihan untuk Setiap masa dan kemudian Kosongkan data butang. Tetapan Sejarah Chrome
 4. Cuba masuk lagi ke laman web.

Kosongkan Folder Kata Laluan di Windows

Pembaikan yang lebih melibatkan anda memerlukan folder kata laluan yang ada dan memadam dua fail. Ini akan memaksa Chrome memuat turun salinan baru dan menetapkan semula proses kata laluan.

 1. Navigasi ke ‘C: \ Users \ [Nama Pengguna] \ AppData \ Local \ Google \ Chrome \ Data Pengguna \ DefaultMenggunakan Penjelajah Fail. Di mana anda melihat [Nama Pengguna], masukkan nama profil Windows anda. Penjelajah Fail Windows
 2. Salin dua fail bernama, Data Log Masuk dan Log masuk Data-jurnal dan tampalkan di tempat yang selamat. Folder Data Aplikasi Chrome
 3. Padamkan dua fail tersebut dari folder yang ditunjukkan di atas dan tunggu untuk menyalinnya kembali.
 4. Lakukan proses di atas untuk menghapus data penyemakan imbas, tetapi pilih Mahir tab sekarang dan kemudian Kata laluan dan data log masuk lain. Tetapan Sejarah Chrome 2
 5. Lawati laman web yang anda tahu log masuk, masukkan maklumat anda untuk log masuk dan kemudian tutup Chrome.
 6. Salin dua fail yang anda simpan di tempat yang selamat kembali ke kedudukan asalnya. Chrome semestinya membuat semula fail tetapi anda harus menimpanya dengan yang asalnya. Folder Data Aplikasi Chrome
 7. Uji semula.

Mengapa Pengurus Kata Laluan Lebih Baik daripada Penyemak Imbas

Saya selalu menganjurkan penggunaan pengurus kata laluan pihak ketiga seperti 1Password atau LastPass melalui penyemak imbas. Mereka cenderung lebih selamat, lebih fleksibel dan dapat melakukan lebih banyak daripada sekadar menyimpan kata laluan. Saya tidak menggunakan penyemak imbas untuk menyimpan kata laluan dan bergantung sepenuhnya kepada pengurus kata laluan, inilah sebabnya.

Saya menggunakan LastPass dan ia menggunakan enkripsi 256-bit AES untuk menyimpan data saya. Ini adalah standard enkripsi paling selamat yang tersedia untuk kegunaan umum dan dilaksanakan di dalam dan di awan. Perincian tepat mengenai penyulitan Chrome sangat sukar dijumpai tetapi saya ragu ia melebihi ini.

LastPass dan pengurus kata laluan lain menawarkan pilihan yang luas untuk membuat kata laluan dengan hampir semua panjang dan kerumitan. Mereka juga menggunakan garam untuk menjadikannya lebih selamat. Walaupun Chrome menawarkan untuk membantu membuat kata laluan, pilihannya lebih terhad daripada Chrome.

Pengurus kata laluan juga dapat menyimpan butiran kad kredit, keselamatan sosial dan nombor lesen memandu, menawarkan pengesahan dua faktor dan pengimbasan kerentanan lanjutan seperti LastPass Security Challenge.

Untuk alasan itu sahaja, saya cadangkan menggunakan kata laluan pengurus dan bukannya membiarkan penyemak imbas anda melakukannya. Kali berikutnya Chrome tidak meminta menyimpan kata laluan, anggap sebagai tanda dan cuba yang lain.

Saya tidak bekerja untuk LastPass dan saya juga tidak akan mendapat wang sekiranya anda mendaftar. Pengurus kata laluan lain yang sangat baik ada.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found