Tab Chrome Tetap Menyegarkan - Apa Yang Perlu Dilakukan

Sekiranya anda menghabiskan banyak masa melayari dalam talian, anda mungkin bertanya-tanya mengapa tab Chrome anda tetap segar, dan adakah perkara yang boleh anda lakukan untuk menghentikannya. Kelipan yang menjengkelkan dari sudut mata anda membuat orang marah. Anda mungkin tidak mengetahuinya, tetapi Chrome mempunyai fungsi pengurusan memori sendiri, yang dikenal sebagai "Tab Discarding and Reloading", yang membantu menjeda tab yang tidak aktif sehingga mereka tidak menggunakan terlalu banyak sumber. Ini berfungsi bersama dengan proses Chrome untuk cuba mengurangkan overhead ketara yang dibawa oleh penyemak imbas. Ideanya ialah menjimatkan sumber sebanyak mungkin untuk semua jenis peranti. Chrome akan memuat halaman apabila anda memintanya dan menyimpannya dalam ingatan. Sekiranya anda mempunyai banyak RAM, ia akan kekal sehingga anda memerlukannya. Sekiranya anda mula menggunakan RAM anda, tab tersebut akan 'tidur' dan memori dilepaskan untuk digunakan di tempat lain. Kemudian, apabila anda ingin menggunakan tab tersebut, Chrome meminta halaman baru dari web dan bukannya menggunakan halaman tempatan dalam memori. Inilah sebabnya mengapa jika internet anda keluar, anda masih dapat melihat kemas kini terakhir halaman selagi anda tidak menyegarkannya secara manual.

Tab Chrome Tetap Menyegarkan - Apa Yang Perlu Dilakukan

Dengan menjimatkan RAM dan mengurangkan beban CPU, anda dapat menghentikan tab anda daripada menyegarkan dan membantu mempercepat pengalaman Chrome anda dengan ketara. Tidak kira sama ada anda menggunakan komputer riba baru atau PC yang lebih lama dengan RAM terhad, memori boleh menjadi sumber langka yang selalu diminati. Sekiranya anda menggunakan banyak tab dan mendorong memori anda ke hadnya, ini dapat menyebabkan banyak data diminta berulang kali. Walaupun selalunya mengakibatkan gangguan kecil, jika anda mengisi borang dalam talian atau menggunakan keranjang belanja di kedai dalam talian, ini benar-benar boleh merosakkan pengalaman menyemak imbas anda. Oleh itu, kita mesti melihat memperbaiki Tab membuang dan memuat semula untuk menyelesaikannya.

Tab Membuang Dengan Sambungan

Sayangnya, pilihan membuang chrome: // flags / # automatik-tab telah tidak digunakan lagi dan dikeluarkan dari versi ciri eksperimen semasa yang tersedia untuk digunakan dalam penyemak imbas. Jadi, satu-satunya pilihan ialah memuat turun pelanjutan Chrome untuk melakukan tugas untuk anda.

  1. Buka tab Chrome baru, ketik ‘chrome: // sambungan‘Ke dalam bar Cari dan tekan Masukkan.
  2. Sekarang, klik pada menu utama di halaman pelanjutan, itu adalah ikon tiga garis mendatar di sebelahnya Sambungan. Halaman Sambungan Chrome
  3. Seterusnya, klik pada Buka Kedai Web Chrome di bahagian bawah tetingkap sisi yang muncul. Anda juga boleh mengakses Google Chrome Store secara langsung melalui url, tetapi ada baiknya anda mempunyai beberapa pilihan.Halaman Sambungan Chrome 2
  4. Taip 'tab membuang‘Ke dalam bar Cari dan kemudian pilih Lumpuhkan pembuangan tab automatik dari senarai peluasan. Halaman Kedai Chrome
  5. Klik Tambahkan ke Chrome untuk memasang pelanjutan pada penyemak imbas anda.

Sambungan ini akan melakukan proses yang diliputi di bawah setiap kali penyemak imbas baru dibuka, tetapi jika anda tidak suka memasang sekumpulan aplikasi pihak ketiga ke penyemak imbas anda, teruskan membaca untuk melihat bagaimana proses itu dilakukan secara manual.

Matikan Auto Discardable Feature pada Tab Secara Manual

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai Chrome dan membuang tab, ada halaman yang rapi yang memberitahu anda semua tentangnya di dalam Chrome, dan juga menyediakan cara untuk mematikan penyegaran automatik pada tab yang tidak aktif di penyemak imbas anda.

  1. Buka tab Chrome baru.
  2. Tampal 'chrome: // membuang'Ke bar Carian dan tekan Masukkan. Tetapan Tab Chrome
  3. Sekarang, cari Auto Boleh Dibuang lajur dan klik Toggle di bawah tanda semak tab yang anda mahu lumpuhkan. Tetapan Tab Chrome 2
  4. Anda sekarang harus melihat X Di atas Togol pilihan untuk tab. Tetapan Tab Chrome 2
  5. Ulangi proses ini untuk tab lain yang anda perlukan.

Catatan: Ini bukan tetapan tetap, anda perlu mengulangi proses ini setiap kali anda membuka penyemak imbas Chrome baru.

Sekiranya anda ingin mematikan pembuangan tab automatik dan PC anda mulai perlahan, anda boleh menutup beberapa tab atau menyemak halaman ini untuk melihat tab mana yang telah dibuka selama berapa lama. Sekiranya anda memilih tab Pangkalan Data pada halaman, anda bahkan dapat melihat berapa banyak memori yang digunakan setiap tab. Ini berguna sekiranya anda perlu membebaskan RAM.

Cukup kenal pasti tab dengan jejak memori paling banyak, pergi ke Buang dan pilih Buang Segera untuk tab itu. Periksa dan lihat apakah ini membantu anda. Sekiranya tidak, bilas dan ulangi sehingga peranti anda kembali normal.

Saya akan jujur ​​dan mengatakan bahawa sebilangan besar pengguna harus membiarkan pembuangan tab automatik diaktifkan pada peranti mereka. Itu benar terutamanya jika anda menggunakan telefon bimbit. Hanya jika anda mendapati kelewatan penyegaran benar-benar menjengkelkan atau ingin mencukur kilobyte dari rancangan data anda, anda perlu mengacaukannya. Jika tidak, ini adalah salah satu tetapan yang paling baik dibiarkan begitu sahaja.

Adakah anda melumpuhkan pembuangan tab automatik? Adakah ia menjadikan hidup lebih baik? Ceritakan pendapat anda di bawah!