Chrome Mengambil Banyak Ruang iPhone - Cara Memperbaiki (2021)

Google Chrome adalah salah satu penyemak imbas web yang paling popular di dunia dan tersedia di semua sistem operasi utama, termasuk Mac, Windows, iOS, Android, dan OS Chrome yang berjalan di Chromebook.

Chrome Mengambil Banyak Ruang iPhone - Cara Memperbaiki (2021)

Bersama dengan penyemak imbas Safari Apple, Chrome adalah salah satu penyemak imbas paling popular untuk iPhone dan iPad.

Walaupun sememangnya penyemak imbas berkualiti tinggi, Google Chrome memang mempunyai banyak masalah dan kekurangan. Penggunaan storan yang tinggi adalah salah satu masalah pemilik iPhone yang paling kerap menggunakan laporan Chrome.

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan Chrome pada iPhone anda, artikel ini akan membantu anda mengurangkan jumlah ruang penyimpanan yang diambil oleh Chrome pada iPhone anda, walaupun anda ingin sekali-kali mengulangi proses ini kerana ruang akan terisi dari masa ke masa.

Mengapa Chrome Mengambil Ruang Dalam iPhone Anda

Aplikasi Google Chrome menggunakan storan iPhone anda untuk menyimpan datanya. Selain pemasangan, semua data dan muat turun penyemak imbas anda disimpan di telefon anda. Chrome juga menyimpan data dan kata laluan pengisian automatik anda di telefon anda. Selain itu, gambar dan kuki yang disimpan dalam cache juga terdapat di folder Chrome. Semua data ini dapat bertambah, akhirnya menyebabkan Chrome mengambil lebih banyak ruang penyimpanan daripada yang diinginkan oleh kebanyakan pengguna.

Alasan Chrome menyimpan begitu banyak data pada peranti anda adalah untuk memberi anda pengalaman menyemak imbas yang lebih lancar. Contohnya, jika anda sering menggunakan laman web tertentu, kuki dapat memberitahu laman web mengenai tetapan atau maklumat log masuk yang anda gunakan dalam sesi sebelumnya. Juga, gambar dalam cache membolehkan Chrome membuka dan memuatkan laman web yang anda lawati baru-baru ini dengan lebih pantas. Senarai faedah berterusan.

Walau bagaimanapun, menyimpan begitu banyak data, terutamanya maklumat sensitif dan peribadi, bukan tanpa kekurangannya. Yang paling jelas adalah risiko privasi dan keselamatan; sekiranya iPhone anda berada di tangan yang salah atau diakses dari jauh, sebilangan besar data yang disimpan boleh menjadi sangat berbahaya. Oleh kerana risiko ini, Chrome memungkinkan pengguna memutuskan sama ada mereka ingin menyimpan atau menghapus data penyemak imbas mereka.

Apa yang Perlu Dilakukan jika Chrome Mengambil Storan iPhone Terlalu Banyak

Sekiranya Chrome menggunakan terlalu banyak ruang pada iPhone anda, ada penyelesaian cepat dan mudah untuk ini - kosongkan data penyemakan imbas anda. Sebelum meneruskan penghapusan, pertimbangkan komponen mana yang ingin anda hapuskan dan mana yang ingin anda simpan.

Setelah anda memutuskan apa yang berlaku dan yang masih ada, teruskan langkah-langkah di bawah:

1. Ketik ikon aplikasi Chrome untuk membukanya.

2. Ketika Chrome dibuka, ketuk ikon "Menu" di sudut kanan bawah (yang mempunyai tiga titik menegak) untuk membuka "Menu Utama".

3. Setelah berada di "Menu Utama", cari tab "Tetapan" dan ketuk padanya.

4. Di tab "Tetapan", cari "Tetapan Privasi". Ketuk tab untuk membukanya.

5. Tatal ke bawah menu dan ketuk butang "Hapus Data Penjelajahan".

6. Chrome kemudian akan memberikan senarai perkara yang boleh anda padamkan. Pilih yang ingin anda hapus dan setelah selesai, ketuk "Hapus Data Penjelajahan".

7. Ketuk butang "Hapus Data Penyemakan Imbas" sekali lagi untuk pengesahan.

8. Setelah proses penghapusan selesai, ketuk butang "Selesai". Mengetuk butang "Selesai" akan menutup tetapan dan membawa anda kembali ke penyemak imbas.

Apa Tepat Penyimpanan Chrome pada iPhone Anda?

  1. Chrome menjejaki semua penyemakan imbas anda, setiap carian yang anda buat, dan juga setiap laman web yang anda lawati. Maklumat ini disimpan di bawah tab "Sejarah Penyemakan Imbas". Data tersebut merangkumi tarikh dan masa yang tepat untuk membuat setiap carian dan membuka setiap halaman.
  2. Juga, Chrome mempunyai pilihan untuk menyimpan kata laluan dan data log masuk anda yang lain. Kata kunci ini disimpan di bawah label "Kata Laluan yang Disimpan". Kecuali anda melumpuhkannya, Chrome akan meminta anda menyimpan setiap kata laluan yang anda masukkan. Perkara yang sama berlaku untuk e-mel dan data log masuk yang lain. Selain storan tempatan anda, Chrome dapat menyimpan kata laluan anda di awan.
  3. Seperti rakan desktopnya, aplikasi Chrome di iPhone anda menyimpan gambar, URL, dan fail dari laman web yang baru dikunjungi di memori cache peranti anda. Ini digunakan untuk mengurangkan masa pemuatan laman dan halaman semasa anda mengunjunginya. Sebaiknya hapus fail dan gambar yang di-cache secara berkala, kerana ia merupakan peratusan terbesar penyimpanan yang diambil oleh Google Chrome.
  4. Data borang IsiOtomatik adalah jenis data lain yang disimpan oleh Chrome pada peranti anda. Ini termasuk e-mel, nombor akaun, alamat, maklumat pembayaran, dan data lain yang anda masukkan ke dalam borang dalam talian. Menyimpan jenis data ini sangat berguna, tetapi sekiranya telefon anda diretas, keselamatan e-mel dan akaun bank anda mungkin terganggu.
  5. Chrome juga menyimpan kuki dan data laman web pada peranti anda. Kuki dibuat dan diisi setiap kali anda mengunjungi laman web baru. Mereka mungkin mengandungi pelbagai data laman web, seperti maklumat masuk atau tetapan yang anda gunakan di laman web tersebut. Laman web menggunakan kuki untuk mengesan lawatan anda dan menawarkan pengalaman melayari yang lebih diperibadikan.

Kesimpulannya

Sekiranya tidak dicentang, Google Chrome perlahan-lahan dapat menghabiskan ruang simpanan pada iPhone anda. Oleh itu, penting untuk mengawasinya dan menghapus data yang tidak diperlukan pada selang masa yang tetap. Dengan cara itu, anda akan memastikan bahawa sentiasa ada ruang kosong yang mencukupi di iPhone anda agar semua aplikasi anda dapat berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda menyukai artikel ini, anda mungkin menikmati artikel TechJunkie yang lain, termasuk ini:

  • Google Chrome Berjalan Lambat Pada iPhone 10 (Penyelesaian)
  • Google Chrome Berjalan Lambat Pada iPhone dan iPad Di iOS 10 (Penyelesaian)
  • Cara Menukar Pemilik Chromebook

Adakah anda mempunyai petua atau trik untuk menguruskan penggunaan storan Google Chrome di iPhone anda? Sekiranya ada, sila beritahu kami tentangnya dalam komen di bawah!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found