Ulasan ClassDojo vs. Google Classroom: Mana yang Lebih Baik?

ClassDojo dan Google Classroom adalah antara platform kelas dalam talian yang paling popular di luar sana. Kedua-duanya adalah antara pilihan profesional pendidikan teratas.

Ulasan ClassDojo vs. Google Classroom: Mana yang Lebih Baik?

Dalam perbandingan ini, anda akan melihat keduanya digariskan secara berasingan dan kemudian membandingkan antara satu dengan yang lain.

KelasDojo

ClassDojo adalah aplikasi bilik darjah jarak jauh percuma yang tersedia di komputer, tablet dan telefon. Ini digunakan untuk perkongsian informasi cepat, termasuk tugas, gambar, dan video pekerjaan rumah.

Walau bagaimanapun, ClassDojo menawarkan kepada anda, sebagai guru, untuk menetapkan nilai kelas yang unik. Anda mempunyai enam sifat positif yang sudah ada termasuk menolong orang lain, berpartisipasi, bertugas, tabah, rajin, dan mendorong kerja keras. Anda juga mendapat lima nilai negatif, seperti tidak menyelesaikan kerja rumah, tidak sopan, tidak bertugas, datang ke kelas tanpa persiapan, dan berbicara secara giliran.

Tetapi anda boleh membuat nilai dan menggunakannya untuk membantu membentuk grafik berbentuk donat, yang memperlihatkan perilaku yang tidak jelas untuk jangka masa tertentu. Ibu bapa kemudian dapat mengakses grafik ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tingkah laku anak mereka di dalam kelas.

Anda tentu saja boleh bertemu dengan ibu bapa secara langsung, tetapi carta ini dapat membantu mereka memberi tumpuan untuk melakukan apa yang mereka dapat untuk memperbaiki tingkah laku negatif anak-anak mereka.

ClassDojo membantu mengungkap apa yang berlaku di dalam kelas. Sebilangan besar ibu bapa sangat memahami jawapan ringkas "apa-apa" untuk soalan "apa yang anda buat di sekolah". ClassDojo melakukan apa sahaja untuk membolehkan guru menjawab soalan ini.

ClassDojo sangat sesuai untuk "ibu bapa helikopter." Sama ada ini adalah perkara yang baik atau tidak untuk dibahaskan, tetapi aplikasi ini melakukan sesuatu yang lebih kritikal. Ia mendorong para pelajar untuk memperbaiki diri dengan sistem berasaskan titik. Setiap nilai yang ditetapkan diberi mata. Mengamalkan nilai yang baik akan membawa lebih banyak mata ke arah meja sementara titik negatif untuk menyatakan nilai negatif.

Sudah tentu, anak-anak tidak dapat membandingkan poin mereka, jadi ini bukan soal bertanding.

classdojo

Bilik Darjah Google

Setiap sistem pengurusan pembelajaran membawa faedahnya sendiri. Seperti yang mungkin anda sangka, hasil penggunaan Google Classroom adalah sekumpulan alat Google yang anda miliki. Google Classroom berjaya menggabungkan aplikasi dan perkhidmatan seperti Dokumen Google, Helaian Google, YouTube, dan perkhidmatan popular lain. Sudah tentu, anda boleh menggunakan alat ini dengan sistem pengurusan pembelajaran yang lain, tetapi Google Classroom memudahkannya.

kelas google

Guru boleh menghantar tugasan, bahan, dan kuiz melalui Google Classroom.

Salah satu kelemahan yang jelas dengan Google Classroom adalah kurangnya peranan yang jelas dan pelaporan lanjutan. Walau bagaimanapun, anda boleh menghubungkan Google Classroom ke sistem pengurusan pembelajaran yang lain dengan alat tambah yang mudah. Ini bermaksud bahawa Google Classroom lebih merupakan hub yang menjadikan pengalaman sistem pengurusan pembelajaran lebih bersepadu dan keseluruhannya lebih lancar.

Bilik Darjah Google membawa banyak faedah lain. Itu termasuk berkongsi dan mempersembahkan karya menggunakan slaid Google dan perjumpaan dari jauh melalui Google Hangouts.

Bahagian terbaik - semua orang yang mempunyai akaun Google (hampir semua orang) dapat menggunakan aplikasinya, walaupun aplikasi itu menggunakan G Suite for Education. Yang anda perlukan untuk menjemput pelajar dan ibu bapa adalah alamat e-mel mereka.

Google Classroom cemerlang untuk berkongsi bahan, sama ada anda mengajar kelas 3 atau kelas memasak.

ClassDojo lwn Google Classroom

Walaupun kedua-dua platform itu adalah sistem pengurusan pembelajaran, kedua-duanya adalah binatang yang sangat berbeza.

ClassDojo ada untuk kelas konkrit. Salah satu titik penjualan utamanya adalah kemampuan untuk mengajar pelajar tentang nilai, bukan hanya subjek yang ada. Seperti yang diketahui oleh setiap guru, setiap kelas sama-sama mengajar anak-anak nilai-nilai yang betul, seperti juga pelajaran dalam kelas.

Bilik Darjah Google tidak menampilkan aspek ini. Anda tidak perlu memberikan mata kepada pelajar untuk tingkah laku dalam kelas yang betul. Dengan ClassDojo, anda boleh berkongsi fail, sedangkan Google Classroom pakar dalam perkongsian fail dan berfungsi sebagai persekitaran awan untuk bahan pengajaran.

ClassDojo juga melibatkan ibu bapa - mereka dapat bergabung di platform dan bahkan boleh berfungsi sebagai bahagian dari kelas yang berbeza. Ibu bapa mendapat akses ke grafik donat yang memberitahu mereka apa yang perlu mereka bekerjasama dengan anak mereka.

Dengan Google Classroom, tidak ada peranan rasmi. Sebagai seorang guru, anda dapat mewujudkan persekitaran di mana anda boleh menjemput ibu bapa ke beberapa bilik. Anda bahkan boleh membuat grafik secara manual untuk setiap kanak-kanak, tetapi semua ini memerlukan banyak kerja. Bilik Darjah Google, walaupun dianggap sebagai sistem pengurusan pembelajaran, lebih kepada membawa alat pembelajaran ke meja untuk anda, guru.

Platform mana untuk siapa?

Itu bukan soalan yang tepat di sini. Sekiranya anda mencari jawapan, berikut: gunakan kedua-duanya. Sekiranya anda mencari alat yang akan membantu anda menumpukan perhatian kepada tingkah laku, usaha belajar dan ibu bapa pelajar, pergi dengan ClassDojo. Sekiranya anda mencari platform yang terintegrasi dengan cemerlang yang membawa setiap alat Google yang berguna ke satu persekitaran pembelajaran, gunakan Google Classroom.

Namun, pada hakikatnya, anda ingin memberi tumpuan kepada kedua aspek pengalaman sekolah.

Keputusan itu

Menggunakan gabungan ClassDojo dan Google Classroom adalah kaedah terbaik untuk ke sini. ClassDojo lebih kepada memberi tumpuan kepada nilai, tingkah laku, dan ibu bapa pelajar. Sebaliknya, Google Classroom menyediakan alat pengurusan bahan yang cemerlang.

Adakah anda pernah mencuba menggunakan salah satu platform ini? Pernahkah anda mempertimbangkan untuk menggunakannya dalam kombinasi? Sekiranya ada, tekan komen di bawah dan beritahu kami mengenai pengalaman anda.