Cara Memperbaiki Kesalahan "Kelas Tidak Didaftarkan" di Windows 10

Adakah anda pernah mendapat mesej ralat "Kelas tidak didaftarkan" di Windows 10? Itu kerana kelas C ++ yang didaftarkan secara tidak betul dalam program tertentu. Ia biasanya berlaku dengan penyemak imbas File Explorer, Edge dan Internet Explorer. Sekiranya anda menghadapi ralat kelas yang tidak didaftarkan, berikut adalah beberapa cara untuk memperbaikinya.

Cara Memperbaiki

Pertama, anda boleh memperbaikinya dengan Component Services. Anda boleh membukanya dengan menekan kekunci Win + R untuk melancarkan Run. Masukkan ‘dcomcnfg’ ke dalam Run untuk membuka tetingkap Component Services dalam gambar di bawah.

tidak berdaftar

Seterusnya, klik Perkhidmatan Komponen >Komputer > Komputer Saya. Kemudian anda boleh mencari Konfigurasi DCOM tertera di tingkap. Klik dua kali Konfigurasi DCOM di sana, dan kemudian tetingkap amaran DCOM akan terbuka. Klik Ya pada semua tetingkap amaran, dan kemudian mulakan semula Windows 10.

tidak berdaftar2

Masalah kelas yang tidak didaftarkan juga dikaitkan dengan iCloud yang berjalan di Windows. Oleh itu, pertimbangkan untuk membuang perisian tersebut jika anda memasangnya. Anda sekurang-kurangnya harus menutup iCloud semasa ia berjalan dengan Pengurus Tugas dengan menekan kekunci panas Ctrl + Alt + Del, mengklik kanan iCloud dan kemudian memilih Tugas Tamat. Keluarkan juga iCloud dari permulaan Windows seperti yang diliputi dalam catatan Tech Junkie ini.

Atau anda boleh mencuba imbasan fail dengan Command Prompt. Buka menu Win + X dengan menekan kekunci Win + X, dan kemudian pilih Arahan Perintah (Pentadbir) dari sana. Seterusnya, masukkan 'sfc / scannow' dan tekan kekunci Return untuk menjalankan imbasan yang mungkin akan membuat beberapa pembaikan yang diperlukan.

Kesalahan kelas yang tidak didaftarkan juga boleh berlaku jika Edge tidak dikonfigurasi sebagai penyemak imbas lalai anda. Ingat bahawa carian Web Cortana terhad pada penyemak imbas Edge dan Bing. Jadi adakah Google Chrome atau Firefox penyemak imbas lalai anda? Sekiranya ada, pulihkan Edge sebagai penyemak imbas lalai anda.

Buka Cortana dan kemudian ketik 'aplikasi lalai' ke dalam kotak carian. Pilih Aplikasi lalaitetapan untuk membuka tetingkap di bawah. Kemudian tatal ke penyemak imbas Web, klik aplikasi lalai yang disenaraikan dan pilih Microsoft Edge dari menu. Artikel Tech Junkie ini memberikan perincian lebih lanjut untuk mengkonfigurasi perisian lalai di Windows 10.

aplikasi lalai

Itulah empat cara anda boleh menyelesaikan masalah kelas yang tidak didaftarkan di Windows 10. Memilih DCOM Config; membuang iCloud; menjalankan imbasan fail Prompt Perintah atau menetapkan semula Edge kerana penyemak imbas Windows 10 lalai semuanya dapat melakukan helah.