Cara Menambah Latar Belakang Biru Windows 2000 Klasik ke Windows 10

Pengguna Windows lama akan mengingati warna latar biru klasik yang akan anda lihat secara lalai di desktop anda jika anda tidak menggunakan gambar latar pada Windows 2000 atau XP. Windows Vista dan yang lebih baru mengeluarkan pilihan warna yang tepat dari palet lalai, tetapi anda masih boleh mengembalikan warna biru asli itu, walaupun pada Windows 10.

Cara Menambah Latar Belakang Biru Windows 2000 Klasik ke Windows 10

Pilihan Warna Latar Belakang di Windows 10

Pertama, pastikan anda menjalankan sekurang-kurangnya versi Pembaruan Pembuat Jatuh Windows 10 atau yang lebih baru untuk menyesuaikan warna latar belakang desktop anda. Versi Windows 10 sebelum Kemunculan Pembuat Kejatuhan hanya menawarkan sejumlah pilihan warna, sementara versi terbaru membolehkan pengguna memilih warna apa pun melalui nilai RGB atau Heksadesimal.

Menggunakan Latar Belakang Biru Windows Klasik di Windows 10

Setelah anda menjalankan versi Windows 10 yang serasi, klik pada Menu Mula dan lancarkan aplikasi Tetapan (ikon roda gigi di bar sisi Menu Mula). Kepala ke Tetapan> Pemperibadian> Latar belakang.

tingkap 10 warna pepejal latar belakang

Daripada Latar belakang menu lungsur di sebelah kanan tetingkap, pilih Warna pepejal. Kemudian, tatal ke bawah untuk mencari senarai pilihan warna. Klik Warna tersuai di bahagian bawah senarai.

tingkap latar belakang biru klasik windows 10

Dalam yang baru Pilih warna latar belakang tetingkap yang muncul, masukkan sama ada nilai RGB atau nilai heksadesimal (pilih satu; untuk tujuan kami, mereka adalah dua kaedah untuk melakukan perkara yang sama).

RGB

Hijau: 110

Biru: 165

Perenambelasan

# 3B6EA5

Klik Selesai untuk menyimpan perubahan anda dan kemudian tutup tetingkap Tetapan. Anda sekarang akan melihat bahawa desktop Windows 10 anda mempamerkan latar belakang biru nostalgia yang hangat yang kita semua ingat.

latar belakang klasik windows 10

Latar Belakang Latar Belakang Biru Windows Klasik

Sekiranya anda menjalankan versi Windows 10 yang lebih lama yang tidak menawarkan pilihan warna khusus, atau jika anda ingin menambahkan latar belakang biru Windows XP / 2000 klasik ke peranti yang tidak membenarkan warna tersuai, kami telah sediakan gambar kertas dinding 5K untuk kemudahan anda.