Cara Menghapus Cache Aplikasi pada Peranti Roku

Peranti streaming Roku membolehkan anda menstrim kandungan di TV pintar anda dan banyak lagi. Sebenarnya, peranti Roku terdapat dalam pelbagai bentuk: pemain, tongkat, dan TV Roku.

Cara Menghapus Cache Aplikasi pada Peranti Roku

Walaupun telah dirancang untuk penggunaan selama berjam-jam dan terlepas dari kenyataan bahawa mereka sangat tahan lama dan dibangun dengan kualiti, pembekuan dan prestasi lambat tidak asing bagi peranti ini.

Nasib baik, ini bukan akhir dunia. Anda boleh mengosongkan cache atau menghidupkan semula peranti anda untuk mencuba dan meningkatkan prestasi Roku anda, dan bahkan mengembalikannya ke kilauan semula.

Mengapa Roku Saya Tidak Berfungsi Dengan Betul?

Terus terang, terdapat beberapa perkara yang boleh menjadi salah dalam peranti pintar moden dan Roku tidak terkecuali di sini. Prestasi buruk Roku anda mungkin disebabkan oleh kemas kini perisian kereta, saluran yang baru dipasang, bahkan mungkin penumpukan cache.

Selain itu, peranti Roku anda mungkin sudah ketinggalan zaman - peranti ini dibina untuk tahan lama, tetapi seiring bertahun-tahun, prestasinya tidak akan menjadi lebih baik. Ini selalu berputar ke bawah dengan teknologi apa pun.

kosongkan cache aplikasi di roku

Apa nak buat?

Baiklah, semuanya timbul pada pertanyaan sokongan teknikal lama yang baik: "Sudahkah anda mencuba memulakannya semula?"

Dalam dunia teknologi canggih, kita tidak biasa menghidupkan semula peranti kita. Kadang kala, restart tidak hanya dibenarkan, tetapi sangat disyorkan. Peranti Roku boleh dimulakan semula dengan pelbagai cara.

Sebaliknya, itu mungkin cache yang diisi yang menyebabkan Roku anda tidak berfungsi dengan baik. Seperti pada peranti lain, cache pada dasarnya menyimpan data, untuk memuatkannya lebih cepat kemudian. Data ini, bagaimanapun, disimpan dalam memori cache dan setelah ia mulai menumpuk, ia dapat dengan mudah membanjiri peranti anda. Ini boleh berlaku di telefon, PC, konsol permainan anda, atau pada peranti Roku anda.

Mulakan semula Peranti Roku Anda

Hampir setiap peranti Roku sebenarnya dapat dimulakan semula dengan beberapa cara; tiga, tepat.

Kaedah Pertama

Cara pertama memulakan semula Roku anda adalah melalui menu Tetapan.

  1. Pergi ke menu Laman Utama dan pilih Tetapan dari senarai dengan menekan okey butang pada Roku Remote anda. Laman Utama Roku
  2. Di dalam menu Tetapan, anda akan menemui pilihan yang dipanggil Sistem, tekan okey butang untuk membukanya. Menu Tetapan Roku
  3. Sekarang, tatal ke bawah ke entri yang dipanggil Mulakan semula sistem, pilih, tekan okey lagi. Menu Sistem Roku
  4. Akhirnya, pilih Mula semula dari menu seterusnya.

Kaedah Kedua

Kaedah memulakan semula kedua sangat bagus apabila berlaku gangguan yang lebih serius. Sekiranya anda tidak dapat menavigasi menu dengan betul, serangkaian penekanan butang akan menyebabkan peranti Roku dimulakan semula.

  1. Untuk memulakan, tekan Rumah butang lima kali, kemudian Ke atas butang sekali, yang Putar balik butang dua kali, dan Maju Pantas butang dua kali. Tunggu sehingga Roku anda dimatikan dan mula kembali.

roku

Kaedah Ketiga

Kaedah ketiga sama primitif seperti yang mereka dapat; cabut kabel kuasa, tunggu beberapa minit, dan pasangkannya. Ini adalah reboot paksa dan pada dasarnya akan memulakan semula peranti anda. Kaedah ini hanya boleh digunakan sekiranya dua yang pertama gagal.

Kosongkan Cache

Untuk mengosongkan cache aplikasi di Roku anda, yang perlu anda lakukan adalah melakukan kaedah kedua, seperti yang dinyatakan di atas. Setelah memasukkan urutan yang disebutkan, peranti akan mengambil masa sekitar setengah minit untuk dimulakan semula. Selama ini, ia akan membersihkan cache aplikasi.

Kembalikan Roku Anda ke Kilauan Asalnya

Walaupun kaedah ini dapat membantu anda menjadikan fungsi Roku anda lebih lancar, jika peranti ini sudah usang, mungkin anda harus mempertimbangkan untuk mendapatkan yang baru. Walau bagaimanapun, restart dan pembersihan cache pasti tidak akan merugikan walaupun peranti baru.

Adakah anda pernah mencuba menghidupkan semula Roku anda? Kaedah mana yang anda cuba? Adakah ia berhasil? Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, petua, atau nasihat, jangan ragu untuk menyertai perbincangan di komen di bawah.