Cara Menghapus Semua Penapis di Helaian Google

Penapis Helaian Google sangat bagus, terutamanya jika anda berurusan dengan banyak data. Mereka membolehkan anda menyusun dan menyusun maklumat, sehingga memberikan pemahaman dan kejelasan yang lebih baik. Terlebih lagi, anda boleh menggabungkan lebih banyak penapis semasa anda menggali lebih dalam ke dalam data - data tersebut bersifat kumulatif.

Cara Menghapus Semua Penapis di Helaian Google

Namun, anda mungkin menghadapi masalah semasa ingin menghantar hamparan kepada orang lain. Anda perlu membersihkan penapis; jika tidak, orang lain tidak akan dapat melihat semuanya. Untuk mengetahui cara membersihkan semua penapis dengan hanya satu klik, teruskan membaca artikel ini.

Bagaimana Menghapus Semua Penapis sekaligus?

Menetapkan beberapa penapis memerlukan banyak masa. Anda mesti memilih data yang ingin anda saring, dan kemudian gunakan semua penapis satu persatu. Ramai yang menganggap bahawa membersihkan semua penapis tersebut memerlukan lebih banyak masa. Tetapi mereka salah.

Yang mesti anda buat ialah klik butang Tapis di bahagian atas hamparan anda! Hamparan kemudian akan kembali ke penampilan asalnya seolah-olah anda tidak pernah menggunakan penapis terlebih dahulu. Terlalu baik untuk menjadi kenyataan? Mungkin. Tetapi teruskan dan cubalah sendiri. Sekiranya anda tidak dapat melihat butang Penapis, cari ikon corong, kerana ia mewakili penapis.

Ini mungkin terdengar sempurna, tetapi, seperti yang mereka katakan, selalu ada yang menarik. Kelemahan terbesar butang Penapis yang sangat mudah diakses ialah anda mungkin mengkliknya secara tidak sengaja dan kehilangan semua perubahan yang telah anda buat. Oleh itu, berhati-hatilah untuk tidak menyentuh butang Penapis sehingga anda benar-benar bermaksud membatalkan semua penapis.

cara membersihkan penapis di helaian google

Bagaimana Mengosongkan Satu Penapis?

Katakan anda menambahkan penapis demi penapis, menjadikan pandangan anda lebih sempit dengan setiap satu. Anda sekarang mahu mundur selangkah, tetapi anda tidak mahu membersihkan semua penapis. Terdapat cara mudah untuk melakukannya. Inilah cara anda boleh membuang penapis tertentu yang tidak anda perlukan lagi:

 1. Pilih pelbagai sel yang anda mahu keluarkan penapisnya.
 2. Klik pada Data.
 3. Klik pada Matikan Penapis.
 4. Pilih penapis yang ingin anda alih keluar.

Itu sahaja! Sekiranya anda ingin membuang beberapa penapis, pilih yang anda mahu matikan. Namun, banyak pengguna lebih suka membersihkannya satu persatu kerana ini membolehkan mereka memeriksa data sekali lagi.

Pada langkah pertama, kami menyebutkan pelbagai sel. Tetapi bagaimana jika anda mahu mengeluarkan penapis dari keseluruhan spreadsheet? Oleh itu, anda mesti memilih semua sel dalam hamparan. Perhatikan bahawa anda selalu harus memilih sesuatu; jika tidak, pilihan ini tidak akan berfungsi.

Sebenarnya, ini mungkin salah satu masalah yang paling biasa dengan Helaian Google: Orang lupa memilih sel atau sebilangan sel, dan kemudian berfikir bahawa perintah mereka tidak berfungsi atau ada sesuatu yang salah dengan mereka. Semuanya baik-baik saja. Anda hanya perlu memilih kawasan di mana anda mahu menerapkan perintah.

kosongkan semua penapis dalam helaian google

Bolehkah Saya Kosongkan Penapis di Telefon?

Sudah tentu. Anda boleh membersihkan penapis di mana-mana telefon, sama ada Android atau iPhone. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu memuat turun aplikasi Helaian Google terlebih dahulu.

Sekiranya anda ingin membersihkan semua penapis dari hamparan tertentu, berikut caranya:

 1. Buka hamparan.
 2. Ketik butang Tapis (atau ikon corong).

Begitu mudah! Mereka akan hilang sekejap.

Sebaliknya, jika anda ingin membuang satu penapis sahaja, prosesnya sedikit berbeza. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Buka hamparan.
 2. Pilih pelbagai sel.
 3. Ketik tanda tiga titik, untuk lebih banyak pilihan.
 4. Pilih Buang Penapis.
 5. Pilih penapis yang ingin anda alih keluar.

Perbezaan Antara Paparan Penapis dan Penapis

Masalah utama dengan penapis ialah apabila anda menggunakannya, semua orang yang berkolaborasi pada helaian dapat melihatnya. Ini boleh membingungkan, terutamanya jika sebilangan orang mengerjakan spreadsheet tertentu pada masa yang sama.

Helaian Google menyelesaikan masalah ini ketika mereka memperkenalkan Paparan Penapis. Tetapi apa perbezaan antara keduanya? Paparan Penapis membolehkan anda menyaring data tanpa mengubah cara orang lain melihatnya. Anda tidak akan melihat perbezaannya. Bagi anda, ia akan kelihatan sama seperti anda menggunakan penapis.

Kami sangat mengesyorkan menggunakan pilihan ini jika anda berkolaborasi dengan orang lain. Ini menjimatkan masa dan membantu anda mengelakkan kemungkinan salah faham. Sudah tentu, anda sentiasa boleh mematikan penapis dan mestilah sama. Tetapi bagaimana jika anda lupa membuang penapis pada penghujung hari? Orang lain akan terperangkap dengan versi spreadsheet anda.

Bagaimana Membuat Paparan Penapis?

Daripada mengklik butang Tapis, buka menu lungsur di sebelahnya. Pilih pilihan "Buat paparan penapis baru". Tahukah anda bahawa anda boleh membuat banyak paparan penapis dan menyimpan semuanya? Ini adalah pilihan hebat apabila anda mempunyai lebih banyak versi dokumen: satu untuk pelanggan anda, satu untuk rakan sekerja anda, satu untuk rakan luaran, dll.

Untuk membezakannya, anda boleh memberikan nama pada setiap paparan yang ditapis. Walaupun membuat pelbagai paparan penapis boleh menjadi proses yang panjang, sebenarnya menjimatkan masa dalam jangka panjang. Kali berikutnya anda harus mengirim spreadsheet kepada seseorang, anda akan mempunyai versi yang telah dibuat sebelumnya, dan anda tidak perlu repot dengan penyuntingan.

Ini Semua Tentang Penapis

Sekarang anda tahu penapis tidak kekal, dan anda boleh menghapusnya bila-bila masa yang anda mahukan, anda boleh bereksperimen dengannya. Telah terbukti bahawa mereka memberikan lebih banyak kejelasan untuk berfungsi. Dan dengan organisasi yang lebih baik, akan ada lebih banyak ruang untuk idea baru.

Berapa kerap anda menggunakan penapis di Helaian Google? Adakah anda menganggap pilihan ini berguna? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.