Cara Menghapus Cache ARP

Cache ARP berfungsi sebagai perpustakaan kebanyakan entri ARP dinamik. Ini biasanya dibuat apabila alamat IP diselesaikan dari nama host dan kemudian menjadi alamat MAC. Proses inilah yang membolehkan sistem anda berkomunikasi dengan betul dengan alamat IP.

Cara Menghapus Cache ARP

Mengosongkan cache ARP tidak selalu diperlukan. Sebenarnya, dalam kebanyakan kes, but semula suis atau penghala lebih daripada cukup untuk menyelesaikan masalah kependaman atau sambungan. Mengosongkan cache ARP pada dasarnya menyebabkan semua permintaan dalam pangkalan data anda melalui keseluruhan proses ARP lagi.

Pada dasarnya, setiap sambungan yang anda buat sekarang harus menyelesaikan alamat MAC dari alamat IP sekali lagi.

Namun, lama-kelamaan cache ARP boleh menjadi rosak. Entri cache ARP menjadi basi dan penambahan baru ke pangkalan data mungkin tidak selalu menggantikan entri yang sudah habis masa berlakunya dalam koleksi anda.

Apabila ini berlaku, anda akan sering mendapat ralat yang mempengaruhi sistem dan prestasi rangkaian.

Dua tanda umum bahawa cache ARP anda mungkin perlu dikosongkan adalah jika anda tidak dapat memuatkan pelbagai laman web yang berfungsi dengan baik dan jika anda tidak dapat melakukan ping alamat IP tertentu apabila anda mengetahui laman web tersebut berfungsi dengan baik.

Tingkap

Sekiranya anda adalah jenis titik dan klik, anda boleh menggunakan Panel Kawalan untuk membersihkan cache ARP. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukannya.

  1. Cari dan akses Panel Kawalan
  2. Pilih menu Alat Pentadbiran
  3. Klik pada menu Pengurusan Komputer
  4. Cari dan akses Perkhidmatan dan Aplikasi
  5. Tatal ke bawah sehingga anda menjumpai ikon Perkhidmatan Laluan dan Jauh dan mengaksesnya
  6. Gunakan menu drop-down untuk memilih Disabled dan klik OK
  7. Mulakan semula sistem anda
  8. Kembali ke langkah 6 dan pilih Dayakan kali ini dan klik OK

Anda tidak perlu menghidupkan semula sistem anda lagi selepas ini.

Sudah tentu, kaedah paling mudah melibatkan menaip baris arahan mudah. Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah mencari dan membuka tetingkap Prompt Perintah. Anda boleh melakukannya dengan mengklik butang Mula atau menekan butang Windows pada papan kekunci anda secara manual.

Dari sana anda ingin menaip 'cmd' di kotak Carian Mula Windows. Anda mesti melakukan ini untuk semua versi Windows selepas Vista.

Sekiranya anda menggunakan akaun pentadbir, cukup klik ikon cmd atau tekan enter. Sekiranya anda tidak menggunakan akaun pentadbir, anda mungkin perlu mengklik kanan dan memilih jalankan sebagai pentadbir agar perintah NetShell berfungsi.

Anda juga boleh memaksa hak pentadbir jika anda menekan Ctrl-Shift-Enter dan memilih ikon cmd.

Setelah tetingkap Prompt Perintah dibuka, anda perlu memasukkan baris arahan berikut:

IP antara muka netsh hapus arpcache

Ia mesti kelihatan seperti ini

Tekan enter dan berikan beberapa saat untuk menjalankan perjalanannya.

Linux

Menghapus cache ARP di Linux agak serupa. Daripada menggunakan Windows Command Prompt, anda harus membuka prompt terminal. Maka anda harus menjadi root pada sistem anda.

Setelah selesai, anda jalankan arahan berikut secara berurutan:

arp –n

Baris ini membolehkan anda melihat cache ARP anda. Ini akan memberitahu anda jika memerlukan penyegaran atau tidak.

ip –s –s vic flush semua

Perintah ini digunakan untuk membersihkan cache ARP.

arp –n

Dengan menggunakan perintah ini sekali lagi, anda mengesahkan hasilnya. Anda juga dapat membandingkan senarai pra-jelas dengan hasil pasca-jelas dan memahami apa yang salah dengan sistem anda.