Cara Menghapus Cache di Amazon Kindle Fire

Sekiranya anda kehabisan ruang penyimpanan pada tablet Kindle Fire atau Amazon Fire, jangan tergesa-gesa untuk mengembangkan kapasiti simpanan anda. Anda mungkin dapat mengosongkan banyak ruang dan membuat proses tertentu berjalan lebih lancar dan cepat hanya dengan membersihkan cache.

Cara Menghapus Cache di Amazon Kindle Fire

Ini bukan prosedur yang rumit, dan tidak boleh memakan masa lebih dari beberapa minit, tetapi itu boleh membuat perbezaan besar untuk tablet anda. Langkah yang akan diambil bergantung pada tablet Fire yang anda miliki tetapi semuanya terperinci dalam artikel ini.

Mengapa Kosongkan Cache?

Sebelum anda memadam perkara yang mungkin tidak diinginkan, ada baiknya untuk mengetahui apa sebenarnya data cache dan mengapa data itu ada.

Setiap kali anda menjalankan aplikasi atau membuka laman web atau melakukan prosedur standard lain, beberapa data sementara disimpan di peranti anda yang berkaitan dengan itu. Titik data adalah untuk memberikan akses lebih cepat ke perkara yang sama pada masa akan datang. Anggaplah ia sebagai menyimpan gambar halaman dari buku sehingga anda tidak perlu membaca keseluruhan buku pada kali anda mahu membacanya.

tab api

Walaupun anda hanya mengunjungi laman web sekali atau anda berhenti menggunakan aplikasi, data cache masih ada, menunggu untuk digunakan lagi. Apabila cukup banyak data ini terkumpul, ia dapat menjadi sebahagian besar simpanan anda yang dikhaskan untuk perkara-perkara yang tidak lagi anda perlukan.

Sekarang, penting untuk diperhatikan bahawa tablet menyimpan data cache kerana berkaitan dengan setiap aplikasi individu, bukan secara keseluruhan. Oleh itu, anda mesti membersihkan data yang disimpan dalam cache untuk setiap aplikasi secara berasingan.

Mengosongkan Cache pada Generasi ke-5 dan ke atas

Pada masa penulisan, tablet Fire ada pada generasi kesembilan mereka, tetapi prosedur ini akan berfungsi untuk mana-mana daripadanya bermula dari generasi kelima hingga. Sekiranya anda membeli tablet Fire baru selepas 2015, kemungkinan tablet anda termasuk dalam kategori ini.

Kaedah yang dijelaskan di sini adalah untuk menghapus data cache pada penyemak imbas internet Sutera, yang merupakan penyemak imbas lalai tablet. Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas lain, anda boleh menggunakan kaedah yang serupa dengan aplikasi tersebut.

  1. Buka aplikasi penyemak imbas Sutera pada tablet anda;
  2. Di sudut kiri atas, ketuk ikon hamburger (☰) untuk membuka menu;
  3. Dari menu, akses "Tetapan".
  4. Kemudian, pilih "Privasi" dan ketuk "Melayari Data".
  5. Sekarang anda akan melihat serangkaian pilihan perkara yang boleh anda padamkan. Anda pasti mahu mencentang kotak "Cache" tetapi pergi ke senarai dan tandakan semua perkara lain yang mungkin tidak anda perlukan. "Kuki dan Data Tapak" misalnya, tidak penting.
  6. Setelah mencentang semua kotak, ketuk butang "Kosongkan" di dekat bahagian bawah dan data yang disimpan dalam cache akan dihapus.

Itu berlaku untuk membersihkan data cache pada tablet gen ke-5, dan sekali lagi hanya untuk penyemak imbas. Sekiranya anda ingin menghapus data untuk aplikasi lain secara individu, anda dapat melakukannya dengan mengakses "Tetapan" dan kemudian "Aplikasi" telefon. Kemudian, ketuk "Kelola Aplikasi yang terpasang" dan cari aplikasi yang ingin anda hapus dan ketuk padanya, kemudian cari pilihan "Penyimpanan".

Di layar menu penyimpanan, Anda akan memiliki pilihan untuk "Paksa Berhenti" dan "Kosongkan Cache". Kadang kala anda perlu menghentikan aplikasi sebelum anda mengosongkan cache.

Mengosongkan Cache pada Model Terdahulu

Sekiranya anda mempunyai tablet Kindle Fire yang lebih lama, anda akan menggunakan kaedah yang sedikit berbeza.

pembesar

  1. Dari skrin utama anda, ketuk "Web".
  2. Anda akan menemui butang menu di bahagian bawah skrin, ketuk padanya dan pilih "Tetapan".
  3. Anda akan ditawarkan pilihan untuk "Hapus Semua Data Cookie", hapus cache, dan kosongkan sejarah. Periksa yang anda mahu hapus dan kemudian ketik "OK".

Ini adalah proses yang lebih mudah pada model lama. Sekiranya anda ingin membersihkan data aplikasi individu, anda boleh melakukannya dengan kaedah yang dijelaskan di atas.

Cache yang Jelas adalah Cache yang Bahagia

Menghapus cache pada mana-mana peranti mudah alih adalah amalan yang baik, tetapi sangat berguna jika anda kekurangan ruang penyimpanan. Ia cepat dan mudah dan kemungkinan tablet anda juga dapat berjalan dengan lebih lancar.

Prosesnya berbeza bergantung pada generasi tablet Amazon's Fire yang anda miliki. Untuk tablet yang lebih baru, anda harus melalui beberapa langkah lagi, terutamanya jika anda membersihkan data penyemak imbas. Data penyemak imbas adalah perkara paling biasa yang ingin dihapuskan oleh orang dan di sinilah sebahagian besar kesesakan akan berlaku. Namun, membayar untuk menghapus data aplikasi individu juga melalui tetapan peranti.

Apa kaedah lain yang anda tahu untuk membersihkan ruang simpanan yang sangat diperlukan? Sekiranya anda mempunyai kaedah khas, bagikan di bahagian komen di bawah!