Cara Menambah Helaian Google ke Slaid Google

Membuat persembahan melibatkan penyampaian idea anda dengan berkesan kepada orang lain. Mampu menggunakan data spreadsheet dalam tayangan slaid, terutama yang dapat diperbaharui dengan mudah, tentu dapat membantu dalam hal ini

Cara Menambah Helaian Google ke Slaid Google

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan Helaian Google ke persembahan Slaid Google anda, bersama dengan petua berguna lain untuk memanfaatkan integrasi.

Helaian Google dan Integrasi Slaid Google

Slaid Google adalah program persembahan yang sangat berguna yang hanya memerlukan akaun Google Drive. Walaupun program itu sendiri pada dasarnya percuma, program ini tetap dilengkapi dengan banyak ciri yang dapat dimanfaatkan untuk keuntungan anda.

Contohnya, ambil integrasi Helaian Google. Dengan memautkan spreadsheet ke persembahan Google Slide anda, anda dapat dengan mudah memaparkan data lembaran kerja yang ada tanpa perlu memasukkannya secara manual. Integrasi ini dilengkapi dengan ciri tambahan pembentangan yang diperbaharui setiap kali hamparan itu diedit. Anda tidak boleh memandang rendah mengenai kepentingan data terkini ketika cuba membuat persembahan yang tepat.

tambah helaian google ke slaid google

Menambah Jadual pada Pembentangan Anda

Menambah carta Helaian Google ke persembahan Slaid Google anda adalah proses yang mudah. Anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Buka persembahan Google Slaid yang ingin anda satukan carta anda. Klik nombor slaid yang anda mahu paparkannya.

 2. Buka fail Helaian Google dari mana anda memerlukan data.

 3. Pilih data yang ingin anda gunakan dengan mengklik dan menyeret kursor anda.

 4. Klik kanan dan pilih Salin, atau klik Edit di menu atas kemudian klik Salin.

 5. Pada Persembahan Slaid Google anda, klik kanan pada slaid tujuan dan pilih Tampal, atau klik Edit di menu atas kemudian klik pada Tampal.

 6. Tetingkap kecil akan muncul menanyakan kepada anda jika anda mahu jadual dihubungkan ke hamparan. Pilih pilihan yang anda mahukan. Pilihan Pautan ke spreadsheet membolehkan anda mengemas kini jadual ke dalam persembahan setiap kali hamparan asal dikemas kini. Memilih Tampal yang tidak dipautkan hanya akan menyalin data semasa dalam fail. Klik pada Tampal untuk meneruskan.

 7. Anda boleh menyesuaikan jadual yang ditampal dengan mengklik dan menyeret sudut atau sisi. Arahkan kursor ke sudut atau sisi meja sehingga kursor berubah menjadi anak panah berkepala dua. Pegang dan seret sehingga meja sesuai dengan saiz yang anda mahukan.

Sekiranya anda ingin mengubah julat data yang disertakan dalam jadual yang dipautkan, anda boleh mengkliknya, dan kemudian klik pada ikon pautan di sebelah kanan atas. Seterusnya, ikuti langkah berikut:

 1. Pada menu pilih Change Range.

 2. Edit julat data pada tetingkap kecil yang muncul, kemudian klik OK.

Anda boleh mengedit lembaran kerja dari Slaid Google, dengan mengklik Open Source dari Menu Pilihan Terpaut. Sekiranya fail Helaian Google telah diperbaharui, baik melalui Slaid Google, atau di Lembaran Google sahaja, anda akan diberi pilihan untuk mengemas kini. Butang Kemas kini kecil akan muncul di kanan atas meja. Klik untuk mengemas kini data anda.

Perhatikan bahawa semasa jadual dihubungkan ke Google Slaid, siapa pun yang mempunyai akses ke fail Google Slides juga akan mempunyai akses ke jadual Google Spreadsheet. Tidak masalah jika pengguna sendiri tidak mempunyai izin untuk mengakses fail Helaian Google, selagi dihubungkan, mereka akan dapat melihatnya.

Menambah Carta pada Pembentangan Anda

Anda juga boleh menambahkan carta yang dibuat dalam Helaian Google ke persembahan Google Slaid anda. Untuk melakukannya, ikuti arahan berikut:

 1. Buka persembahan yang ingin anda masukkan carta. Pilih slaid yang harus ditampal.

 2. Klik Masukkan pada menu atas, arahkan kursor ke atas Carta, kemudian klik Dari Helaian.

 3. Anda akan diberi pilihan untuk memasukkan carta dari Google Drive anda. Sebaik sahaja anda menemui hamparan yang anda perlukan, klik Pilih.

 4. Sekiranya anda ingin memautkan spreadsheet ke Slaid Google, pastikan kotak pilihan di sebelah kanan bawah diaktifkan. Setelah selesai, pilih Import.

 5. Perhatikan bahawa jika Spreadsheet tidak mempunyai carta maka butang Import akan berwarna kelabu.

 6. Carta boleh disesuaikan dengan mengikuti arahan yang sama untuk penyesuaian jadual di atas. Pilihan untuk carta yang dipautkan terhad untuk memutuskan tautan dan membuka fail sumber.

 7. Segala kemas kini yang dibuat pada fail asal dapat dilihat pada grafik dengan mengklik ikon Kemas kini ketika muncul di kanan atas carta.

Menunjukkan Maklumat Berkaitan

Fail Helaian Google yang dipautkan membolehkan anda menunjukkan maklumat yang berkaitan dengan persembahan anda tanpa perlu menyalin data secara individu. Pilihan pengemaskinian memastikan bahawa data tersebut selalu terkini untuk fail itu sendiri. Mampu menunjukkan maklumat yang tepat akan memberi sumbangan besar kepada persembahan yang disampaikan dengan baik.

Adakah anda mempunyai petua lain tentang cara menambahkan Helaian Google ke persembahan Google Slaid? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.