Cara Menghapus Partition Cache di Android Oreo

Sebilangan besar pengguna Android tidak menyedari ciri sistem yang disebut Recovery Mode. Sebenarnya, banyak yang tidak akan memerlukan pilihan yang ada dalam mod ini. Ia digunakan untuk fungsi peringkat sistem yang tidak ada kaitan dengan operasi sehari-hari. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara dalam Mod Pemulihan yang dapat membantu menyelesaikan masalah yang lebih serius pada peranti anda. Sekiranya anda menjalankan Android Oreo (versi 8.0), belajar tentang Mod Pemulihan mungkin berguna. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara menggunakan salah satu fungsi terpenting yang terdapat dalam Mode Pemulihan. Ia dipanggil "Lap partition cache." Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Cara Menghapus Partition Cache di Android Oreo

Partition Cache

Cache adalah lokasi penyimpanan yang digunakan untuk penyimpanan data sementara oleh perisian yang berjalan pada peranti. Peranti yang berbeza menggunakan fungsi cache dengan cara yang berbeza. Dalam sistem berasaskan Android, terdapat partisi di penyimpanan peranti yang didedikasikan secara eksklusif untuk cache. Aplikasi menggunakan partisi ini untuk menyimpan data sementara. Ini termasuk kelayakan masuk, sejarah terkini, dan tetapan antara lain. Secara amnya, ini semua mesti berfungsi dengan lancar tanpa pengguna memperhatikan apa-apa. Akan tetapi, seiring waktu, partisi cache dapat mengisi dan melambatkan operasi. Apabila ruang hampir habis, masalah juga dapat timbul dengan aplikasi yang berlainan yang berusaha mengakses sektor cache yang sama. Konflik ini dapat menyebabkan konflik yang mungkin merosakkan aplikasi atau bahkan seluruh perangkat. Sekiranya peranti anda lambat atau anda sering mengalami kerosakan aplikasi atau OS, partisi cache anda mungkin berlebihan.

Apa yang Dilakukan oleh Pembersihan Partisi Cache?

Menghapus partisi cache anda akan menghapus semua data sementara yang tersimpan di sana secara kekal. Ini tidak termasuk perkara seperti foto, penanda halaman dan perkara lain yang telah anda simpan. Secara amnya, hanya aplikasi yang mempunyai akses ke partisi cache, dan tidak ada apa-apa yang anda muat turun atau simpan di sana. Akibatnya, penghapusan partisi cache tidak merosakkan. Anda mungkin perlu log masuk ke beberapa aplikasi atau menyesuaikan beberapa tetapan, tetapi anda tidak akan kehilangan sesuatu yang penting. Bergantung pada keadaan anda, menghapus partisi cache dapat mengosongkan penyimpanan peranti yang ketara. Aplikasi anda akan berjalan lebih cepat dan ini akan menghilangkan konflik yang berlaku.

Cara Menghapus Cache

Menghapus partisi cache dari Recovery Mode sangat mudah. Oleh kerana kebanyakan pengguna sangat tidak biasa dengan mod ini, mungkin kelihatan menakutkan. Tetapi kami sedia membantu. Oleh itu, ikuti arahan di bawah untuk menghapus partisi cache anda.

 1. Matikan peranti anda
 2. Serentak tekan dan tahan tiga kekunci perkakasan berikut: Rumah, Kuasa dan Naikkan Kelantangan
 3. Tahan kekunci ini sehingga peranti mula boot
 4. Anda akan melihat teks biru kecil di sudut atas yang bertuliskan "PEMULIHAN PEMBUATAN ...."
 5. Tunggu beberapa minit semasa peranti boot. Anda mungkin melihat beberapa logo yang berbeza. Bersabarlah.
 6. Anda akan diberikan beberapa pilihan di antara muka yang dilucutkan sepenuhnya
 7. Dalam Mod Pemulihan, skrin sentuh tidak berfungsi. Anda akan menggunakan butang kelantangan dan kuasa untuk menavigasi menu
 8. Tekan kelantangan ke bawah sehingga "Wipe cache partition" diserlahkan
 9. Tekan butang kuasa untuk memilihnya
 10. Sahkan dengan menatal ke bawah ke "Ya" dan pilih
 11. Cache akan dikosongkan dan peranti akan reboot

Peringatan!

Ini akan mempercepat peranti anda, membebaskan beberapa storan dan menghilangkan kebanyakan masalah kerosakan. Terdapat beberapa perangkap yang perlu diperhatikan semasa menjalani proses ini. Perkara pertama yang perlu diberi perhatian ialah perbezaan antara kekunci kelantangan dan naik pada langkah 2. Proses yang sama menggunakan kelantangan kelantangan dan bukannya naik akan boot ke pemuat ROM. Ini adalah ciri yang jauh lebih maju yang boleh menyebabkan masalah perkakasan dan keselamatan yang serius. Kecuali anda benar-benar tahu apa yang anda lakukan, kami tidak mengesyorkan bermain-main dengan ciri ini.

Perkara kedua yang perlu diperhatikan adalah perbezaan antara "Wipe cache partition" dan "Wipe data / factory reset." Kedua-dua pilihan bersebelahan dalam menu Mode Pemulihan. Mereka berdua bermula dengan kata "Lap." Tetapi mereka melakukan perkara yang sangat berbeza, dan salah satu itu boleh menyebabkan masalah kepada anda. Menghapus partisi cache tidak merosakkan dan membiarkan data anda utuh. Menghapus data, yang dikenali sebagai "reset kilang", akan menghapus SEGALANYA. Sekiranya anda menetapkan semula peranti anda dari kilang, anda akan mempunyai persekitaran yang sama dengan yang baru. Sekiranya anda belum menyandarkan peranti anda, elakkan ini !! Reset kilang digunakan untuk menyelesaikan masalah yang lebih serius. Anda mungkin perlu menggunakannya pada suatu ketika, tetapi pastikan untuk membuat sandaran peranti anda terlebih dahulu. Jika tidak, anda akan kehilangan semua foto, mesej, tetapan aplikasi dan apa sahaja yang anda letakkan di peranti anda.