Cara Menghapus Cache di Amazon Fire Stick

Amazon Fire Stick adalah peranti yang sangat berguna yang membolehkan anda menikmati hampir semua perkhidmatan streaming, dari Netflix dan Hulu hingga perkhidmatan langsung seperti Sling atau DirecTV Now. Anda juga menikmati perkhidmatan streaming dan kedai filem Amazon, serta ratusan aplikasi dan permainan.

Cara Menghapus Cache di Amazon Fire Stick

Anda mungkin menyedari bahawa Fire Stick anda semakin perlahan apabila anda menggunakannya. Sekiranya anda menjadi pemilik Fire Stick yang bangga selama bertahun-tahun sekarang, anda mungkin ingin membersihkan cache pada peranti anda untuk mempercepatnya, terutamanya jika anda menggunakan Kodi. Artikel ini menerangkan apa itu cache, bagaimana ia digunakan, dan bagaimana menghapusnya di Fire Stick anda.

Apa itu Cache Memory?

Memori cache adalah ruang khusus di mana peranti menyimpan segala macam fungsi dan data yang berulang kali digunakan dalam aplikasi. Jenis storan ini membolehkan aplikasi memulakan dengan lebih pantas dan berfungsi dengan lebih cekap. Contohnya, jika anda melayari laman web di Google Chrome, penyemak imbas akan menyimpan maklumat yang sering digunakan sehingga memuatkannya lebih cepat setiap kali. Cache serupa dengan memori utama tradisional, tetapi direka untuk proses yang lebih ringan dan cepat.

Seperti yang anda bayangkan, aplikasi menyimpan pelbagai data yang akhirnya akan memperlahankan peranti anda. Agak ironis, memandangkan tujuan memori cache adalah untuk memastikan sesuatu bergerak dengan berkesan. Senario ini adalah mengapa penting untuk mengekalkan cache untuk perisian yang berbeza. Sebilangan aplikasi menggunakan cache jauh lebih banyak daripada yang lain, jadi periksa yang paling kerap anda gunakan terlebih dahulu. Semakin banyak data yang diproses oleh aplikasi, semakin besar kemungkinan memori cachenya tinggi.

Kosongkan Codi Kodi Anda melalui Tetapan

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan aplikasi tertentu, inilah berita baiknya: membersihkan cache di Fire Stick sangat mudah.

  1. Pergi ke menu utama Fire Stick anda. Setelah sampai, pergi ke "Tetapan" dan kemudian "Urus Semua Aplikasi yang Dipasang."

  2. Pilih aplikasi untuk melihat maklumat seperti ukuran file, penyimpanan data, dan ukuran cache.

  3. Pergi ke "Kosongkan cache" untuk menghapus semua fail sementara.

Masa yang singkat akan berlalu ketika menghapus cache, walaupun waktu yang tepat akan berbeza-beza bergantung pada seberapa besar cache aplikasi. Bilas dan ulangi seberapa banyak aplikasi yang anda mahukan.

Kodi on Fire Stick Besar di Cache

Kodi adalah aplikasi seperti aplikasi lain, tetapi kemungkinan cache lebih banyak daripada aplikasi lain. Pengguna mencari cara untuk memasang Kodi di Fire TV Stick kerana mereka menyukai aplikasi terkenal. Sekiranya anda salah seorang daripada mereka, cache anda mungkin lebih banyak masalah daripada pengguna Firestick tradisional. Jadi, ikuti proses yang sama seperti di atas, tetapi pastikan anda memilih Kodi terlebih dahulu. Sekiranya peranti anda bergerak perlahan dan anda memasang Kodi, kemungkinan itu adalah masalah terbesar.

Walau apa pun, adalah bijak untuk mengosongkan cache anda dengan kerap untuk memastikan peranti anda tetap dalam kawalan, sama ada anda menggunakan Kodi atau tidak.

Aplikasi Tidak Rasmi di Stik TV Api Menggunakan Cache Penting

Fire Sticks sering menjadi perlahan apabila anda memasang aplikasi tidak rasmi seperti Kodi. Oleh itu, jika anda menjalankan Fire Stick yang telah anda tipu dengan pelbagai jenis aplikasi dan tambahan lain, adalah mustahak untuk menghapus cache aplikasi secara berkala. Malangnya, tidak ada pilihan padam secara besar-besaran. Anda mesti mengosongkan cache untuk aplikasi Fire Stick secara berasingan.

CATATAN: Semasa membersihkan cache di aplikasi apa pun, pastikan untuk tidak menekan "Hapus data."

Menggunakan pilihan "Hapus Data" akan menghapus keseluruhan aplikasi, dari penyesuaian dan pilihan hingga data cache dan data yang disimpan. Proses mengembalikan aplikasi ke lalai kilang. Sekarang, dengan andaian anda tidak memadamkan semuanya secara tidak sengaja, peranti anda akan berjalan lebih pantas, dan anda akan mempunyai lebih banyak ruang untuk memuat turun aplikasi lain.

Fire Stick anda akan menjalankan aplikasi dengan lebih pantas, tetapi anda juga akan menjimatkan banyak ruang untuk memuat turun lebih banyak aplikasi yang anda suka. Jangan lupa; tidak pernah memukul "Hapus data" secara tidak sengaja!

Soalan Lazim

Apa yang berlaku apabila saya membersihkan cache aplikasi di Fire Stick?

Sekiranya anda mengikuti langkah-langkah di atas, anda tidak perlu melihat perubahan tingkah laku aplikasi selain Fire Stick anda berkinerja lebih baik. Oleh kerana cache hanya menyimpan fail dan data yang tidak diperlukan, maklumat log masuk anda, sejarah tontonan, dan tetapan dalam aplikasi semuanya tetap utuh.

Saya mengosongkan cache tetapi Fire Stick saya masih berjalan perlahan. Apa lagi yang saya boleh lakukan?

Mengosongkan cache adalah kaedah asas dan tidak invasif untuk menyelesaikan kebanyakan masalah teknikal. Tetapi, jika Fire Stick atau aplikasi anda masih tidak berfungsi, anda mungkin perlu mencuba yang lain. Sebagai contoh, pastikan bahawa aplikasi dan Fire Stick anda semua terkini. Pembangun melepaskan kemas kini baru untuk memperbaiki bug dan menjadikan perisian anda lebih selamat. Fire Stick atau aplikasi yang sangat ketinggalan zaman boleh mempunyai masalah besar.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah menghapus aplikasi atau kandungan yang tidak diperlukan di Fire Stick anda. Semakin banyak kandungan yang anda muat turun, semakin sukar untuk peranti anda berfungsi dengan baik. Cuba nyahpasang beberapa aplikasi yang tidak lagi anda gunakan.

Terakhir, anda boleh mencuba melakukan tetapan semula kilang pada Fire Stick anda. Bergantung pada kerosakan perisian yang menyebabkan masalah anda, ini harus memperbaikinya. Perlu diingat bahawa berbuat demikian bermakna anda akan memadamkan semua dari Fire Stick anda dan memulakan yang baru.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found