Cara Menghapus Cache di Kodi

Perisian pusat media adalah tempat yang bagus untuk menyimpan, menyusun, dan menonton kandungan video anda. Kodi adalah salah satu platform terbaik di luar sana untuk streaming video, audio, dan muzik dari set-top box atau peranti Android ke televisyen dan teater rumah. Kodi mempunyai antara muka yang hebat, perpustakaan tambahan dan plugin yang luas, dan kaedah penyediaan yang cepat dan mudah, jadi tidak hairanlah bahawa begitu banyak orang telah memindahkan semua menonton mereka ke antara muka Kodi yang diperkemas.

Cara Menghapus Cache di Kodi

Sekiranya anda pengguna Kodi lama, anda mungkin menyedari bahawa kelajuan streaming anda menjadi perlahan dan tidak stabil semasa penggunaan biasa. Dengan begitu banyak penggunaan dalam jangka masa yang panjang, tidak menghairankan bahawa Kodi kadang-kadang mempunyai kelembapan dan penyanggaan. Walaupun banyak masalah main balik berlaku dari ketidakstabilan rangkaian atau kelambatan penyanggaan biasa, platform menjadi terlalu lambat untuk digunakan secara umumnya. Setiap kali keadaan ini berlaku, mungkin sudah waktunya untuk mengosongkan cache.

Seperti telefon atau tablet Android, mengosongkan cache di Kodi bukanlah proses yang mesti anda selesaikan dengan kerap. Walau bagaimanapun, proses ini membantu menyelesaikan masalah kecil pada fungsi antara muka dan main balik. Tidak seperti persekitaran Android, membersihkan cache anda di Kodi memerlukan pemalam tambahan.

Cara sebelumnya untuk membersihkan cache termasuk menggunakan add-on Merlin Wizard dan yang serupa lainnya, tetapi repositori tersebut tidak berfungsi lagi.

Untuk panduan ini, kami menggunakan Kodi 19.0 yang berjalan pada PC Windows 10. Selain peranti Kodi anda, sama ada kotak streaming, telefon, atau tablet, pertama sekali anda perlu memasang repositori Super Repo. Super Repo mengandungi banyak tambahan untuk Kodi, dan ia termasuk alat untuk membersihkan cache Kodi yang disebut SIMTECH Wizard.

Memasang Super Repo

Sekiranya anda pengguna Kodi lama, anda pasti akan menambahkan puluhan repositori dan pemalam melalui penyemak imbas fail dalaman. Namun, jika anda baru menggunakan platform ini, ia boleh menjadi agak luar biasa. Jangan risau - memasang Super Repo, atau repositori lain untuk perkara itu, mudah dan pantas.

  1. Mulakan dengan menuju ke menu tetapan Kodi dengan mengklik atau mengetuk ikon roda gigi di menu sebelah kiri. Pilihan ini adalah tempat anda akan mencari penyemak imbas fail dalaman yang diperlukan untuk menambahkan repositori dan pemalam pihak ketiga yang lain.
  2. Pilih pengurus fail, kemudian ketik atau klik dua kali "Tambah sumber" dan pilih "Tiada" pilihan untuk membuka medan teks.
  3. Masukkan "//srp.nu" tanpa tanda petik di lapangan menggunakan papan kekunci terpasang Kodi.
  4. Namakan repositori baru "SuperRepo," kemudian klik "Baik" untuk menambahkan sumber ke Kodi.

Setelah memuat turun SuperRepo, anda perlu memasangnya. Kodi menjadikan ini tidak rumit, tetapi langkah-langkahnya mudah apabila disediakan untuk anda. Kembali ke skrin utama Kodi, dan pilih "Add-Ons" dari menu sebelah kiri. Kemudian pilih item yang dibungkus (kelihatan seperti kotak terbuka) di sudut kiri atas skrin.

Pilih "Pasang dari fail zip," tatal ke bawah dan pilih "SuperRepo." Pilih "Krypton," kemudian "semua," dan kemudian pilih "Superrepo.kodi.krypton.all-0.7.04.zip." Perhatikan bahawa fail zip mungkin mempunyai nama yang berlainan seiring berjalannya waktu dan susunan SuperRepo tambahan menurun, tetapi hanya akan ada satu fail zip di dalam direktori, dan harus mudah untuk mengenal pasti fail mana yang anda perlukan. Pilih "OKEY," dan fail SuperRepo akan diekstrak dari arkib zip.

Sekarang, anda perlu memasang fail ke Kodi. Pilih "Pasang dari repositori" (betul di atas "pasang dari fail zip"), kemudian klik "Super Repo Semua." Muncul senarai keseluruhan kategori tambahan. Anda boleh meneroka alat tambah ini pada masa lapang, tetapi buat masa ini, pilih "Tambah Program," kemudian "SIMTECH WIZARD," dan kemudian pilih "Pasang."

Menggunakan Simtech Wizard

Sekarang setelah anda memasang Simtech Wizard, anda perlu membukanya sehingga anda dapat membersihkan cache Kodi itu! Kembali ke menu utama (biasanya dengan menekan "Backspace") dan klik "Add-ons." Pilih "Alat tambah program" dan kemudian pilih "Simtech Wizard."

Menggunakan Simtech Wizard untuk Kosongkan Kodi Cache Anda

Ketik wizard untuk memulakan add-on. Pilih "Alat Penyelenggaraan SIMTECH" dan kemudian "Pilihan Bersih / Lap."

Klik atau ketik "Kosongkan cache" arahan, dan pengesahan dipaparkan. Teruskan dan pilih "Padam." Serangkaian dialog akan muncul, menanyakan apakah anda ingin menghapus direktori tertentu, mulakan semula Kodi, dan lain-lain. Hanya terima semua arahan, dan semua masalah cache anda akan hilang!

Mengosongkan Kodi Cache di Firestick

Walaupun Kodi tidak mempunyai pilihan asli untuk membersihkan cache, anda boleh melakukan tindakan ini di Firestick anda. Sangat mudah dan mudah seperti membersihkan cache.

Untuk mengosongkan cache di Firestick anda, lakukan perkara berikut:

  1. Tatal ke atas dan klik "Tetapan" di bahagian atas skrin utama Firestick.
  2. Pilih "Aplikasi."
  3. Klik "Urus Aplikasi yang Dipasang."
  4. Pilih "Kodi."
  5. Pilih "Kosongkan cache."
  6. Sahkan tindakan membersihkan cache.

Sekiranya anda menyedari bahawa anda menghadapi masalah dengan perlambatan di Firestick atau Kodi tidak bertindak dengan betul, melakukan langkah di atas dapat menyelesaikan masalah yang anda hadapi.

Jangan lupa bahawa masalah buffering dan streaming juga dapat timbul dari masalah rangkaian. Oleh itu, jika anda masih mengalami masalah streaming setelah membersihkan cache, periksa tetapan penghala dan modem anda, atau hubungi ISP anda dengan masalah kelajuan rangkaian.

Akhirnya, ingat bahawa penstriman dari beberapa repositori Kodi sering kali tidak dapat diramalkan atau tidak stabil, jadi selalu pastikan anda menggunakan repositori yang selamat dan sah.