Cara Menghapus Cache di Xbox One

Pada asasnya berkaitan dengan mana-mana peranti elektronik yang berkaitan dengan komputer, kadangkala anda perlu menyelesaikannya. Perkara yang sama berlaku jika anda pemilik Xbox One. Apa maksud kita? Pemacu keras anda di Xbox One mungkin dipenuhi dengan barang-barang yang tidak perlu, dan barang-barang tersebut memerlukan ruang dan sumber daya yang diperlukan untuk memastikan semuanya berjalan dengan cepat dan lancar. Sama seperti kekacauan dapat membangun di pejabat lama, kekacauan juga dapat membangun dalam data anda.

Cara Menghapus Cache di Xbox One

Perkara pertama yang harus dicuba jika anda menyedari masa muat yang lebih lama atau kehilangan pep pada Xbox One anda adalah melakukan reset. Jangan risau, ini bukan tugas yang sukar. Ia cukup mudah, jadi anda tidak boleh kehilangan apa-apa dalam prosesnya.

Mari kita lihat cara untuk membersihkan Cache di Xbox One anda.

Tetapkan Semula Xbox One Anda

Anda mungkin mahu melakukan tetapan semula keras pada Xbox One jika anda baru-baru ini mengemas kini atau mengalami gangguan bekalan elektrik dan masalahnya dihentikan. Mungkin permainan tersekat di layar muat atau anda menghadapi masalah log masuk.

 • Tekan terus butang kuasa di Konsol Xbox One anda selama 10 saat semasa menyala.
 • Kemudian, Xbox One anda dimatikan.
 • Apabila dimatikan sepenuhnya, ketik butang kuasa sekali lagi dan konsol Xbox One anda dihidupkan semula.

Selepas tetapan semula, fail dan data anda tetap utuh, tetapi cache telah dihapus. Kemungkinan besar anda telah melakukan ini sebanyak mungkin tanpa mengetahui bahawa itulah yang anda lakukan.

Cabut palam Xbox One anda

Cara lain untuk membersihkan cache dan menetapkan semula bekalan kuasa di Xbox One adalah dengan mencabutnya.

 • Matikan konsol Xbox One anda dengan butang kuasa di bahagian depan konsol atau dengan pengawal Xbox One anda. Anda boleh menahan butang yang kelihatan seperti logo Xbox, di bahagian atas bahagian atas pengawal, jika anda memutuskan untuk pergi ke arah itu.
 • Cabut kabel kuasa dari Xbox anda sekurang-kurangnya 10 saat. Penting untuk mengikuti peraturan 10 saat sehingga bekalan kuasa juga diset semula bersama dengan konsol Xbox One anda.
 • Setelah menunggu selama 10 saat, pasangkan kembali kabel kuasa ke bahagian belakang Xbox One anda.
 • Kemudian, mulakan semula Xbox One anda dengan butang kuasa di bahagian depan konsol atau dengan pengawal Xbox One anda.

Jadi, sekarang anda telah menetapkan semula bekalan kuasa pada Xbox One anda dan membersihkan cache juga.

Gunakan Pengawal Xbox One anda

Untuk memulakan semula Xbox One anda dengan alat kawalan anda, yang harus anda lakukan ialah;

 • Tekan butang logo pada pengawal Xbox One anda, kemudian gunakan tongkat kiri untuk turun ke tetapan, yang merupakan ikon roda gigi di kiri bawah layar anda.
 • Seterusnya, pilih 'tetapan' dengan butang A pada pengawal Xbox One anda.
 • Gunakan tongkat kiri pada pengawal anda sekali lagi untuk turun ke ‘restart console’ dan tekan butang A sekali lagi untuk memilihnya.
 • Gerakkan batang kiri pengawal anda untuk menyorot 'Mulakan semula' dan tekan butang A. Konsol Xbox One anda akan reboot sebaik sahaja anda melakukannya.
 • Skrin Xbox One berwarna hijau dengan Logo putih akan muncul semasa konsol anda dimulakan semula. Ia akan mengambil masa beberapa saat dan kemudian anda akan masuk semula ke Xbox One anda, dan anda akan tiba di skrin utama di konsol anda.

Oleh itu, anda kini dapat menetapkan semula konsol Xbox One dan mengosongkan cache. Anda juga dapat menetapkan semula bekalan kuasa yang terpasang pada Xbox One anda juga.

Ini sangat berguna jika Xbox One anda mula ketinggalan pada skrin muat permainan atau sebaliknya. Ini juga merupakan cara yang baik untuk membuang semua item seperti fail dan data yang disimpan di cache Xbox One anda untuk mendapatkan kembali beberapa sumber dan mendapatkan prestasi yang lebih baik dari konsol anda.