Cara Menghapus Cache di Plex

Plex adalah pelayan pusat media yang kuat yang membolehkan anda menubuhkan perpustakaan media yang diperibadikan dalam talian dan kemudian mengaksesnya dari semua peranti anda - PC, tablet, komputer riba, telefon pintar, atau apa sahaja yang anda ada. Seperti mempunyai saluran media berasaskan awan anda sendiri yang hanya dapat anda akses. Plex hadir dalam versi percuma dan berbayar (terdapat sejumlah ciri versi berbayar, tetapi yang utama ialah versi aplikasi mudah alih berbayar membolehkan anda menonton video sepanjang masa, sementara aplikasi mudah alih percuma hanya akan membiarkan anda tonton video selama satu minit).

Cara Menghapus Cache di Plex

Setelah anda menyediakan akaun Plex, anda akan diberikan pelayan maya pada sistem Plex. Kemudian, anda boleh mula memuat naik semua filem, muzik, foto dan banyak lagi, yang kemudian anda dapat melihat di mana sahaja anda memasang Plex - hanya streaming kandungan anda dari pelayan maya anda.

Seperti perkhidmatan streaming, peranti atau aplikasi apa pun, kadang-kadang perkara menjadi ketinggalan zaman atau kelihatan lembap semasa main semula. Ini sering disebabkan oleh terdapat banyak data dalam cache aplikasi. Cache adalah tempat Plex menyimpan fail secara tempatan untuk mempercepat akses anda ke file tersebut. Contohnya, jika anda menonton pertunjukan, Plex mungkin memuat turun keseluruhan pertunjukan ke direktori cache semasa anda menonton, dan kemudian memainkan rancangan tersebut dari cache peranti tempatan anda. Namun, jika cache menjadi penuh dengan banyak fail dan fragmen fail, ia dapat memperlahankan pemutaran kerana aplikasi Plex harus melihat semua fail cache tersebut setiap kali anda memintanya untuk melakukan sesuatu. Mengosongkan cache anda secara berkala akan menghilangkan masalah ini dan dapat meningkatkan prestasi aplikasi klien Plex anda.

Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda cara membersihkan cache di Plex. Perhatikan bahawa anda mempunyai cache terpisah untuk setiap peranti yang anda gunakan. Anda tidak semestinya perlu membersihkan cache pada setiap peranti setiap masa - hanya pada peranti yang ingin anda gunakan.

Mencari Cache di Plex

Lokasi direktori cache berbeza-beza bergantung pada sistem operasi pada perangkat di mana anda memasang Plex.

Tingkap

Pada PC Windows, cache anda terletak di direktori pengguna anda. Buka tetingkap Explorer dan arahkan ke "% LOCALAPPDATA% Plex Media ServerPlug-in SupportCaches"

Di direktori Caches akan ada subdirektori untuk pelbagai rancangan dan filem yang telah anda tonton. Anda boleh memadam direktori masing-masing atau semuanya sekaligus, semuanya bergantung kepada anda.

MacOS

Sekiranya anda menggunakan Mac untuk pemasangan Plex anda, maka di pencari Mac anda lakukan perkara berikut.

  • Klik Go kemudian navigasi ke Go to Folder dan pilih. Pergi ke Folder Mac
  • Selanjutnya masukkan ~ / Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / Pelayan Media Plex / Sokongan Plug-in / Cache di kotak Masuk teks ke folder Folder. Kemudian, klik butang Go. Pergi ke
  • Padamkan folder di mana anda mahu cache dibersihkan. Folder cache Mac

Semudah itu!

Linux

Terdapat banyak variasi Linux yang berbeza. Walau bagaimanapun, lokasi pelayan Plex di Linux biasanya seperti ini:

· $ PLEX_HOME / Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / Pelayan Media Plex / Sokongan Pemalam / Cache

Seperti Windows dan Mac, hapus subdirektori yang ingin anda hapus.

Android

Plex juga membolehkan anda memasang aplikasinya pada telefon pintar atau tablet Android anda. Sekiranya anda ingin membersihkan cache aplikasi di telefon atau tablet anda, sangat mudah untuk menyelesaikannya. Skrin dan nama perintah yang tepat mungkin sedikit berbeza bergantung pada versi Android anda, tetapi secara umum:

  • Leret ke bawah di bahagian atas peranti Android anda dan ketuk tetapan, ikon berbentuk roda gigi. Tetapan Android
  • Seterusnya, tekan telefon di Aplikasi atau Aplikasi di bawah telefon. Tetapan Android Aplikasi
  • Kemudian pilih pengurus aplikasi. Pengurus aplikasi
  • Pilih Semua Aplikasi di menu lungsur. Tatal ke bawah sehingga anda melihat aplikasi Plex tersenarai. Aplikasi Plex
  • Ketuk dan pilih storan. Storan aplikasi Plex
  • Akhirnya, ketik butang kosongkan cache. Itu sahaja - cache aplikasi Plex anda kini jelas. Kosongkan cache Aplikasi

Anda sekarang boleh terus dan terus melihat atau mendengar media anda.

Kesimpulannya

Apabila anda mula melihat kelakuan perlahan pada pelayan Plex anda, salah satu penyelesaian yang mudah untuk masalah ini adalah membersihkan data cache. Sekarang anda tahu bagaimana melakukannya untuk sistem operasi Windows, Mac atau Linux dan Android. Yang perlu anda lakukan ialah menavigasi ke lokasi cache pemalam di komputer anda dan memadam direktori yang sesuai. Pada Android menuju ke bahagian Aplikasi, cari aplikasi Plex, dan ketuk butang kosongkan cache.