Cara Menghapus Perbualan Tidak Bercakap

Keupayaan untuk membersihkan sembang Discord adalah salah satu ciri platform yang paling banyak diminta. Namun setelah bertahun-tahun meminta, kami masih tidak dapat membersihkan sembang lama atau menghapus secara besar-besaran yang lebih baru. Terdapat banyak pilihan dan saya akan membimbing anda melaluinya.

Cara Menghilangkan Sembang Perbalahan

Sekiranya anda menguruskan saluran Discord, pengemasan adalah salah satu tugas utama anda. Anda boleh melakukannya secara manual atau menggunakan bot untuk membantu. Sekiranya tidak ada yang lain, anda boleh mengklon saluran anda dan mematikan saluran lama.

Kosongkan sembang perbalahan secara manual

Ini jelas merupakan cara yang panjang dan membosankan untuk membersihkan perbualan Discord. Ia memberi anda lebih banyak kawalan terhadap apa yang akan dihapuskan. Sekiranya anda mempunyai beberapa sembang berguna yang anda ingin simpan lebih lama, penghapusan manual berguna.

Petua teratas untuk menghapus sembang secara manual adalah menahan Shift semasa anda melakukannya kerana ini akan melangkau kotak pengesahan yang menjengkelkan yang muncul setiap kali anda menghapuskan.

Inilah yang boleh anda lakukan untuk membersihkan sembang menggunakan proses penghapusan bawaan di Discord.

 1. Navigasi ke Saluran yang ingin anda hapus.
 2. Arahkan kursor ke atas setiap mesej sambil menekan butang Shift.
 3. Klik pada ikon tong sampah untuk menghapus mesej.

Discord tidak akan meminta anda pengesahan bahawa anda ingin membersihkan sembang, mesej akan hilang serta merta. Sebaiknya mulakan di bahagian atas jika anda akan menggunakan kaedah ini. Kerana mesej seterusnya akan segera berlaku, anda dapat menjimatkan banyak masa dengan membiarkan kursor berada dalam satu posisi, menggunakan butang Shift, dan mengklik ikon tong sampah.

Kosongkan perbualan Discord dengan bot

Sejauh ini cara termudah untuk membersihkan saluran anda adalah dengan menggunakan bot. Terdapat bot untuk segala-galanya mengenai tugas Discord dan pengemasan seperti ini adalah cara klasik untuk menggunakannya. Terdapat beberapa bot chat tetapi yang paling biasa adalah menggunakan Bot Mee6.

Untuk menambahkan bot ke Discord, anda perlu menjadi Pentadbir atau mempunyai kebenaran Mengurus Pelayan dalam peranan anda. Sekiranya tidak, anda tidak akan dapat menambah bot. Untuk memeriksa sama ada anda mempunyai kebenaran, lakukan ini:

 1. Pilih pelayan tempat anda menambah bot.

 2. Klik Tetapan Pelayan dari menu di sebelah kanan (anak panah di sebelah kanan nama pelayan anda).

 3. Pilih Peranan dan pastikan sama ada Pentadbir atau Urus Peranan dihidupkan.

Sekiranya anda tidak melihat Tetapan Pelayan atau tidak dapat menukar Pentadbir atau Mengurus Pelayan, anda tidak mempunyai kebenaran yang mencukupi dan perlu bercakap dengan pemilik pelayan. Sekiranya anda mempunyai kebenaran dan salah satu tetapan tersebut diaktifkan, anda boleh menambahkan bot.

Menambah Bot

Untuk tujuan artikel ini, kami akan menggunakan bot Mee6. Bot serba boleh dan dipercayai ini dapat digunakan untuk melakukan banyak tugas pentadbiran di Discord. Termasuk, membersihkan sembang.

Untuk menambah bot, lakukan ini:

 1. Pergi ke laman web ini dan pilih Tambah ke Discord(Pastikan halaman ini terbuka).

 2. Beri kuasa bot di saluran anda.

 3. Pilih pelayan yang ingin anda hapuskan.

 4. Beri kuasa bot untuk pelayan itu.

 5. Kembali ke laman web MEE6.

 6. Pilih pelayan yang baru anda tambahkan dari sudut kanan atas jika belum dipilih, kemudian klik pada Penyederhana pilihan dan klik Ya apabila diminta.

 7. Kembali ke pelayan anda dan taip ! jelas, ! jelas10, atau ! jelas100. Mana-mana yang paling sesuai.

Anda juga boleh membersihkan sembang dari individu jika anda perlu. Ini berguna jika seseorang telah menjadi toksik atau mempunyai amukan yang tidak mahu dilihat oleh siapa pun. Gunakan arahan ‘! Clear @NAME’ untuk membersihkan seratus mesej sebelumnya dari pengguna yang namanya anda ganti NAME.

Terdapat bot lain yang dapat membersihkan sembang. Bot lain yang berguna dan popular ialah CleanChat. Ia berfungsi dengan cara yang sama

Kosongkan Perbualan Discord dengan Menglon dan Menutup

Sekiranya bot tidak cukup untuk anda, adalah mungkin untuk mengklon server dan mematikan yang asli. Dengan cara itu anda menjaga pengguna dan tetapan utama anda tetapi menyingkirkan sejarah sembang dan kekacauan. Ini adalah cara yang jelas untuk membersihkan sembang tetapi ia berjaya. Anda boleh mengklon pelayan anda secara manual atau menggunakan bot.

Untuk mengklon pelayan secara manual, lakukan ini:

 1. Pilih pelayan yang ingin anda kloning dalam Discord.
 2. Klik kanan dan pilih Tetapan Pelayan.

 3. Dari menu di sebelah kiri, pilih Templat Pelayan.

 4. Masukkan nama untuk templat anda dan klik Hasilkan Templat.

 5. Klik Templat Pratonton butang yang dipaparkan di bawah pautan templat anda.

 6. Pilih Buat.

 7. Apabila anda meninggalkan menu tetapan, pelayan baru anda akan berada dalam senarai pemisah anda.

 8. Padamkan pelayan asal.

Anda boleh menggunakan bot untuk melakukannya juga jika anda mahu. Terdapat beberapa dari mereka yang akan mengklon server. DiscordServerCloner di GitHub telah disarankan beberapa kali, begitu juga Cloner. Kedua-dua bot akan menyimpan salinan pelayan anda agar anda dapat memulihkannya seperti yang diperlukan.

Mana-mana kaedah yang anda gunakan, anda perlu menambahkan semula bot yang anda ada di pelayan asal anda tetapi semua yang lain harus sama seperti yang anda suka.

Dari semua ini, bot pelepasan sembang mungkin yang paling mudah. Mereka terhad kerana mereka hanya dapat membersihkan sembang dari 14 hari sebelumnya tetapi membuat kerja singkat untuk membersihkan sembang dan pengemasan umum. Sekiranya anda cukup bernasib baik untuk mempunyai pelayan yang meriah, saya sangat mengesyorkan untuk menggunakan salah satu bot ini.

Soalan Lazim

Sekiranya anda mempunyai lebih banyak soalan mengenai penyederhanaan sembang Discord, kami ada jawapannya di sini!

Bolehkah saya mengeluarkan seseorang dari pelayan?

Sekiranya anda seorang pentadbir, anda mungkin perlu melarang atau menendang seseorang yang secara konsisten melanggar piawaian Pelayan anda. Dengan melayari profil pelanggar, anda boleh mengklik pilihan untuk menyekat orang itu.

Bolehkah saya mempunyai banyak Bot pada satu pelayan?

Tentunya! Bot memudahkan penyesuaian dan pengurusan pelayan anda di Discord. Anda boleh menambah beberapa, masing-masing dengan peranan dan tugas yang berbeza, untuk pengalaman yang lebih lancar.

Bolehkah saya memadamkan hanya satu mesej?

Ya, cari mesej dan klik tiga garis mendatar hingga ke kanan. Pilih ‘Padam Mesej’ dan ia akan hilang.