Cara Menghapus Pemformatan dalam Dokumen Google

Dokumen Google, pesaing dalam talian Google untuk program seperti Microsoft Word dan Apple's Pages, adalah alat yang hebat untuk membuat dokumen dan berkolaborasi dengan orang lain mengenai perubahan. Dengan itu, anda boleh mengedit fail pemprosesan perkataan secara bersama di dalam penyemak imbas anda!

Salah satu ciri Dokumen terbina dalam kegemaran saya adalah kemampuannya membersihkan format dari teks, jadi jika anda kembali dan menyedari bahawa petikan yang anda tampal mempunyai banyak perkataan yang berani, anda boleh membuangnya tanpa perlu taip semula kandungan. Begini cara kerjanya! Perhatikan bahawa saya menggunakan macOS di tangkapan skrin saya tetapi langkah asasnya berfungsi pada platform lain yang dapat mengakses Dokumen.

Cara Menghapus Pemformatan dalam Dokumen Google

Kosongkan Pemformatan dalam Dokumen Google

Untuk memulakan, buka atau buat dokumen baru di Google Docs dan tampal beberapa teks dari sumber luar. Ini boleh dari Apple Mail, halaman web, atau hampir semua aplikasi. Untuk tindakan menyalin dan menampal, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci (Command-C untuk menyalin dan Command-V untuk ditampal di macOS).

Sekarang, dalam banyak kes, teks yang anda tempelkan akan mempunyai format sumber asalnya. Ini bermaksud bahawa teks yang ditampal tidak akan sesuai dengan format fon lalai dokumen anda, dan juga tidak akan sesuai dengan format blok teks yang ditampal lain jika berasal dari sumber yang berlainan.

Teks yang ditampal di Google Docs

Mungkin ada beberapa kes di mana anda ingin mengekalkan pemformatan sumber yang asal, dan anda tidak peduli dengan fon, saiz, dan gaya yang tidak konsisten dalam dokumen anda. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, anda mungkin mahu mengelakkan perkara ini dan memastikan keadaan tidak seragam.

Salah satu penyelesaian untuk ini adalah dengan menggunakan Tampal tanpa pemformatan pilihan, terdapat di Edit menu di Google Docs, atau dengan menggunakan pintasan papan kekunci Perintah-Shift-V (atau Control-Shift-V untuk sistem operasi lain).

Dokumen Google '

Ini mengambil teks yang ada di papan keratan anda dan hanya menempelkan teks biasa tanpa pemformatan.

Perhatikan bahawa item menu ini tidak muncul di semua penyemak imbas; "Tampal tanpa pemformatan" tidak ada dalam Dokumen dalam Safari, misalnya, tetapi jalan pintasnya, Option-Shift-Command-V, masih berfungsi dan melakukan perkara yang sama. (Di Chrome pada Mac, jalan pintas tersebut disenaraikan sebagai Perintah-Shift-V, tetapi Opsyen-Perintah-Shift-V akan berfungsi juga jika anda suka kemudahan hanya perlu mengingat satu jalan pintas.)

The Tampal tanpa pemformatan perintah baik ketika anda menampal teks baru ke dalam dokumen anda. Tetapi bagaimana jika anda sudah mempunyai dokumen yang sudah lengkap dengan teks, dan anda ingin membuang semua format yang tidak konsisten?

Teks Terpilih dalam Dokumen Google

Cara Menghapus Semua Pemformatan dalam Dokumen Google

Penyelesaian di sini adalah dengan menggunakan Pemformatan yang jelas pilihan, terletak di Format> Pemformatan yang jelas item menu atau jalan pintasnya. Anda juga boleh menggunakan jalan pintas Clear format, iaitu Tanda Balik Perintah. Cukup pilih sebahagian atau semua dokumen yang ada, dan gunakan pilihan menu atau pintasan papan kekunci.

Semua format teks yang anda pilih akan segera dihapus, dan anda akan dibiarkan dengan teks yang sepadan dengan teks Dokumen Google lalai.

Sekarang, terdapat beberapa perbezaan yang perlu dipertimbangkan di sini. Apabila anda menggunakan "Tampal tanpa pemformatan," Dokumen akan menghilangkan semua pautan dan gambar dan sebagainya, seperti yang saya sebutkan. Selain itu, ia akan memadankan konten yang ditampal dengan fon apa pun yang anda gunakan dalam teks di sekitarnya, jadi jika anda beralih dari Arial ke Comic Sans (yuck), misalnya, teks yang ditampal akan sesuai dengan gaya itu. Walau bagaimanapun, "Pemformatan yang jelas" tidak berfungsi; pasti akan melucutkan teks fonnya, tetapi tidak semestinya memaksanya untuk memadankan apa yang ada di sekitarnya. Juga, ia tidak akan membuang pautan atau gambar, jadi jika itu yang anda mahu lakukan, rancanglah lebih awal! Atau kembali dan salin semula teks anda dan letakkan kembali penggunaannya Edit> Tampal tanpa pemformatan. Bagaimanapun, pastikan bahawa anda mengaitkan petikan anda dengan betul dan bahawa anda mempunyai kebenaran untuk menggunakannya! Itulah petua CYA saya untuk hari ini.