Cara Menghapus Cache Google Play di Android

Walaupun Android dianggap sebagai sistem operasi yang hebat, ia masih tidak kebal terhadap bug. Aplikasinya cenderung mendapat kadangkala buggy dan tidak responsif. Play Store Google, misalnya, kadang-kadang tidak dapat memuat turun apa pun, atau bahkan tidak akan membiarkan anda membukanya.

Cara Menghapus Cache Google Play di Android

Terdapat banyak sebab dan penyelesaian yang berbeza untuk masalah berkaitan dengan ini dan fungsi aplikasi Android yang lain, jadi tetap bersama kami dan lihat apakah ada yang berikut membantu anda.

Kosongkan Cache dan Data Aplikasi

Ini adalah barisan tindakan pertama jika anda telah memastikan bahawa anda tersambung ke internet dan sambungannya cukup kuat. Sama seperti aplikasi Android lain, anda dapat membersihkan cache aplikasi Play Store dan, jika perlu, data aplikasi. Perlu diingat bahawa melakukan yang terakhir memaksa anda untuk log masuk dan menyiapkan aplikasinya lagi.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke Tetapan.

 2. Pergi ke menu "Aplikasi" (atau yang serupa).

 3. Cari Gedung Google Play pada senarai aplikasi.

 4. Pilih "Storan."

 5. Pilih "Kosongkan cache" atau "Hapus data."

 6. Lancarkan Play Store sekali lagi dan lihat apakah ini membantu.

Periksa Storan dan Kad SD

Jangan lupa bahawa ruang simpanan yang rendah dapat mengelakkan telefon anda berfungsi dengan betul. Perkara yang sama berlaku untuk Play Store memuat turun atau memasang aplikasi.

Selain itu, mungkin ada masalah dengan kad SD mengenai penyediaannya. Cuba keluarkan dan masukkan sekali lagi untuk memastikan anda memasukkannya dengan betul.

Matikan atau Mulakan Semula Telefon

Langkah paling tidak berbahaya seterusnya ialah menghidupkan semula telefon:

 1. Untuk membuka menu penutupan, tekan dan tahan butang Daya.
 2. Pilih "Matikan" atau "Mulakan semula". Pilihan ini mungkin mempunyai label yang berbeza pada telefon pintar anda.

 3. Sekiranya anda mematikan telefon anda, tekan dan tahan butang Daya untuk menghidupkannya semula.

Periksa Kemas kini OS

Sekiranya anda belum mengemas kini sistem operasi anda, mungkin sudah waktunya untuk melakukannya sekarang. Google Play Store biasanya dilengkapi dengan OS, sebab itulah kemas kini mungkin dapat membantu.

 1. Cari menu Tetapan.

 2. Pergi ke "Sistem."

 3. Pilih "Kemas kini perisian" dan lihat apakah ada kemas kini yang tersedia.

Nyahpasang Kemas Kini

Cara lain untuk mencuba dan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan aplikasi adalah menghapus semua kemas kini. Anda akan dapat memasangnya semula kemudian:

 1. Untuk kaedah ini, anda perlu disambungkan ke internet, lebih baik Wi-Fi.
 2. Pergi ke Tetapan.

 3. Cari "Aplikasi & pemberitahuan" atau menu yang diberi nama serupa. "Aplikasi" juga merupakan label yang sering dilihat.

 4. Pada senarai aplikasi, ketuk "Google Play Store." Sekiranya anda tidak dapat melihatnya, cuba cari "Semua aplikasi" atau tab berlabel serupa.

 5. Ketik "Nyahpasang kemas kini." Sekiranya ini langsung tidak tersedia untuk anda, cuba ketik tiga titik menegak atau cari pilihan ini di beberapa menu yang serupa.

 6. Tekan "OK" untuk mengesahkan bahawa anda mahu melakukan ini, kemudian cuba gunakan Play Store sekali lagi.

Keluarkan Akaun Google dan Tambahnya Kembali

Apabila keadaan menjadi salah, anda boleh mengalih keluar akaun Google anda dari peranti anda dan kemudian menambahkannya lagi. Namun, perhatikan bahawa melakukan ini akan menghapus data yang berkaitan dengan akaun dari peranti Android anda.

Di bahagian lain, anda tidak akan kehilangan data yang ada di awan Google. Juga, sebahagian besarnya kembali setelah anda menambahkan akaun ke peranti anda (sekali lagi). Namun, anda harus membuat sandaran data penting sebelum mengikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan.

 2. Pergi ke "Pengguna & akaun."

 3. Ketik Google dan kemudian pilih akaun Google yang perlu anda hapus.

 4. Ketik "Alih Keluar" dua kali.

 5. Masukkan kata laluan telefon anda (jika ada) untuk menghapus akaun ini jika diminta.

Untuk mengembalikan akaun:

 1. Masukkan tab "Pengguna & akaun" di menu Tetapan sekali lagi.

 2. Ketuk "Tambah akaun" dan teruskan ke "Google."

 3. Peranti anda akan memberi anda arahan selanjutnya. Ikut mereka.

 4. Lancarkan Play Store.

 5. Di kanan atas, ketik gambar profil atau inisial anda.

 6. Semua akaun yang ada akan muncul. Cari akaun anda. Cuba gunakan Play Store sekarang.

Memperbaiki Android

Ini adalah semua penyelesaian utama yang boleh anda ikuti untuk menyegarkan Play Store atau membuatnya berfungsi semula. Anda juga boleh melakukan tetapan semula kilang, tetapi itu mungkin terlalu banyak. Apa yang hebat tentang Android ialah kebanyakan langkah ini berlaku untuk semua aplikasi dan bukan hanya di Google Play Store. Oleh itu, anda boleh menggunakannya untuk aplikasi lain, tetapi pastikan anda telah menyandarkan semua data penting anda sebelum ini.

Adakah anda pernah mengalami masalah dengan Google Play Store? Apa yang anda lakukan untuk menyelesaikannya? Beritahu kami dalam komen di bawah.