Cara Menghapus Rantai Kunci pada Mac

Keychain Access adalah aplikasi pada peranti macOS yang menyimpan maklumat dan kata laluan akaun anda, mengurangkan jumlah maklumat yang harus anda ingat dan uruskan. Walau bagaimanapun, secara lalai, jika anda menukar kata laluan anda, gantungan kunci akan tetap mengingat kad lama. Ini sangat mengecewakan, jadi mengetahui cara membersihkan Rantai Kunci anda boleh menjadi perkara yang sangat berguna.

Cara Menghapus Rantai Kunci pada Mac

Faedah Akses Rantai Kunci

Walaupun pilihan penyimpanan kata laluan lalai yang disertakan dengan penyemak imbas menjalankan tugas mereka dengan baik, Akses Rantai Kunci lebih daripada itu. Setiap kali anda mencuba dan mengakses laman web, pelayan rangkaian, akaun e-mel, dan bahkan item lain yang dilindungi lulus (pelbagai aplikasi), aplikasi Akses Rantai Kunci akan memberi anda pilihan untuk menyimpan kata laluan. Semua kata laluan yang disimpan akan disimpan dengan selamat di dalam aplikasi.

Akses Rantai Kunci menyimpan dan mengambil kata laluan, nama pengguna, dan maklumat lain dengan selamat. Ini bermakna anda boleh menjadikan kata laluan lebih kompleks, yang bermaksud keselamatan akaun lebih banyak lagi. Namun, anda harus ingat kata laluan induk tertentu, dan itu adalah pas masuk untuk komputer anda. Sekiranya seseorang mendapat akses ke Mac anda, mereka juga akan mendapat akses ke Keychain Access.

Akses Rantai Kunci, sebagai aplikasi Mac, dapat diselaraskan dengan rantai kunci iCloud, aplikasi yang membolehkan anda berkongsi rantai kunci, merentas peranti. Ini sangat penting jika anda ingin mengakses akaun anda dari komputer lain, semasa dalam perjalanan. Dengan rantai kunci iCloud, Akses Rantai Kunci sentiasa tersedia untuk anda.

cara membersihkan rantai kunci

Mengapa Kosongkan Rantai Kunci?

Dengan aplikasi hebat, berguna, selamat, dan berfungsi dengan baik, anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda ingin membersihkan kata laluan dan maklumat yang tersimpan di dalamnya. Kadang kala, orang lupa kata laluan mereka. Tentunya ini pernah berlaku kepada anda pada masa lalu. Sebagai alternatif, anda mungkin mengalami pelanggaran keselamatan dan ingin menukar setiap kata laluan yang anda miliki.

Mengosongkan rantai kunci anda bermaksud menghapus sekumpulan maklumat akaun yang disimpan dengan selamat. Ini sering dilakukan semasa menukar alamat e-mel dan keseluruhan prosesnya sangat mudah dan mudah. Orang juga melakukan ini semasa mereka menjual atau memberikan Mac mereka.

Jangan Padam sebentar lagi

Apabila anda menukar kata laluan, aplikasi Keychain akan meminta anda untuk mengganti kata laluan lama dengan yang baru. Namun, jika tidak, anda mesti melakukannya secara manual. Anda tidak perlu memadamkan keseluruhan senarai kata laluan dalam aplikasi Keychain (melainkan jika anda mahu). Jangan pergi untuk menghapus seluruh rangkaian maklumat Rantai Kunci anda jika tidak mengemas kini satu kata laluan secara automatik.

Pertama, anda harus cuba menjalankan Alat Pembaikan Rantai Kunci. Lakukan ini dengan pergi ke folder / Aplikasi / Utiliti anda dan jalankan Keychain dari sana. Dari bar menu, pilih Keychain Access, diikuti oleh Keychain First Aid. Masukkan maklumat yang diperlukan dan klik Repair kemudian Start untuk sebarang masalah yang terlibat. Sekiranya masalah berlanjutan, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengosongkan Akses Rantai Kunci.

Memadamkan Rantai Kunci

Rantai kunci adalah bekas yang dienkripsi yang digunakan untuk menyimpan kata laluan dan nama akaun untuk pelayan, aplikasi, stesen pangkalan AirPort, laman web, dll. Gantungan kunci juga dapat digunakan untuk menyimpan maklumat sulit, seperti PIN, nombor kad kredit, dan akaun bank. Sekiranya anda ingin menghapus rantai kunci dengan alasan apa pun, harap diingat bahawa setelah anda menghapus rantai kunci, keseluruhan maklumatnya akan dihapuskan. Walau bagaimanapun, anda boleh mendapatkan semula item kemudian jika anda ingat kata laluan.

Untuk menghapus rantai kunci, pilih Lihat -> Tunjukkan Gantungan Kunci di aplikasi Akses Rantai Kunci pada Mac anda. Pilih rantai kunci yang ingin anda hapus dan pergi ke Pilih Fail dan kemudian klik Padam Rantai Kunci [nama rantai kunci]. Apabila diminta, klik Padam Rujukan.

Memulihkan Item dari Rantai Kunci yang Dihapus

Nasib baik, memulihkan rantai kunci yang dipadam adalah mungkin. Semua item yang disimpan dalam rantai kunci yang dipadamkan anda dapat dipulihkan. Sebenarnya sangat mudah; akses aplikasi Keychain Access, pergi ke File -> Add Keychain, dan pilih fail keychain yang dihapuskan.

Mengosongkan Akses Rantai Kunci

Ini pada dasarnya bermaksud membersihkan kelayakan untuk alamat e-mel tertentu. Setiap kata laluan untuk alamat e-mel yang berkenaan akan dihapus.

Klik ikon carian Spotlight di sudut kanan atas skrin desktop Mac anda. Anda juga dapat mengakses Pencarian Spotlight dengan menekan Command + Space pada papan kekunci. Ketik Akses Rantai Kunci dan pilih Akses Rantai Kunci dari senarai hasil untuk membuka aplikasi. Di sudut kanan atas tetingkap aplikasi, anda akan melihat medan carian. Masukkan alamat e-mel yang ingin anda hapus maklumat Akses Rantai Kunci.

Seterusnya, anda akan melihat senarai laman web, aplikasi, dan perkara lain yang anda gunakan untuk menggunakan e-mel tersebut. Padamkan setiap entri yang anda tidak perlukan lagi.

kunci rantai kunci yang jelas pada mac

Susun Kata Laluan Anda

Dengan begitu banyak perkhidmatan internet untuk mengingati kata laluan anda, mudah untuk semuanya menjadi tidak kemas. Sekiranya anda pernah memutuskan untuk beralih ke satu akaun e-mel, disarankan untuk menghapus semua kata laluan yang disimpan dari akaun e-mel lama anda dengan aplikasi Keychain Access. Pastikan untuk memikirkan perkara dan merancang semuanya terlebih dahulu.

Adakah anda pernah menggunakan aplikasi Akses Rantai Kunci selain daripada permintaan Safari yang biasa? Pernah ada masalah menggunakannya? Jangan ragu untuk membuka bahagian komen dengan soalan, nasihat, dan pengalaman.