Cara Menghapus Dokumen Terkini di Microsoft Word

Ingin menjadi master Word? Ingin tahu bagaimana membersihkan dokumen terbaru di Microsoft Word? Perlu menjinakkan pilihan pemformatan pelik Word? Atau cari perkataan atau frasa tertentu dalam dokumen dengan pantas? Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda semua perkara dan banyak lagi.

Cara Menghapus Dokumen Terkini di Microsoft Word

Saya menghabiskan sebahagian besar setiap hari dalam Microsoft Word. Saya mempunyai hubungan cinta benci dengannya. Saya suka bahawa ia terus dikembangkan dan ciri-ciri baru ditambahkan tetapi saya benci bahawa ia menjadi lebih rumit dan nampaknya menjauhkan diri daripada menjadi pemproses kata menjadi sesuatu yang tidak dimaksudkan. Dengan lebih banyak ciri terdapat lebih banyak masalah dan masalah dan itu bukan perkara yang baik.

Walaupun begitu, Word adalah pemproses kata yang hebat dan layak untuk dikuasai. Berikut adalah beberapa helah yang boleh anda gunakan untuk menjinakkannya.

Kosongkan Dokumen Terkini dalam Microsoft Word

Dokumen terkini adalah ciri kualiti hidup yang membolehkan anda memanggil dokumen yang anda gunakan baru-baru ini dengan cepat. Sekiranya anda mahu membersihkannya, anda boleh. Cara anda melakukan ini bergantung pada cara anda mengatur Word.

Sekiranya anda mempunyai Word untuk dibuka secara langsung dalam dokumen baru, lakukan ini:

 1. Buka Word dan pilih Fail.

 2. Pilih Buka dari menu sebelah kiri.

 3. Klik kanan dokumen dari panel tengah dan pilih Kosongkan Dokumen yang tidak dilepas.

 4. Sahkan penyingkiran.

Sekiranya anda membuka Word ke skrin percikan:

 1. Pilih Terkini di menu sebelah kiri.

 2. Klik kanan dokumen dan pilih Kosongkan Dokumen yang tidak dilepas.

 3. Sahkan penyingkiran.

Sekarang senarai dokumen terbaru anda mesti kosong.

Anda boleh mematikan dokumen terkini jika anda mahu.

 1. Pilih Fail dari dalam dokumen dan kemudian Pilihan.

 2. Sekarang, pilih Mahir dari menu di sebelah kiri.

 3. Di bawah Paparan, tetapkan Tunjukkan bilangan Dokumen Terkini ini hingga sifar.

Ini akan menghentikan senarai dokumen baru-baru ini.

Pemformatan Jalur Kata

Word mempunyai overhead pemformatan yang besar yang tidak selalu berfungsi di aplikasi lain. Selalunya lebih baik melucutkan format Word sama sekali dan buat semula di tempat tujuan. Ini benar terutamanya jika karya tersebut disiarkan di web.

 1. Pilih semua kandungan dalam Word yang ingin anda hilangkan formatnya.
 2. Seterusnya, tekan Ctrl + Space atau pilih ikon pemadam di bahagian Font dari pita Home.

Dalam beberapa dokumen, Ctrl + Space tidak berfungsi sehingga ikon pemadam menjadi pilihan anda. Sebagai alternatif, salin kandungan dari Word dan tampalkan ke Notepad atau Notepad ++ kerana ia akan mempunyai kesan yang sama.

Tambah Pautan Hiper ke Word dengan pantas

Penerbitan ke web biasanya akan merangkumi hyperlink. Adalah mudah untuk menambahkannya menggunakan menu klik kanan tetapi jika anda seperti saya, anda akan menekan Terjemahan dan bukannya Tambah Pautan sesering tidak. Lebih baik menggunakan Ctrl + K sebagai gantinya. Sorot teks yang akan dihubungkan dan tekan jalan pintas. Lebih mudah!

Cari dan Ganti Kata atau Frasa di Word

Untuk penyuntingan, melalui dokumen panjang mencari kata atau frasa tertentu untuk dibetulkan akan memakan masa. Gunakan Ctrl + F sebagai gantinya. Tetingkap utama akan membolehkan anda mencari kata atau frasa anda dan akan membawa anda terus ke sana.

Bar Navigasi Kata

Pilih anak panah ke bawah di sebelah kotak dan pilih Ganti. Tambahkan kata sasaran dan kata ganti anda dan biarkan program melakukan yang lain.

Tampal Tanpa Pemformatan

Walaupun anda menetapkan tingkah laku tampal lalai untuk menggunakan pemformatan destinasi, ia jarang berlaku. Entah bagaimana pemformatan sumber nampaknya ada walaupun anda memilih penggunaan format tujuan secara manual. Lebih mudah menggunakan Ctrl + Shift + V sebagai gantinya. Ini memaksa Word membuang format dan menampalnya dalam teks biasa agar anda dapat memformat seperti yang diperlukan.

Anda juga boleh mengklik Pelukis Format berhampiran sudut kiri atas skrin dan pilih keperluan pemformatan pes anda ..

Sorotan Dua Klik

Bosan dengan menyeret tetikus ke teks untuk disorot? Dapatkan huruf atau tanda baca lain yang diserlahkan? Saya buat itulah sebabnya saya cuba ingat untuk menggunakan penekanan dua klik. Klik tetikus di awal kawasan yang ingin anda sorot, tahan Shift dan klik di hujung tempat yang ingin anda sorot. Bagus ya?

Gunakan Smart Lookup sebagai Kamus

Smart Lookup adalah ciri kemas yang membolehkan anda memeriksa kata-kata atau frasa dalam talian dari dalam Word. Sorot perkataan atau frasa, klik kanan dan pilih CariPerkataan atau Frasa'. Gantikan teks yang dikutip dengan kata atau frasa yang diserlahkan, 'Pencarian Pintar'Digunakan dalam contoh ini.

Anda mungkin perlu mengaktifkannya pada kali pertama tetapi selepas itu anda dapat mencari makna, kata alternatif, subjek pautan dan macam-macam dari dalam bar sisi Word.

Itu hanya beberapa petua untuk menguasai Microsoft Word. Ada yang ingin anda kongsi dengan pembaca kami? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found