Cara Menghapus Roku yang Baru Ditonton

Dengan Roku, anda mendapat akses ke pelbagai saluran, lebih daripada 3,000 daripadanya pada saat penulisan ini. Secara semula jadi, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana memadam senarai rancangan dan saluran yang baru ditonton.

Cara Menghapus Roku yang Baru Ditonton

Tidak seperti YouTube, Netflix, atau Amazon Prime Video, Roku tidak mempunyai bahagian ‘Baru Ditonton’ di mana anda dapat melihat semua kandungan yang telah anda tonton pada masa lalu. Saluran yang paling popular (seperti yang disebutkan sebelumnya) mempunyai pilihan untuk melihat dan menghapus sejarah tontonan anda.

Oleh itu, jika anda mengalirkan kandungan pada peranti Roku atau akaun Roku, bagaimana anda membuang semua bukti jejak?

Terus membaca untuk penjelasan, serta petua tentang cara menambah dan membuang saluran.

Menghapus Sejarah Yang Baru Ditonton

Walaupun Roku kemungkinan besar mencatat apa yang anda tonton, maklumat ini tidak diketahui umum dan tidak ada yang disebut "baru-baru ini ditonton" atau "menonton sejarah" pada perangkat Roku. Yang boleh anda lakukan ialah membuang saluran dan tidak ada yang tahu bahawa anda pernah menonton sesuatu di atasnya.

Mengapa Menambah Saluran?

Jawapannya agak mudah: menggunakan peranti Roku anda dengan sepenuhnya. Sekiranya anda tidak memasang saluran Showtime, anda tidak akan dapat streaming kandungan Showtime. Sekiranya anda tidak memasang HBO Now, anda tidak akan dapat melihat kandungan yang ada di HBO Now.

Perkara yang sama berlaku untuk perkhidmatan streaming lain, Hulu, Amazon Video, Sling, malah YouTube. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ini seperti memasang aplikasi pada telefon pintar anda.

Menambah Saluran

Terdapat pelbagai cara untuk menambah saluran yang diinginkan. Cara yang paling mudah dan mudah adalah menavigasi ke Rumah, menggunakan Jarak Jauh Roku anda, dan melayari senarai saluran yang ada, di sana.

roku baru-baru ini menonton

Anda mungkin akan melihat yang paling popular dengan serta-merta dan anda mungkin perlu menatal ke bawah untuk mencari yang paling popular. Kelemahan kaedah ini adalah bahawa tidak semua saluran akan dipaparkan di sini dan anda tidak akan dapat menaip saluran yang anda cari.

Cara lain untuk menambahkan saluran adalah dengan menavigasi kembali ke skrin Utama dan tatal ke bawah sehingga anda sampai ke Saluran Penstriman kemasukan. Ini adalah kaedah terbaik untuk melayari saluran di Roku. Terdapat beberapa kategori yang tersedia, seperti Pilihan, Baru, Kandungan 4K UHD yang Tersedia, Percuma Paling Popular, Paling Popular, Roku Mengesyorkan, dan lain-lain. Anda juga boleh melayari saluran mengikut genre, seperti Filem & TV, Permainan, Berita, dll.

Dalam senarai ini, anda akan dapati Cari Saluran pilihan. Sekiranya anda tidak dapat mencari saluran yang anda cari, pilih pilihan ini dan taipkan nama yang dimaksud.

Sebaik sahaja anda menemui saluran yang diinginkan, sorotnya, dan kemudian pilih Tambah saluran. Ini akan memasang saluran secara automatik pada pemain Roku anda. Sekiranya anda telah membuat pin untuk peranti Roku, anda akan diminta memasukkannya. Masukkan jika perlu dan pilih ‘Tambah saluran. 'Anda seharusnya dapat melihat saluran yang ditambahkan di skrin Utama anda.

roku

Anda juga boleh menambah saluran menggunakan aplikasi Roku mudah alih anda. Pergi ke Kedai saluran dan cari saluran yang ingin anda tambahkan. Pilih Tambah saluran dan itu sahaja!

Mengeluarkan Saluran

Mengeluarkan saluran jauh lebih mudah daripada menambahkannya. Cukup pergi ke skrin Utama anda, pilih Rumah, dan cari saluran yang ingin anda alih keluar dengan menatal senarai. Sekarang, bukannya memasuki saluran, tekan tanda bintang atau * butang pada Roku Remote anda. Tatal ke bawah ke Alih keluar saluran pilihan dan pilih. Sahkan dan saluran akan dikeluarkan.

Sekiranya anda melanggan saluran, anda harus berhenti berlangganan terlebih dahulu dan kemudian membuangnya. Untuk melakukan ini, anda harus menavigasi ke saluran yang dimaksudkan dan menekan tanda bintang (*) kunci pada alat kawalan jauh anda. Pergi ke Urus langganan, kemudian pilih Batalkan langganan, dan sahkan. Setelah anda membatalkan langganan, tekan butang tanda bintang sekali lagi dan rujuk arahan untuk membuang saluran dari atas.

Senarai dan Saluran

Menambah dan membuang saluran Roku cukup asas dan mudah. Mengeluarkannya lebih mudah. Ini adalah salah satu sebab mengapa Roku begitu popular - sangat mudah dan tidak membuat anda sakit kepala. Juga, tidak ada senarai "ditonton baru-baru ini" yang menjengkelkan yang mungkin memberitahu keluarga anda bahawa anda telah melakukan hubungan seks dengan Sex and the City pada hujung minggu lalu.

Berhenti mengikuti Filem dan Rancangan

Salah satu perkara yang rapi mengenai platform Roku ialah semua kandungan anda berada di satu tempat, tetapi untuk menambahkannya, sistem ini akan membolehkan anda mengikuti artis, filem, dan hiburan kegemaran anda juga.

Bahagian ‘Feed Saya’ Roku akan menunjukkan kepada anda semua kandungan yang anda ikuti. Sekiranya anda ingin membuang item ini menggunakan alat kawalan jauh dan pergi ke bahagian ‘Suapan Saya’. Tinjau senarai dan apabila anda mengetuk filem, anda perlu menatal lagi untuk mengklik pilihan ‘Berhenti mengikuti filem ini’.

Anda juga boleh melakukan carian untuk kandungan yang pernah anda cari pada masa lalu. Gunakan pilihan carian untuk mencari artis, tajuk, pengarah, atau apa sahaja yang anda cari, setelah anda mengklik pilihan yang relevan, klik butang berhenti mengikuti.

Soalan Lazim

Adakah Roku menjejaki sejarah tontonan saya?

Walaupun kami tidak dapat memastikan sama ada Roku benar-benar melacak sejarah tontonan anda, mereka pasti tidak memaparkannya untuk dilihat oleh orang lain. Sekiranya anda ingin menghapus sejarah tontonan anda, anda perlu pergi ke saluran yang anda tonton dan menghapusnya dari sana.

Bolehkah saya membuang saluran yang baru ditonton?

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Roku sebagai alat kawalan jauh atau jika anda menghidupkan peranti Roku, anda mungkin akan melihat pilihan saluran yang baru ditonton. Malangnya, tidak ada cara untuk menghapuskannya di luar hanya dengan menghapus saluran sama sekali.

Adakah anda pernah mengalami masalah dengan menambah atau membuang saluran Roku? Bagaimana anda suka pengalaman Roku anda setakat ini? Bincangkan ini dan apa sahaja yang berkaitan dengan Roku di bahagian komen di bawah.