Cara Menghapus Cache Spotify

Sekiranya anda menggunakan Spotify secara berkala, anda mungkin menyedari cakera keras anda terisi walaupun anda belum memuat turun sesuatu yang baru. Ini kerana Spotify menyimpan cache pada komputer anda untuk membolehkan aplikasinya berjalan lebih cepat. Walaupun ini sangat mudah, ia boleh menjadi masalah jika ruang cakera anda selalu rendah.

Cara Menghapus Cache Spotify

Dalam artikel ini, anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai memori cache, mengetahui bagaimana Spotify menggunakannya untuk meningkatkan perkhidmatannya dan menemui petua untuk membersihkan cache Spotify di komputer atau telefon anda.

Apakah Ingatan Cache?

Dalam pengkomputeran, memori cache mewakili bahagian dari jumlah ruang penyimpanan yang digunakan oleh perisian (atau bahkan perkakasan) untuk menyimpan data tertentu untuk mempercepat proses pengekstrakan data. Dengan kata lain, memori cache membolehkan perisian mengambil maklumat yang anda minta dengan lebih cepat, hanya dengan menyimpan dan "mengingat" data semasa anda menggunakan perisian.

Walaupun memori cache membantu perisian berjalan dengan lebih lancar, ia dapat memperlambat komputer, tablet, atau peranti mudah alih anda secara signifikan setelah beberapa saat. Seperti yang anda duga, masalah berlaku apabila memori cache tidak dibersihkan.

Oleh kerana Spotify adalah salah satu perkhidmatan muzik digital yang paling popular pada masa ini, penggunanya harus mengetahui cara membersihkan cache. Jika tidak, ia dapat "memakan" simpanan peranti mereka, sehingga tidak cukup ruang untuk memasang perisian baru. Sekiranya anda ingin memuatkan semua lagu yang anda muat turun dan bukannya mengosongkan cache, kami mempunyai artikel tentangnya di sini.

Kosongkan Spotify Cache

Bagaimana Spotify Menggunakan Memori Peranti Anda?

Spotify menggunakan memori yang ada kerana dua sebab. Sebab pertama adalah menyimpan muzik sementara, atau potongan muzik untuk streaming, juga dikenali sebagai caching.

Sebab kedua ialah menyimpan muzik yang dimuat turun sekiranya anda menggunakan Spotify Premium dan mahu perpustakaan anda tersedia untuk streaming luar talian.

Sudah tentu, kami berminat dengan alasan pertama, jadi mari kita jelaskannya lebih jauh.

Setiap kali anda mengalirkan lagu dari Spotify, perisian akan menyimpan trek di suatu tempat dalam memori peranti anda. Dengan melakukan ini, Spotify akan dapat memainkan lagu yang sama dari memori cache secara langsung dan bukannya menyambung dan mengalirkannya dari pelayan.

Ini bermaksud bahawa semakin banyak anda menggunakan Spotify, semakin sedikit memori yang dimiliki peranti anda. Itulah sebabnya perlu membersihkan memori cache peranti anda setiap saat.

Bahagian berikut akan menunjukkan caranya.

Membersihkan Cache Spotify

Oleh kerana Spotify tersedia untuk hampir semua sistem operasi, langkah-langkah membersihkan cache Spotify bergantung pada OS yang dijalankan oleh peranti anda.

Kosongkan Spotify Cache pada Mac

Sekiranya peranti anda menjalankan macOS, anda perlu mengambil langkah berikut untuk menghapus cache Spotify:

Buka Finder dan klik 'Go' di bahagian atas Mac anda. Kemudian klik ‘Komputer’.

Klik dua kali pada Macintosh anda dan pilih 'Pengguna'. Kemudian pilih profil yang anda kosongkan cache.

Pilih folder Perpustakaan.

Cari folder Cache dan buka.

Cari "com.spotify.client".

Mac Clear Spotify Cache

Padamkan folder yang terdapat di dalam "com.spotify.client". Anda boleh menyeret dan melepaskan ini ke tong sampah, atau menggunakan Control + klik untuk mengakses menu untuk menghapus fail.

Sekiranya anda juga ingin membersihkan cache fail luar talian, anda harus mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Pergi ke Perpustakaan.
 2. Pilih Sokongan Aplikasi.
 3. Klik di Spotify.
 4. Padamkan fail "watch-source.bnk".

Kosongkan Spotify Cache pada Windows

Pengguna Windows boleh mendapatkan Spotify baik dari laman web rasmi streamer atau dari kedai Windows. Proses penghapusan cache bergantung pada tempat anda memuat turun versi Spotify anda.

Sekiranya anda telah memuat turun Spotify dari laman web rasmi, lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke cakera tempatan anda (biasanya berlabel C).
 2. Pilih Pengguna.
 3. Pilih folder nama pengguna anda.
 4. Klik pada AppData dan pilih Tempatan.

  Windows Clear Spotify Cache

 5. Di folder Local, klik Spotify.
 6. Padamkan folder Storan.

Sekiranya anda mendapat aplikasi dari Windows Store, inilah yang harus dilakukan:

 1. Ketik "appdata" ke dalam bar carian komputer anda.
 2. Pilih AppData dari hasilnya.
 3. Klik pada Pakej.
 4. Pilih SpotifyAB.SpotifyMusic_zpdnekdrzrea0.
 5. Buka LocalCache dan masukkan folder Spotify.
 6. Buka Data.
 7. Padamkan semua fail dan folder yang terdapat di folder Data.

Kosongkan Spotify Cache pada iPhone

Untuk membersihkan cache Spotify, anda perlu mengunjungi telefon bimbit anda Tetapan dan ketik Am. Ketik Storan iPhone, dan cari 'Spotify.‘Ketik dan pilih‘Muat turun Aplikasi.’

Seperti mengosongkan cache pada peranti lain, ini akan membuang fail dan data yang tidak diperlukan. Melakukan langkah-langkah ini tidak boleh membuang senarai main anda dalam aplikasi atau kelayakan log masuk anda.

Dengan mengandaikan bahawa anda masih menghadapi masalah dengan penyimpanan Spotify, anda boleh memadam dan memasang semula aplikasinya yang baru, tetapi anda perlu masuk lagi.

Kosongkan Spotify Cache pada Android

Sekiranya anda pengguna Android, lakukan perkara berikut untuk membersihkan cache aplikasi Spotify:

 1. Pergi ke Tetapan di telefon anda dan ketik Aplikasi (atau Aplikasi bergantung pada versi OS Android).
 2. Cari dan ketik Spotify.
 3. Ketik ‘Storan’.
 4. Ketik ‘Kosongkan Cache’.

Sama seperti arahan iOS di atas, tindakan ini tidak akan menghilangkan kelayakan masuk anda (tetapi pilihan 'Hapus Data'). Sekiranya anda masih mempunyai masalah penyimpanan dengan Spotify, hapus data atau hapus dan pasang semula aplikasi sama sekali.

Kosongkan Cache di Spotify

Anda juga dapat membersihkan cache Spotify dari dalam aplikasi. Arahannya sedikit berbeza bergantung pada OS yang anda gunakan tetapi mereka sama.

Buka Spotify dan ketuk roda Pengaturan di sudut kanan atas.

Sekiranya anda menggunakan iOS ketik ‘Penyimpanan. ’Kemudian, ketik‘Padamkan Cache.’

Sekiranya anda menggunakan Android ketik ‘Kosongkan cache.’

Kosongkan Lebih Banyak Ruang pada Peranti Anda

Terlepas dari peranti apa yang anda gunakan, memastikan ruang penyimpanan yang mencukupi selalu sangat penting jika anda mahu peranti berfungsi dengan baik.

Seperti setiap perisian yang anda jalankan pada peranti anda, Spotify bergantung pada memori untuk memberikan perkhidmatan yang optimum tanpa menggunakan terlalu banyak lebar jalur anda. Sama ada anda ingin mengosongkan ruang simpanan atau menghapus lagu yang telah anda muat turun untuk didengarkan di luar talian, anda boleh melakukannya dengan membersihkan cache Spotify.