Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada Samsung Smart TV

Kapsyen tertutup sangat berguna. Keterangan tidak hanya membuat TV dapat diakses oleh mereka yang mengalami masalah pendengaran, tetapi juga bagus untuk mengikuti program anda walaupun makan malam di ruang yang penuh sesak, atau untuk menyelesaikan sesi menonton pesta setelah semua orang tidur.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Kapsyen Tertutup pada Samsung Smart TV

Kapsyen malah dapat membantu semasa anda berusaha mempelajari bahasa baru. Tidak kira mengapa anda memperkenalkan kapsyen tertutup dalam hidup anda, tidak diragukan lagi bahawa itu sangat membantu. Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan kapsyen tertutup di Samsung Smart TV.

Kapsyen tertutup, atau CC, berbeza dengan sari kata dalam hal sokongan televisyen, dan kami juga akan menerangkannya. Pertama, mari kita lihat cara menghidupkan dan mematikan kapsyen tertutup pada Samsung Smart TV. Proses ini mungkin sangat serupa dengan pelbagai set televisyen, tetapi tentu saja, kerana setiap pengeluar melakukan semuanya sedikit berbeza, kata-kata dan jalan yang tepat mungkin berbeza.

Menghidupkan Kapsyen Tertutup dengan TV Pintar Samsung

Untuk menghidupkan kapsyen tertutup pada TV pintar Samsung, anda perlu mengakses menu melalui alat kawalan jauh. Dari sana kami menggunakan menu Aksesibiliti.

 1. Hidupkan TV anda dan tekan Menu pada alat kawalan jauh Samsung anda.
 2. Pilih Kebolehcapaian dari menu Umum.
 3. Pilih "Tetapan Kapsyen" dan pilih "Kapsyen" untuk menghidupkan kapsyen
 4. Pilih Mode Kapsyen untuk menyesuaikan bahasa kapsyen.
 5. Pilih Pilihan Kapsyen Digital untuk menukar gaya fon, saiz, warna, warna latar, dan banyak lagi.

Pada TV Samsung yang lebih lama atau yang berada di kawasan yang berlainan, menu mungkin berbeza. Contoh lain untuk mengaktifkan kapsyen tertutup kelihatan seperti ini:

 1. Hidupkan TV anda dan pilih Menu pada alat kawalan jauh Samsung anda.
 2. Pilih Persediaan dan Keutamaan.
 3. Pilih Kapsyen dan kemudian OK.
 4. Laraskan kapsyen jika anda mempunyai pilihan untuk.

Namun, ingatlah bahawa kapsyen terbatas pada pertunjukan yang menyediakannya, jadi jika anda mengikuti arahan ini dan masih tidak mendapat kapsyen, anda mungkin menonton pertunjukan tanpa kapsyen. Sebagai alternatif, jika anda menonton perkhidmatan langganan, seperti Netflix, anda mungkin perlu menghidupkan kapsyen dalam perkhidmatan itu sendiri.

Mematikan Kapsyen Tertutup pada TV Pintar Samsung

Sekiranya anda tidak lagi memerlukan kapsyen tertutup, anda boleh mematikannya dengan cara yang sama seperti yang anda aktifkan.

 1. Tekan Menu di alat kawalan jauh anda.
 2. Pilih Kebolehcapaian dari menu Umum.
 3. Matikan Kapsyen Tertutup di bahagian atas skrin.

Anda tidak perlu mengacaukan tetapan kapsyen kerana anda sudah melakukannya dan tetap mematikannya. Sekiranya anda mempunyai penyediaan menu yang berbeza seperti contoh kedua di atas, ulangi sahaja tetapi pilih dan bukannya aktif. Hasilnya mesti sama.

Pintasan Kebolehcapaian

TV Pintar Samsung yang lebih baru juga mempunyai kemampuan untuk menggunakan Pintasan Aksesibilitas untuk ciri yang biasa digunakan yang dapat meningkatkan pengalaman televisyen bagi mereka yang mempunyai pelbagai kemampuan.

Untuk menggunakan Pintasan, tekan dan tahan butang "Bisukan" pada Smart Remote anda (atau kekunci Volume untuk alat kawalan jauh yang tidak mempunyai butang Bisukan).

Bagaimana Sekiranya Kapsyen Tertutup Saya Tidak Dimatikan?

Bagaimana jika anda melakukan perkara di atas tetapi kapsyen tertutup tidak akan dimatikan? Ini adalah masalah yang sangat biasa dengan semua persediaan TV. Terutama jika anda pernah mempunyai tetamu, pengasuh rumah, pengasuh anak atau sesuatu yang lain. Sekiranya seseorang telah mengaktifkan CC dan anda mencuba melumpuhkannya tetapi ia tidak akan hilang, kemungkinan itu bukan tetapan di TV anda sendiri.

Kapsyen tertutup juga dapat diaktifkan di sumbernya. Itu adalah kotak kabel, kotak satelit, atau mana-mana peranti yang ada di pasaran yang membolehkan anda menonton pelbagai program di TV Pintar anda. Pastikan untuk memeriksa tetapan pada peranti sumber anda dan matikan juga kapsyen tertutup di sana. Walaupun anda mematikannya di TV anda, jika telah diaktifkan pada peranti sumber anda, ia tetap akan dihantar ke TV.

Contohnya, pada Roku, lakukan ini:

 1. Tekan kekunci ‘*’ pada alat kawalan jauh Roku anda.
 2. Pilih Kapsyen Tertutup dan alihkannya ke Mati.
 3. Tekan kekunci ‘*’ sekali lagi untuk keluar dari menu.

Kotak kabel dan satelit dan peranti lain akan berbeza tetapi mengakses Menu, dan kemudian Tetapan biasanya merupakan tempat yang baik untuk memulakan.

Sekiranya kapsyen tersekat (misalnya perkataan yang sama) di skrin anda, maka anda harus mematikan TV anda, biarkan selama 15 saat. Anda juga boleh mencabut sepenuhnya TV selama 15 saat kemudian memasangnya kembali. Setelah dimulakan semula, Kapsyen Tertutup akan hilang.

Apakah Perbezaan antara Kapsyen Tertutup dan Sarikata?

Di permukaan, kapsyen tertutup kelihatan hampir sama dengan sari kata. Bagi mereka yang mempunyai masalah pendengaran, perbezaannya sangat besar.

Subtitle adalah transkripsi semua dialog dalam pemandangan yang ditunjukkan. Ia direka untuk siapa saja yang tidak dapat menggunakan audio asli, dan untuk rancangan TV atau filem yang tidak mempunyai versi yang dijuluki untuk tetap mengikuti apa yang sedang berlaku dan menikmati rancangan TV atau filem. Ia direka khas untuk orang yang tidak memahami bahasa, bukan untuk mereka yang mengalami masalah pendengaran walaupun boleh digunakan oleh kedua-duanya.

Lihat kapsyen tertutup dan anda masih akan melihat dialog teks tetapi anda juga akan melihat lebih banyak lagi. Anda harus melihat keterangan mengenai sebarang latar belakang suara, serta kesan bunyi utama dan audio apa pun di tempat kejadian. Kapsyen tertutup juga akan membezakan antara watak yang mengatakan baris mana, dan jika watak bercakap di luar skrin, ini akan diperhatikan dalam kapsyen. Ideanya adalah untuk menambahkan lebih banyak maklumat kepada penonton untuk melibatkan lebih banyak perkara dengan kandungan penting yang mungkin terlepas ketika suara tidak hadir.

Sarikata direka untuk mereka yang menghadapi masalah memahami bahasa atau memerlukan terjemahan visual perkataan yang dituturkan. Kapsyen tertutup dirancang khusus untuk orang yang kurang upaya pendengaran untuk menyampaikan sebanyak mungkin pemandangan sehingga praktikal sehingga penonton dapat memperoleh kenikmatan maksimum dari itu. Walaupun kapsyen tertutup tidak akan menyebutkan setiap kebisingan lampu dalam adegan pertarungan Star Wars, namun akan beritahu penonton ketika R2D2 sedang tidur dan berbunyi.

Bergantung pada keperluan peribadi anda, sari kata mungkin cukup untuk anda menikmati pertunjukan sepenuhnya, sementara yang lain memerlukan kapsyen tertutup untuk memanfaatkan pengalaman sepenuhnya. Terlepas dari pilihan peribadi anda, menyiapkan kapsyen tertutup pada Samsung Smart TV adalah proses yang cukup mudah.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menukar sari kata saya?

Ya! Sama ada terlalu kecil atau terlalu telus, anda boleh menukar sari kata di TV Samsung anda. Pada kepala TV anda, menuju ke 'Settings'u003e'General'u003e'Accessibility' dan gunakan alat kawalan jauh anda untuk menukar antara ukuran, warna, dll. lihat kapsyen anda yang dikemas kini.

Saya menghidupkan kapsyen tertutup saya, tetapi tidak ada yang menunjukkan. Apa yang sedang berlaku?

Anehnya, tidak semua kandungan mampu menghasilkan Kapsyen Tertutup. Ini bermaksud bahawa rancangan yang anda tonton mungkin tidak menunjukkan kapsyen sama sekali. Sekiranya ini berlaku, anda selalu boleh mencuba cara lain untuk menontonnya yang mungkin ada. Contohnya, jika anda menonton rancangan melalui kabel, periksa untuk melihat apakah ia ada di Hulu atau perkhidmatan penstriman lain.

Adakah yang boleh saya lakukan jika saya tidak mempunyai alat kawalan jauh?

Tidak mempunyai alat kawalan jauh untuk TV anda menjadikan keadaan sangat sukar dan ini membatasi kemampuan anda untuk mengawal fungsi set anda. Sebilangan besar TV Samsung mempunyai butang Menu fizikal yang terletak di sisi, belakang, atau bawah. Klik butang ini dan gunakan butang kelantangan naik dan turun untuk menavigasi ke Kapsyen Tertutup. Dari sini, anda boleh menghidupkannya.