Cara Menggabungkan Tangkapan Skrin ke dalam Satu PDF

Terdapat lebih daripada beberapa cara untuk menggabungkan tangkapan skrin menjadi satu PDF. Kaedahnya mungkin berbeza jika anda menggunakan Mac atau PC, tetapi hasil akhirnya sama. Anda mendapat satu fail PDF yang boleh diemail, dikongsi melalui aplikasi pemesejan, atau dimuat naik ke awan dengan mudah. Anda juga boleh mencetak dokumen jika memerlukan salinan fizikal.

Nasib baik, membuat satu PDF dari tangkapan skrin anda bukanlah sains roket. Aplikasi macOS asli, laman web pihak ketiga tertentu dan perkhidmatan awan membolehkan anda mendapatkan fail PDF dengan cepat. Bahagian berikut akan memberi anda panduan terperinci mengenai cara melakukannya, jadi mari kita selami.

Tingkap

Oleh kerana tidak ada alat asli untuk membuat PDF dari tangkapan skrin pada PC, pengguna Windows perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga atau perkhidmatan dalam talian.

Alat TechJunkie

TechJunkie Tools adalah alat PDF dalam talian percuma (antara alat lain) yang telah dikembangkan oleh pasukan dalaman kami. Cukup muat naik fail pdf anda ke alat gabungan pdf kami, dan klik butang Gabungkan PDF untuk memulakan pemprosesan. Fail anda akan siap dieksport dalam beberapa saat dan kemudian anda boleh memuat turun fail pdf yang baru digabungkan dengan mudah.

Catatan: Kami akan menghapuskan fail anda dalam masa 15 minit setelah diproses sehingga tidak perlu risau tentang privasi dan keselamatan data anda.

Dokumen Google

Kaedah ini memberikan hasil yang agak berbeza daripada yang sebelumnya, tetapi anda masih boleh menggabungkan tangkapan skrin menjadi satu PDF. Buka dokumen Google baru dan seret dan lepaskan tangkapan skrin anda ke halaman. Di sini anda boleh mengubah saiz gambar dan memuatkan dua atau lebih pada satu halaman.

Sekiranya anda memerlukan PDF untuk persembahan atau mesyuarat perniagaan, kaedah Google Docs sangat bagus kerana anda juga dapat menambahkan anotasi ke tangkapan skrin anda. Setelah selesai memuat naik dan mengedit tangkapan layar, klik Fail di bar menu, pilih "Muat turun Sebagai," dan klik "Dokumen PDF (.pdf)."

Fail PDF meletakkan tangkapan skrin pada latar belakang dokumen putih, sedangkan latar belakang mungkin berwarna hitam atau grafit dengan kebanyakan kaedah lain. Walau bagaimanapun, ini hanya soal estetika dan tidak memberi perbezaan kepada format fail sebenar atau kualitinya.

MacOS

Tindakan Pantas

Quick Actions diperkenalkan dengan macOS 10.14 (Mojave) dan mereka dirancang untuk membantu anda membuat perubahan pantas pada fail. Tidak perlu mengakses aplikasi untuk mengubah fail dan ciri ini berfungsi dengan dokumen, gambar, dan kebanyakan jenis fail lain di Mac anda.

Untuk menggabungkan tangkapan skrin ke dalam satu PDF, cari fail gambar yang ingin anda tambahkan dan pilih semuanya. Anda boleh memilih secara pukal dengan tetikus / pad jejak atau mengklik tangkapan skrin sambil menahan kekunci Cmd.

Klik kanan pada salah satu tangkapan skrin yang dipilih (ketuk dua jari pada pad jejak) dan arahkan ke Tindakan Cepat. Pilih "Buat PDF" dan voila, anda mendapat satu fail PDF dari tangkapan skrin.

Buat PDF

Catatan: Kaedah ini mengekalkan resolusi asli gambar / tangkapan skrin anda. Berdasarkan ukuran dan resolusi, setiap gambar berada di halaman terpisah dalam dokumen PDF.

Pratonton

Terdapat juga pilihan untuk membuat PDF dari aplikasi Pratonton asli. Kaedah ini berfungsi pada Mojave dan versi macOS lain, jadi anda boleh menggunakannya jika anda belum mengemas kini Mac anda.

Pilih tangkapan skrin anda, klik kanan pada satu, pergi ke "Buka Dengan", dan pilih Pratonton (ini adalah pilihan pertama di atas submenu). Tangkapan skrin akan muncul di Pratonton dan anda boleh menyeretnya ke atas atau ke bawah untuk mengubahnya semula. Setelah anda berpuas hati dengan pengaturannya, klik pada Fail dan pilih "Eksport sebagai PDF."

Eksport sebagai PDF

Petua Pakar

Sekiranya anda perlu memasukkan sebilangan besar tangkapan skrin, lebih baik meletakkannya dalam satu folder. Contohnya, tajuk gambar tangkapan skrin1, tangkapan layar2, tangkapan layar3, dan sebagainya, mengikut susunan yang ingin anda gunakan dalam PDF.

Pilih semua fail, klik kanan, dan pilih "Folder Baru dengan Pemilihan," kemudian buka folder itu dalam Pratonton. Dengan cara ini tangkapan skrin secara automatik muncul mengikut urutan yang anda mahukan.

Putaran

Semasa anda mengambil tangkapan skrin di telefon anda, gambar tersebut mungkin muncul di sisi atau terbalik dalam Pratonton. Untuk membetulkannya, pilih tangkapan skrin dan klik pada butang Putar di bar alat Pratonton (tepat di atas gambar).

Putar