Coda vs Notion - Mana Yang Lebih Baik?

Nampaknya tidak pernah ada banyak penyelesaian berbeza untuk meningkatkan produktiviti. Terdapat buku, seminar, dan semua jenis perisian yang ada. Dan tidak hairanlah orang tidak mudah terganggu atau tertekan. Coda dan Notion adalah syarikat yang telah mengambil pendekatan modular generasi berikutnya untuk dokumen spreadsheet.

Coda vs Notion - Mana Yang Lebih Baik?

Mereka berdua dapat membuat nota, membantu anda merancang, mengatur, dan dapat menggantikan aplikasi pengurusan projek lain. Pengertian sudah ada selama beberapa tahun, sementara Coda lebih baru. Mereka berdua sangat popular. Tetapi mana yang lebih baik, dan apakah perbezaan utama?

Harga

Mengenai kos, terdapat beberapa perbezaan penting antara Coda dan Notion yang perlu digariskan. Coda bebas secara berkesan. Tetapi ada Coda Pro yang $ 10 / bulan untuk satu Doc Maker dan Coda Team yang $ 30 / bulan per Doc Maker. Pembuat Dokumen membuat dan mengurus dokumen dan ruang kerja di Coda. Dan ruang kerja adalah tempat anda dan pasukan anda melakukan semua perkara di Coda. Pembuat dan Penyunting Dokumen ada untuk menyusun dokumen.

Sebaliknya, tanggapan adalah $ 4 sebulan. Dalam perjanjian ini, harganya adalah untuk satu pengguna, dengan penyimpanan blok tanpa had dan tanpa had muat naik fail. Blok adalah sekeping kandungan yang anda putuskan untuk ditambahkan di halaman anda. Sebaliknya, anda boleh memadam blok untuk mengosongkan ruang.

Terdapat juga sokongan dan sejarah versi keutamaan. Notion juga mempunyai keahlian Team iaitu $ 8 setiap ahli setiap bulan. Tidak ada had untuk bilangan ahli yang anda dapat. Dan ada alat pentadbir yang ada.

tanggapan

Antara muka

Semasa membuat dokumen baru di Coda, mungkin anda tidak asing lagi. Antaramuka kelihatan seperti Dokumen Google. Walau bagaimanapun, memerlukan sedikit penyesuaian untuk seseorang yang beralih dari Excel. Oleh itu, laman web Coda menawarkan petua dan alat bagaimana membuatnya berfungsi.

Pengertian berfungsi lebih seperti kanvas putih besar. Dan berfungsi paling baik jika anda mempelajari jalan pintas agar semuanya berjalan lebih cepat. Sebahagian daripada ini dapat membantu anda menavigasi halaman, memformat teks, atau beralih ke Mode Gelap.

Pengurusan Tugas & Projek

Kedua-dua Coda dan Notion mempunyai tujuan yang sama. Ini untuk memaksimumkan produktiviti peribadi atau membantu berkomunikasi dan berfungsi dengan lebih baik. Aplikasi ini menawarkan senarai agenda, dan Coda bahkan mempunyai banyak templat yang harus Anda pilih, bergantung pada keperluan anda. Anda boleh menetapkan tugas berdasarkan tarikh atau keutamaan. Coda membolehkan anda membuat senarai tugas yang sangat maju. Dan secara amnya, membolehkan kerja yang lebih mendalam dengan pangkalan data.

Pengertian juga mempunyai templat. Contohnya, templat agenda mingguan untuk membantu mengatur minggu yang akan datang dan memastikan anda tidak melupakan perkara penting. Anda boleh menambah gambar dan ikon sampul. Notion juga mempunyai alat pengurusan projek seperti Roadmap, yang serupa dengan aplikasi pengurusan projek Trello, tetapi lebih efisien.

Idea sangat bagus untuk menyertai ahli pasukan baru. Ini boleh menjadi sangat penting ketika semua orang berada di tengah-tengah projek. Tetapi ia juga merupakan alat yang bagus untuk mengatur dan memantau senarai, tugas, dan perkara penting lain secara peribadi.

coda

Ketersediaan

Seperti yang telah disebutkan, Notion sudah ada lebih lama. Atas sebab itu, tidak mengejutkan kerana lebih banyak tersedia. Anda boleh mencarinya di iOS, Android, Mac Windows, dan Web. Dan untuk menjadikan semuanya lebih mudah, Notion mempunyai UI yang sama di telefon bimbit, PC dan web.

Coda masih ada yang perlu dilakukan di sini. Ia tersedia di web, iOS dan Android. Mudah-mudahan, mereka akan menambahkan Mac dan Windows tidak lama lagi. Selain itu, ketika datang ke Coda, pengalaman pengguna paling baik dilayani di web.

Pilih Penguat Produktiviti Anda

Kedua-dua Coda dan Notion adalah mengenai pengalaman all-in-one. Mereka membiarkan anda membuat dan menguruskan sebahagian besar kerja yang anda lakukan. Ideanya adalah menjauhkan diri daripada menggunakan pelbagai penyelesaian produktiviti dan bergantung pada salah satu dari mereka.

Apabila ada yang lebih baik, untuk kegunaan peribadi, Coda menang kerana percuma dan anda tidak perlu meningkatkan untuk memanfaatkannya. Pengertian adalah $ 4 sebulan, tetapi lebih banyak tersedia.

Adakah anda pernah mencuba Coda atau Notion? Apa pendapat anda tentang mana yang lebih baik? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.