Cara Menyiapkan dan Menggunakan CocoPPa pada iPhone dan Android

CocoPPa adalah aplikasi mudah alih yang sangat popular yang membolehkan anda menyesuaikan ikon dan kertas dinding anda. Dengan 1.2 juta reka bentuk yang tersedia dari dalam aplikasi, ada ruang besar untuk menjadikan skrin utama telefon anda benar-benar peribadi. Berikut adalah cara mengatur dan menggunakan CocoPPa pada iPhone dan Android.

Cara Menyiapkan dan Menggunakan CocoPPa pada iPhone dan Android

Pengguna Android tidak asing dengan penyesuaian skrin Utama tetapi pengguna iPhone lebih terhad dalam kebebasan mereka. Walaupun terdapat aplikasi lain di luar sana yang dapat memperibadikan telefon anda, hanya sedikit yang mempunyai kedalaman dan luas reka bentuk CocoPPa. Oleh kerana aplikasi dan reka bentuknya percuma, mengapa kita tidak bersenang-senang?

Terdapat pembelian dalam aplikasi pilihan, jadi berhati-hatilah ketika menggunakannya untuk memastikan anda mengetahui yang mana.

CocoPPa tersedia untuk iOS dan Android. Walaupun penjenamaannya pasti bersifat feminin, aplikasinya bukan hanya untuk kanak-kanak perempuan. Terdapat lebih banyak reka bentuk neutral gender daripada yang anda fikirkan pada mulanya.

CocoPPa pada asalnya dirancang untuk pasaran Asia yang bermaksud terdapat banyak kartun dan reka bentuk pengaruh Asia. Sebilangan penerangan terdapat dalam tulisan Asia juga. Sejak dilancarkan di tempat lain, jumlah reka bentuk barat yang lebih banyak telah meningkat secara besar-besaran. Oleh itu, jangan ditangguhkan oleh penemuan awal anda. Luangkan sedikit masa dan cari dan anda akan menemui sesuatu yang anda suka.

CocoPPa membuat ikon sebagai jalan pintas jadi anda perlu meletakkan ikon aplikasi asal anda di tempat yang selamat dan tidak boleh dilupakan. Anda juga semestinya perlu memastikan aplikasi dipasang dan hanya memindahkan ikon, tidak membuang aplikasinya sendiri.

Sediakan dan gunakan CocoPPa di iPhone

CocoPPa menawarkan beberapa kebebasan berharga untuk menyesuaikan iPhone dan nampaknya sangat baik dengan pengguna. Ulasan dan maklum balas di iTunes sangat positif dan orang nampaknya sangat menyukainya. Cukup baik untuk saya!

 1. Muat turun dan pasang CocoPPa pada iPhone anda.
 2. Buka aplikasi, pilih Daftar dan siapkan profil anda.
 3. Pilih Ikon atau Kertas Dinding dari bahagian atas aplikasi.
 4. Lihat penemuan dan ketik reka bentuk yang anda suka.
 5. Pilih Suka untuk menyimpan reka bentuk dan ia akan disimpan di Mypage.
 6. Terus melayari untuk mencari lebih banyak suka atau pilih pautan Siapkan di halaman ikon.
 7. Pilih Carian Aplikasi untuk menggantikan ikon aplikasi.
 8. Pilih aplikasi yang ingin anda ganti dari tetingkap seterusnya.
 9. Tetapkan nama dan tentukan sama ada anda mahukan penampilan berkilat atau rata, sudut bulat atau tidak.
 10. Pilih OK dan Ya pada pop timbul pengesahan.

Ikon untuk aplikasi yang anda pilih kini harus berubah menjadi ikon yang anda pilih di CocoPPa. Ini berfungsi dengan baik untuk aplikasi yang dimuat turun tetapi tidak untuk aplikasi lalai Apple seperti iMessage, Muzik, Foto, Mel dan sebagainya.

Untuk itu anda perlu sedikit mengubah prosesnya. Ikuti langkah 1 hingga 6. Kemudian:

 1. Pilih URL dan bukannya Semua Carian.
 2. Tambahkan rentetan URL ke dalam kotak yang muncul dan pilih Selesai.
 3. Pilih Oke di skrin Pengesahan.

URL yang anda perlukan adalah:

 • Jenis muzik 'Muzik:'
 • Jenis foto ‘Pengalihan foto: //’
 • Jenis kalkulator 'calshow: //'
 • Jenis iMessage ‘sms:’
 • Jenis peta ‘Peta:’
 • Jenis mel 'Mailto:'

Anda tidak dapat mengubah semua aplikasi Apple lalai seperti yang anda lihat. Bagaimanapun yang disenaraikan di atas berfungsi.

Anda juga boleh menggunakan perkara di atas untuk menukar kertas dinding skrin Utama anda. Cukup pilih Wallpaper dan bukannya Ikon. Prosesnya hampir sama dari sana.

Siapkan dan gunakan CocoPPa di Android

Menyiapkan CocoPPa pada telefon Android hampir sama dengan iOS tetapi terdapat beberapa perbezaan. Pengguna Android mempunyai lebih banyak kebebasan untuk menyesuaikan telefon mereka bagaimanapun, CocoPPa masih merupakan aplikasi yang baik untuk dicuba.

 1. Muat turun dan pasang CocoPPa pada Android anda.
 2. Buka aplikasi, pilih Daftar dan siapkan profil anda.
 3. Pilih Ikon atau Kertas Dinding dari bahagian atas aplikasi.
 4. Semak imbas kategori dan ketik reka bentuk.
 5. Pilih Suka untuk menyimpan reka bentuk dan ia akan disimpan di Mypage yang seperti kegemaran.
 6. Pilih Siapkan pautan di halaman ikon.
 7. Pilih Carian Aplikasi untuk menggantikan ikon aplikasi.
 8. Pilih aplikasi yang ingin anda ganti dari tetingkap seterusnya.
 9. Tetapkan nama dan kemudian pilih penampilan berkilat atau rata, sudut bulat atau tidak.
 10. Pilih OK dan Ya pada pop timbul pengesahan.

Proses yang sama berlaku untuk Wallpaper juga. Semak imbas, Suka dan / atau pilih dan pilih 'Tetapkan sebagai kertas dinding sekarang'.

Setem di CocoPPa

Anda mungkin menyedari ketika melihat Ikon atau Kertas Dinding bahawa terdapat tab ketiga, Setem. Saya tidak banyak bermain dengan fungsi ini tetapi mereka kelihatan seperti pelekat yang boleh anda hantar kepada rakan menggunakan media sosial atau nombor telefon mereka.

Masalah dengan CocoPPa

Walaupun tinjauan keseluruhannya bagus, beberapa masalah juga telah diketengahkan. Sebilangan pengguna mengadu bahawa ketika mereka menetapkan ikon, ikon itu tidak akan muncul di laman Utama. Nampaknya ini adalah masalah biasa dan penyegaran semula dari skrin Utama atau but semula biasanya membetulkannya.

Keluhan lain yang biasa berlaku, terutama sekarang CocoPPa telah keluar beberapa saat adalah mesej pelayan muncul. Pengguna sering melihat ‘tidak ada sambungan’ atau ‘komunikasi gagal’ semasa melayari aplikasi. Sekali lagi, penyegaran atau tiga biasanya akan mengatasi masalah ini.

Akhirnya, sama ada menggunakan versi iOS atau Android, semasa telefon anda dikemas kini, ikon kembali ke asal. Sekiranya anda mengubah semua ikon anda, masuk akal untuk Menyukainya di CocoPPa dan juga menggunakannya. Dengan cara itu, anda hanya boleh pergi ke Mypage dan memilihnya sekali lagi apabila telefon anda melakukan kemas kini dan mengembalikannya. Sungguh menyakitkan tetapi akan lebih cepat daripada melayari dan berusaha mencarinya sekali lagi.

Oleh itu, cara mengatur dan menggunakan CocoPPa pada iPhone dan Android. Saya mesti mengakui bahawa aplikasinya bukanlah perkara yang saya mahukan tetapi anda mungkin memanfaatkannya.

Ada petunjuk atau petua untuk menggunakan CocoPPa? Kongsi mereka dengan pembaca TechJunkie yang lain jika anda melakukannya!