Cara Menggabungkan Sel di Helaian Google (2021)

Google Spreadsheet adalah penyelesaian spreadsheet percuma yang hebat yang dilancarkan oleh Google sebagai sebahagian daripada Google Docs pada tahun 2005. Helaian menjadikan perkongsian data spreadsheet antara pasukan sangat mudah dengan penyimpanan berasaskan cloud dan ciri kumpulan kerja yang mudah. Walaupun Helaian tidak mempunyai kekuatan penuh penyelesaian spreadsheet seperti Excel, ia adalah alat yang sangat baik untuk analisis spreadsheet asas (dan bahkan beberapa jenis lanjutan). Satu ciri yang sangat baik dilakukan oleh Lembaran adalah menguruskan data pengguna, misalnya, menggabungkan sel dalam spreadsheet.

Cara Menggabungkan Sel di Helaian Google (2021)

Menggabungkan Sel

Menggabungkan data sel adalah sesuatu yang perlu diketahui oleh pengguna spreadsheet yang serius; Helaian Google menjadikannya proses yang agak tidak menyakitkan. Sumber data hampir selalu memerlukan penyuntingan dan penyusunan agar berguna, dan ini sangat memerlukan penggabungan atau penggabungan sel. Contohnya, jika anda mempunyai hamparan di mana nama depan dan nama belakang berada di lajur yang berbeza, anda mungkin mahu lajur yang mempunyai nama penuh setiap orang. Anda boleh menggunakan berganding perintah dengan dua lajur pertama untuk menggabungkan maklumat mereka menjadi lajur ketiga. Yang anda perlukan untuk menggabungkan sel adalah dua (atau lebih) sel yang mengandungi data dan sel tujuan untuk memaparkan data gabungan. Dalam artikel ini, anda akan mempelajari proses untuk menggabungkan sel di Helaian Google.

Mengapa saya menggunakan kata besar seperti "menggabungkan" dan bukan sesuatu yang mudah seperti "menggabungkan"? Baiklah, perintah untuk menggabungkan sel dalam Helaian (dan Excel dalam hal ini) banyak menggunakan kata "menggabungkan" dan kita mungkin juga akan terbiasa!

Perhatikan bahawa menggabungkan sel dan menggabungkan sel, walaupun kedengarannya sangat serupa dalam bahasa Inggeris biasa, sebenarnya adalah dua operasi yang sama sekali berbeza di Helaian Google dan spreadsheet lain. Penggabungan sel bermaksud menggabungkan dua atau lebih sel menjadi satu dan menghilangkan sel sebelumnya; menggabungkan sel bermaksud mengambil kandungan keduanya dan meletakkannya di tempat lain. Artikel ini membincangkan penggabungan sel.

Seperti apa data?

Perkara pertama yang perlu kita pikirkan adalah sama ada kita melihat data rentetan ("Nama saya David"), data berangka (32), atau gabungan keduanya ("David mempunyai 32 buah epal"), dan apa yang kita mahukan data gabungan untuk kelihatan seperti. Sebagai contoh, kita mungkin memiliki "John" dalam satu sel, "Smith" di sel kedua, dan menginginkan output dari "John Smith". Sebaliknya kita mungkin mempunyai nilai 100 dalam satu sel, 300 di sel lain, dan kita mahukan output 400. Atau mungkin kita mempunyai "John" dalam satu sel, 200 di sel lain, dan kita mahukan output menjadi "John200" atau "John 200". Terdapat berbagai formula untuk digunakan untuk mencapai pelbagai jenis hasil ini.

Data Berangka

Untuk data angka semata-mata, fungsi untuk menambahkannya adalah SUM. Untuk menggunakan SUM:

  1. Buka Helaian Google anda.
  2. Cari sel yang anda mahu gabungkan dan perhatikan koordinatnya - dalam contoh ini, A1 dan A2.
  3. Di sel di mana anda ingin memaparkan data gabungan, ketik '= jumlah (A1, A2)'. Anda juga boleh menggunakan julat dalam rumus jumlah, iaitu, '= jumlah (A1: A2)'.

Anda sekarang harus melihat jumlah A1 dan A2 di sel tujuan. Oleh itu, jika A1 berisi 100 dan A2 berisi 50, sel tujuan harus berisi 150. Perhatikan bahawa anda boleh meminta SUM memberikan jumlah keseluruhan yang merangkumi data rentetan, tetapi data rentetan itu akan diabaikan. Sekiranya sel A2 dalam contoh ini mengandungi "50" dan bukan 50, jumlahnya adalah 100, bukan 150.

Data Rentetan

Terdapat dua formula yang boleh anda gunakan untuk menggabungkan data rentetan. CONCAT adalah kaedah termudah untuk menggabungkan dua sel bersama. Walau bagaimanapun, CONCAT mempunyai batasan penting: hanya boleh mengambil dua argumen. Maksudnya, anda hanya dapat mengumpulkan dua perkara bersama CONCAT. Untuk menggunakan CONCAT:

  1. Buka Helaian Google anda.
  2. Cari sel yang anda mahu gabungkan dan perhatikan koordinatnya - dalam contoh ini, A1 dan A2.
  3. Di sel di mana anda ingin memaparkan data gabungan, ketik ‘= concat (A1, A2)’.

Anda sekarang harus melihat kombinasi A1 dan A2 di sel tujuan. Sekiranya A1 berisi "roket" dan A2 berisi "ninja", sel tujuan harus berisi "rocketninja".

Tetapi bagaimana jika anda mahu sel tujuan mengandungi "roket ninja", atau bagaimana jika anda mempunyai lima sel yang teksnya ingin anda gabungkan? Sekiranya anda perlu menggunakan arahan CONCATENATE yang lebih kuat. Untuk menggunakan CONCATENATE:

  1. Buka Helaian Google anda.
  2. Cari sel yang ingin anda gabungkan dan perhatikan koordinatnya - dalam contoh ini, A1 dan A2.
  3. Di sel di mana anda ingin memaparkan data gabungan, ketik ‘= concatenate (A1,” “, A2)’.

Anda sekarang harus melihat kombinasi A1, spasi, dan A2 di sel tujuan. Sekiranya A1 berisi "roket" dan A2 mengandung "ninja", sel tujuan harus berisi "ninja roket". Perhatikan bahawa anda boleh menentukan seberapa banyak sel, pemalar rentetan, atau julat dalam CONCATENATE yang anda mahukan; ‘= Concatenate (A1,” “, A2,“ ini adalah contoh konyol ”, A1: B2999)” adalah formula yang sangat tepat.

Anda harus sedar bahawa CONCAT dan CONCATENATE akan berfungsi dengan baik dengan data berangka, tetapi ia akan menganggap data tersebut sebagai rentetan, bukan sebagai angka. CONCAT (100.200) dan CONCAT ("100", "200") akan menghasilkan kedua "100200", bukan 300 atau "300".

Selain CONCAT dan CONCATENATE, Helaian dapat menggunakan operator ampersand (&) sebagai alat penggabungan. Anda boleh menggunakan & dengan nombor dan teks tanpa pandang bulu. Walau bagaimanapun, ia akan menganggap bahawa sebarang nombor sebenarnya adalah teks; "Monkey" & 100 & "Shines" keluar untuk "Monkey100Shines".

Itu adalah pengenalan asas untuk menggabungkan kandungan sel di Helaian. Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai menggunakan Helaian? TechJunkie mempunyai banyak tutorial Helaian, termasuk ini: cara menyembunyikan sel di Helaian, cara mengunci sel, cara mencari cerun garis dalam Helaian, cara membandingkan lajur, cara membuang baris pendua, dan banyak lagi.

Ada cadangan untuk menggabungkan sel di Helaian? Kongsi mereka dengan kami di bawah di ruangan komen!