Cara Mencari Simbol Perintah dan Simbol Teknikal Lain di Mac OS X

Semasa menulis petua pemetaan papan kekunci baru-baru ini di OS X, saya perlu menaip simbol Perintah (⌘). Tanpa penggunaan kaedah yang lebih maju, saya biasanya menuju ke Emoji & Simbol tingkap (dahulunya dikenali sebagai Watak Khas dan boleh diakses melalui Edit> Emoji & Simbol atau Kawalan-Perintah-Ruang) untuk mencari dan memasukkan watak seperti Command (⌘), Option (⌥), atau Eject (⏏). Namun, saya bekerja dengan pemasangan OS X yang baru, dan ketika saya mencapai tetingkap Emoji & Simbol, simbol Perintah tidak dapat dijumpai. Setelah beberapa minit berpusing, nampaknya Apple tidak lagi memaparkan simbol yang berkaitan dengan sistem ini di tetingkap Emoji & Simbol secara lalai. Tetapi jangan risau! Anda boleh mendapatkan kembali simbol yang berkaitan dengan sistem anda dengan menghidupkannya semula. Ini caranya.

Untuk mengakses simbol seperti Command (⌘), Option (⌥), Shift (⇧), dan Control (⌃) - apa yang disebut Apple sebagai "Simbol Teknikal" - pertama anda perlu membuka tetingkap Emoji & Simbol. Untuk melakukannya, lancarkan hampir semua aplikasi yang menawarkan input teks, seperti Edit Teks, Halaman, atau Safari.

menu bar emoji dan simbol mac os x

Dengan aplikasi terbuka, pergi ke Edit> Emoji & Simbol atau gunakan jalan pintas papan kekunci Kawalan-Perintah-Ruang. Anda akan melihat tetingkap baru muncul dengan pelbagai simbol yang dibahagikan kepada beberapa kategori seperti Emoji, Anak Panah, Mata Wang, dan Matematik. Anda boleh menelusuri setiap kategori dengan mengkliknya dalam senarai di sebelah kiri tetingkap, atau anda boleh mencari semua kategori melalui kotak carian di bahagian kanan atas tetingkap.

emoji dan simbol mac os x

Secara lalai, versi OS X semasa memaparkan sepuluh kategori simbol, tetapi ada beberapa kategori tambahan tersembunyi, termasuk kategori "Simbol Teknikal" yang kami cari. Untuk mengaktifkan kategori tersembunyi ini, klik ikon gear kecil di kiri atas tetingkap Emoji & Simbol dan pilih Sesuaikan Senarai.

emoji dan simbol menyesuaikan senarai

Menu baru akan meluncur turun dari bahagian atas tetingkap yang menunjukkan puluhan kategori simbol tambahan. Tatal ke bawah sehingga anda melihat Simbol Teknikal dan tandakan kotaknya untuk menambahkannya ke senarai Emoji & Simbol anda. Klik Selesai apabila sudah siap dan anda sekarang akan melihat kategori Simbol Teknikal di sebelah kiri tetingkap.

simbol emoji menyesuaikan senarai teknikal

Dengan Simbol Teknikal diaktifkan, anda kini dapat dengan mudah mengakses simbol yang berkaitan dengan sistem seperti yang disebutkan di atas, dan juga puluhan simbol tambahan.

simbol teknikal emoji

Sekiranya simbol OS X lalai tidak mencukupi, anda juga boleh kembali ke Sesuaikan Senarai pilihan untuk menyemak imbas dan mengaktifkan lebih banyak kategori simbol, seperti simbol notasi muzik, jadual kod, dan watak khusus bahasa.

Cara Mencari Simbol Perintah dan Simbol Teknikal Lain di Mac OS X