Cara Membandingkan Lajur di Helaian Google

Helaian Google adalah aplikasi spreadsheet berasaskan cloud yang kuat dan mudah dipelajari oleh Google. Spreadsheet bersaing dengan Microsoft Excel di pasaran spreadsheet, ia tidak mempunyai keluasan atau kedalaman ciri yang sama.

Helaian Google, Dokumen Google, dan Slaid Google semuanya merupakan bahagian dari rangkaian pejabat berasaskan web yang ditawarkan oleh Google secara percuma. Aplikasi ini berintegrasi dengan Google Drive, penyimpanan fail Google, dan perkhidmatan penyegerakan.

Salah satu tugas spreadsheet rutin tersebut adalah perbandingan maklumat dalam lajur yang berbeza. Helaian lebih daripada mampu melakukan perbandingan seperti ini.

Dalam artikel panduan ini, saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat membandingkan data antara lajur di Helaian Google, dan saya juga akan menerangkan satu pendekatan untuk melakukan perkara yang sama dengan Microsoft Excel. Sekiranya anda pengguna Excel yang mempertimbangkan untuk beralih dan bimbang mempunyai ciri yang setanding, artikel ini akan meredakan kebimbangan anda. Anda boleh menyelesaikannya dengan Helaian!

Helaian Google Bandingkan Lajur

Bandingkan dua lajur di Helaian Google

Salah satu pendekatan mudah untuk membandingkan lajur dalam Helaian adalah menggunakan formula. Katakan bahawa kita mempunyai dua lajur data, lajur A dan lajur B. Sekiranya kita ingin membandingkan lajur dan membuat catatan tentang perbezaan, kita dapat menggunakan formula.

Rumus IF adalah alat yang hebat dalam Helaian (dan juga Excel). Dalam pernyataan IF, terdapat tiga hujah.

Argumen pertama adalah ujian yang akan dilakukan, argumen kedua adalah hasil yang akan dikembalikan jika ujiannya tidakbenar, dan argumen ketiga adalah hasil untuk dikembalikan sekiranya ujian adalahbenar. Perkara ini agak mudah difahami, tetapi sukar dibaca dalam formula, jadi mari kita melaluinya.

 1. Buka Helaian anda di halaman yang ingin anda bandingkan.

 2. Dengan data di lajur A dan B, sorot sel C1.

 3. Tampal = jika (A1 = B1, "", "Ketidakcocokan") ke dalam sel C1. Logiknya adalah ini: jika A1 dan B1 adalah sama (iaitu, A1 = B1), formula mengembalikan rentetan kosong, dan jika tidak sama (A1 tidak tidak sama dengan B1), formula mengembalikan "Ketidakpadanan".

 4. Klik kiri di sudut kanan bawah sel C1 dan seret ke bawah. Ini menyalin formula dalam C1 ke semua sel lajur C.

Sekarang untuk setiap baris di mana A dan B tidak serupa, lajur C akan mengandungi kata "Ketidakcocokan". Sekiranya anda melihat sel kosong maka formula tidak menunjukkan apa-apa yang menunjukkan padanan lajur.

Membandingkan data berbilang lajur

Membandingkan data antara dua lajur adalah baik dan berguna ... tetapi bagaimana jika anda mempunyai banyak lajur data dan perlu melakukan perbandingan? Sepatutnya, Helaian dapat mengatasinya juga, menggunakan fungsi yang disebut ARRAYFORMULA. Ini adalah formula yang cukup maju dan saya tidak akan membahas bagaimana ia berfungsi, tetapi ini akan membolehkan kita melakukan perbandingan data berbilang lajur.

Dalam Helaian dan spreadsheet lain, anda boleh menggunakan formula larik untuk mengira lajur atau baris nilai subtotal dengan meletakkannya dalam barisan sel atau anda dapat mengira satu nilai dalam satu sel.

Katakan kita mempunyai dua set data. Setiap set data mempunyai nilai indeks - mungkin berupa nombor bahagian atau nombor siri. Terdapat juga beberapa lajur data yang berkaitan dengan setiap nilai indeks - warna produk, mungkin, atau kuantiti yang ada. Inilah rupa salah satu set data tersebut.

Oleh itu, kami mempunyai data Jane. Tetapi kemudian Bob memasukkan angka untuk set maklumat yang sama, dan kami mengesyaki mungkin terdapat beberapa perbezaan antara kedua set data tersebut. (Dalam contoh ini, anda dapat mengenal pasti perbezaan secara visual, tetapi menganggap spreadsheet dengan beribu-ribu entri.) Lihat di bawah untuk gambar Jane dan Bob berdampingan.

Sekiranya kita ingin memeriksa untuk mengetahui sama ada harga per unit angka yang dilaporkan oleh Jane dan Bob adalah sama, kita boleh menggunakan ARRAYFORMULA untuk melakukannya. Kami ingin melaporkan sebarang perbezaan dan mencetaknya bermula di sel I3, jadi di I3 kami menaip formula ini:

= ArrayFormula (SORT (if (countifs (E3: E & G3: G, A3: A & C3: C) = 0, A3: C,)))

Ini menghasilkan perbandingan berbilang lajur yang kelihatan seperti ini:

Sekarang kita dapat melihat bahawa SKU A10305 mempunyai perbezaan dan kita dapat mengetahui siapa yang mempunyai maklumat yang betul dan siapa yang mendapat kesalahan.

Menggunakan Alat Kuasa untuk membandingkan lajur

Pendekatan lain adalah menggunakan alat perbandingan dalam salah satu pek tambahan untuk Helaian Google. Satu alat dikenali sebagai ‘Power Tools, koleksi tambahan yang sangat berguna untuk memperluas fungsi Helaian Google. Ini adalah salah satu daripada banyak alat seperti itu yang memperluas fungsi asas dan memerlukan banyak usaha untuk membuat hamparan.

Walaupun mereka percuma tanpa had, Power Tools kini memerlukan langganan setelah tempoh percubaan percuma berakhir. Saya katakan bahawa Alat Kuasa bernilai harga untuk pengguna spreadsheet berat pada $ 29.95 / tahun atau $ 89.95 untuk langganan seumur hidup.

Alat Kuasa Tambah Helaian

Alat Kuasa mempunyai banyak fungsi yang hebat, tetapi kita hanya akan melihat kaedah lajurnya membandingkan di sini.

 1. Setelah Alat Kuasa ditambahkan ke Helaian Google anda, pergi ke Alat tambah menu tarik-turun

 2. Pilih Alat Kuasa

 3. Kemudian pilih Mulakan

 4. Klik pilihan menu ‘Dedupe & Bandingkan’ kemudian pilih ‘Bandingkan dua helaian’

 5. Masukkan julat lajur yang ingin anda bandingkan. Perhatikan bahawa anda dapat membandingkan beberapa lajur dalam satu masa, dan bahkan membandingkan di pelbagai helaian!

 6. Pilih sama ada anda ingin mencari nilai unik atau nilai pendua.

 7. Pilih bagaimana anda mahu Alat Kuasa menunjukkan hasil perbandingan. Anda boleh memilih untuk mewarnainya dalam sel pendua atau unik, untuk memindahkan atau menyalin data ke lajur baru, dan pilihan lain.

Cara cepat untuk membandingkan perbezaan antara teks atau hamparan

Sekiranya anda tidak mahu kerumitan formula penulisan atau menggunakan alat tambah dan hanya ingin membandingkan nilai atau teks dengan cepat antara dua dokumen, ada alat dalam talian percuma yang sangat berat untuk anda. Ia dipanggil Diffchecker dan nampaknya berfungsi dengan baik. Malah disyorkan untuk digunakan di forum Google Docs.

 1. Navigasi ke Diffchecker.

 2. Tampal satu set teks atau nilai ke panel kiri dan lajur atau teks yang lain ke kanan.

 3. Pilih Cari Perbezaan!

 4. Laman web ini akan membandingkan dua panel dan mengetengahkan perbezaan.

Diffchecker berguna jika anda ingin membezakan antara lajur dan hanya memerlukan hasilnya.

Jadi bagaimana jika anda menggunakan Excel, bolehkah anda membandingkan lajur menggunakan alat itu? Sudah tentu anda boleh!

Bandingkan dua lajur di Microsoft Excel

Saya berbalik antara Helaian Google dan Microsoft Excel bergantung pada apa yang saya cuba lakukan. Walaupun Helaian sangat baik, ia tidak mempunyai sebilangan besar ciri seperti Excel dan kurang dalam beberapa bidang utama.

Kaedah 1 untuk membandingkan lajur untuk pendua di Excel:

 1. Tandakan dua lajur yang ingin anda periksa.

 2. Pilih Pemformatan Bersyarat dari pita Rumah.

 3. Pilih Sorotan Peraturan Sel dan Nilai Pendua.

 4. Pilih format untuk dipaparkan dan pilih OK.

Kaedah 2 untuk membandingkan lajur untuk perbezaan dalam Excel:

 1. Serlahkan sel 1 pada lajur C.

 2. Tampal = JIKA (COUNTIF ($ A: $ A, $ B1) = 0, "Tidak ada padanan dalam A", "") ke dalam bar formula.

 3. Anda akan melihat ‘Tiada padanan di A’ di lajur C di mana sahaja kedua lajur berbeza.

Anda harus melihat sel-sel tersebut dengan perbezaan kerana mesti ada label di baris yang sesuai yang memberitahu anda 'Tidak sepadan dengan A'. Anda tentu saja boleh mengubahnya untuk mengatakan apa sahaja yang anda suka. Anda juga boleh mengubah huruf lajur atau urutan di mana anda membandingkan keduanya.