Cara Membandingkan Dokumen Word di Mac

Sekiranya anda pernah menangani dua versi berbeza dari fail Microsoft Word yang perlu anda bandingkan, maka anda tahu betapa menyakitkannya untuk melakukannya secara manual. Saya pernah berlaku ketika rakan sekerja mengusahakan versi fail yang salah, memasukkan perubahan ke versi lama yang tidak lagi relevan.

Syukurlah, Microsoft Word mempunyai ciri yang membolehkan anda membandingkan dua dokumen secara automatik, jadi anda sebenarnya tidak perlu meneliti dan memeriksa setiap kata atau perenggan secara manual! Inilah cara membandingkan dokumen Word di macOS!

Pertama, buka Word dari Dok anda atau dari folder Aplikasi pada Mac anda. Jalan pintas ke Aplikasi terdapat di menu "Go" Finder.

Folder Aplikasi

Apabila Word dibuka, pilih saja dokumen kosong dari Galeri Dokumen…

Buka Dokumen Kosong di Word

... atau buka salah satu fail yang ingin anda bandingkan. Tidak kira dokumen apa yang anda lancarkan, tetapi arahan yang perlu kami gunakan di sini akan dikaburkan jika Word tidak mempunyai fail yang terbuka.

Bagaimanapun, setelah Word siap digunakan, pilih Alat> Jejak Perubahan> Bandingkan Dokumen dari menu di bahagian atas.

Menggunakan

Di kotak yang akan dibuka selepas itu, anda ingin memilih dokumen asal anda untuk dibandingkan dengan dokumen yang disemak semula; jika anda klik drop-down di kotak merah saya di bawah, anda boleh memilih dari fail terkini. Anda juga dapat memilih ikon folder yang saya panggil dengan anak panah merah untuk menavigasi sistem fail anda untuk mencari dokumen yang dimaksud.

Pilih Dokumen untuk Dibandingkan dalam Word

Apabila anda melakukannya, anda akan melihat kotak dialog buka / simpan yang biasa, jadi gunakan untuk mencari versi pertama dokumen anda dan klik "Buka."

Buka Dokumen Versi Pertama untuk Bandingkan dalam Word

Kemudian lakukan perkara yang sama untuk versi fail yang disemak di sebelah kanan tetingkap.

Buka Versi Dokumen yang Disemak untuk Dibandingkan

Bahagian "Label berubah dengan" boleh menjadi apa sahaja yang anda mahukan - pengarang perubahan biasanya merupakan petunjuk yang baik untuk digunakan. Terdapat beberapa perkara lagi yang perlu diketahui mengenai tetingkap ini. Pertama, ikon dengan dua anak panah di atasnya akan membolehkan anda menukar kedudukan dokumen untuk perbandingan, jika anda secara tidak sengaja memilih versi yang disemak sebagai dokumen asal, katakan. Dan kedua, mengklik ikon karet akan memberi anda banyak pilihan baru untuk membandingkan dan bagaimana.

Ikon Caret

Oleh itu, jika anda tidak perlu membandingkan tajuk dan footer, perubahan kes, atau ruang kosong, misalnya, anda boleh mematikan kotak pilihan tersebut. Dan seperti yang anda lihat, secara lalai Word akan membuat dokumen baru untuk perbandingan, jadi setelah anda siap untuk memeriksanya, klik "OK" pada tetingkap ini untuk melihatnya.

Dokumen Berbanding Akhir

Fungsi ini tidak sempurna, dan jika anda tidak terbiasa dengan cara membaca perubahan yang dilacak dalam dokumen Word, pada awalnya anda mungkin dapat melihat fail baru. Tetapi ini lebih baik daripada membaca kedua-dua dokumen itu secara bersebelahan untuk mendapatkan suntingan! Saya telah melakukan pembacaan bukti pada masa lalu, dan itu seperti mimpi buruk peribadi saya sendiri. Bersama dengan harus memberi ucapan di hadapan orang ramai. Atau terpaksa terbang melalui pergolakan. Atau memberi ucapan semasa terbang melalui pergolakan.

Um, saya akan berhenti di sana. Ini mungkin memerlukan sedikit masa.

Cara Membandingkan Dokumen Word di Mac