Papan induk Socket AM2: Ulasan Gigabyte GA-M57SLI-S4

£ 86 Harga semasa dikaji semula

Gambar 5

Papan induk Socket AM2: Ulasan Gigabyte GA-M57SLI-S4

Dengan janji CPU desktop 35W Athlon 64, kelajuan RAM hingga 1,066MHz dan FX-62 yang hebat, soket baru dari AMD semestinya menarik perhatian semua orang. Dan dengan harga mulai dari £ 43 hingga £ 116, ada papan untuk menampung setiap poket. AM2 bukan hanya mengenai peningkatan prestasi teoretis beralih ke RAM DDR2; ini adalah soket baru untuk semua CPU AMD untuk dua tahun ke depan - dari AM2 Sempron 3000+ dengan harga £ 47 (www.fastekcomputers.co.uk) hingga Athlon 64 FX-62 dengan harga lebih dari £ 700.

Sekiranya anda mempunyai anggaran, ECS RS485M-M adalah permulaan yang baik. Ini adalah satu-satunya papan di sini yang tidak menggunakan salah satu chipset siri Nforce 500 Nvidia yang baru, sebaliknya menggunakan Xpress 1100 ATi. Tegasnya, ini adalah chipset mudah alih, dengan penjimatan kuasa fokus utamanya. RS485M-M mungkin kekurangan ciri, dengan hanya dua soket RAM dan tidak ada dukungan FireWire, tetapi memiliki GPU Radeon X300 300MHz, memberikan anda kekuatan yang cukup untuk antarmuka Premium Aero Glass Vista. Walau bagaimanapun, anda mendapat codec audio AC97 yang menua dan kumpulan minimum. Namun, sebagai microATX, ia dapat membentuk asas sistem kecil.

Selebihnya papan menggunakan chipset Nforce 590 atau 570 mewah. Yang paling murah adalah MSI K9N SLI Platinum, yang juga dilengkapi dengan bundel yang murah hati. Walaupun dengan BIOS awal, prestasi sangat baik - seperti semua papan Nforce - dan susun aturnya sangat logik. Tiga slot PCI dan dua PCI Express 1x menawarkan pengembangan yang baik, baik sekarang dan masa depan. Dengan enam port SATA, ada banyak potensi penyimpanan, terutama dengan versi baru MediaShield. Susunan penyambung kuasa ATX yang masuk akal juga menjadikan sarung kemas, sementara anda mempunyai FireWire dan tiga header USB di bahagian bawah untuk port dan pengembangan tambahan. Ini adalah papan berprestasi agresif, berprestasi tinggi dan berprestasi tinggi yang layak mendapat anugerah naib juara bulan ini.

Malangnya, ini merugikan Abit K9N SLI dan Gigabyte GA-M57SLI-S4, yang kedua-duanya ringan pada tambahan sementara lebih mahal. Dilihat dari susun atur papan sahaja, tidak banyak yang dapat ditahan, jadi patut diburu dengan harga yang lebih rendah. Kedua-duanya menyusun dua penyambung kuasa ke atas dan kanan untuk bahagian dalam casing yang rapi, dan semua penyambung pemacu dipasang secara wajar di sebelah kanan berhampiran ruang pemacu anda.

Walau bagaimanapun, hanya ada dua slot PCI di kedua-duanya, dan Abit hanya mempunyai dua slot PCI Express ke tiga Gigabyte. Plat belakang Gigabyte juga menawarkan port S / PDIF bersiri, selari dan sepaksi.

Foxconn C51XEM2AA, yang dibina berdasarkan reka bentuk rujukan Nvidia, menawarkan FirstPacket, DualNet dan MediaShield. Ini juga satu-satunya papan di sini yang menggunakan penyejukan aktif untuk chipset. Susun aturnya mempunyai eksentrik, tetapi umumnya baik. Penyambung kuasa ATX 24-pin berada di kanan atas, dengan enam SATA dan satu sambungan selari / ATA. FireWire dan dua header USB disusun dengan mudah di sepanjang bahagian bawah. Di bahagian belakang, anda akan menjumpai enam port USB 2 dan masing-masing untuk FireWire 400 dan 800. Walau bagaimanapun, hanya ada satu header kipas. Susunan slot juga ganjil, dengan dua PCI, satu PCI Express 1x, ditambah dengan slot PCI Express 4x yang tidak biasa.

Papan Asus M2N32-SLI Deluxe juga mempunyai slot PCI Express 4x, yang hanya mempunyai dua PCI Express dan satu PCI Express. Walau bagaimanapun, terdapat banyak peranti bersepadu, tajuk utama adalah kad mini 802-11a / b / g di landasan belakang. Ini adalah salah satu yang paling lengkap di sini dengan sambungan data SATA luaran (tetapi tidak ada kuasa), ditambah FireWire, empat sambungan USB 2 dan dua Gigabit Ethernet.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found